Proeflapje voor een nieuw project met een soort cluster - Breiclub.nl
Een nieuw project met een soort cluster of wafelachtige steek

Een nieuw project met een soort cluster of wafelachtige steek

Om nu met het mooie lenteweer al een beetje in een zomerstemming te komen heb ik maar eens gezocht in de bak met al gekochte bolletjes en de plannen, die ik er toen bij had. Dit garen ligt er al een jaartje. Gekocht met ideeën in mijn hoofd om er een mouwloze tanktop van te haken. Het garen is een gemêleerde Jeans blauwe katoen van het merk Online; linie dorita 362 met kleurnummer 09. Ik wil de steek eerst middels een proeflapje uitproberen en tegelijkertijd jullie hierin mee te nemen, middels het beschrijven van het patroon, foto’s en een teltekening.

Ik heb voor dit proeflapje 27 lossen gehaakt op nld 3.5. Dit zijn 20 lossen, 4 keerlossen (oftewel een dubbel stokje) en 3 lossen al voor toer 1.

Proeflapje

proeflapje

  • Voor toer 1 begin je met het maken van een dubbel stokje zonder de laatste doorhaling in de 9e losse vanaf de naald  ( draad 2x om naald slaan en dan lus ophalen, draad om naald slaan en door 2 steken op naald halen, draad om naald slaan en wederom door 2 lussen op de naald halen. Laatste doorhalen nog even overslaan, je hebt nog 2 lussen op de naald).
  • In de volgende steek maak je op dezelfde manier 2 dubbel stokjes indezelfde steek,hierna alle lussen op de naald (4) doorhalen.
  • Nu haak je 4 lossen. Nu weer 2 dubbel stokjes in de volgende losse. En 1 dubbelstokje in de volgende, alle lussen (4) doorhalen, 3 lossen haken. 2 steken overslaan.

Bovenstaande nog 2x herhalen. Hierna nog 1 steek overslaan en een dubbel stokje in de laatste steek.

Toer 2:

  • 7 lossen haken (4 keerlossen en 3 lossen).
  • In de eerste 4 lossenruimte 3 dubbel stokjes samenhaken, 4  lossen, 3 dubbel stokjes samenhaken, 3 lossen. Dit nog 2x herhalen, 1 steek overslaan en 1 dubbel stokje in de laatste steek.

Toer 3:

Begin met 7 lossen (4 keerlossen oftewel het eerste dubbele stokje en 3 lossen). In de vier lossen ruimte haak je 3 dubbel stokjes samen, 4 lossen, 3 dubbel stokjes samenhaken,  3 lossen. Dit nog 2x herhalen. 1 steek overslaan en dubbel stokje in laatste steek.

Herhaal toer 2 en 3 net zolang als je wenst.

Het is van belang dat je steken aantal deelbaar is door 12, anders komt je patroon niet uit.

Voor mij was het wel opletten geblazen, regelmatig zat ik in de 3 lossen ruimte tussen de 2 clusters in te haken i.p.v. in de vier lossen ruimte en dan is het weer uithalen geblazen.

Ik denk dat ik dit tussen de cal’s door ga haken als een tanktop voor over mijn bikini. Loop ik denk net wat lekkerder over de camping in Frankrijk deze zomer.

Reactie plaatsen