Ik heb van september 2015 tot en met maart 2016 deelgenomen aan de Mystery Blanket haken van Breiclub. Het thema was exotic garden.
Bloed, zweet en tranen
Ik vond het haken aan de mystery blanket best pittig. Ik haak pas sinds eind 2014 en dit was mijn 2e CAL. Het haken aan de Breiclub CAL ging voor op al mijn andere (haak)projecten.
Ik startte op de eerste dag van de maand als de patronen werden vrijgegeven en was meestal rond de 20ste van de maand klaar met het huiswerk voor die maand. Ik haak dagelijks gemiddeld 1,5 uur, maar ik moet erbij zeggen dat ik geen sneller haker ben.
De eerste maand viel me zwaar. Ik moest er echt even in komen, maar ben blij dat ik niet ben ‘afgehaakt’, want de maanden erna verliepen een stuk soepeler.
Die ‘amish mistake’ zit wel goed
De mythe van de ‘amish mistake’ of ‘humility block’ houdt in, dat de amish bewust een fout maken in handwerk, omdat niemand perfect is als God.
Nou, ik heb geen bewuste fout hoeven te maken. Er zitten genoeg onbedoelde fouten in mijn deken, maar je leert alleen als je fouten maakt, niet waar?!
Een volgende keer zou ik meer tellen. Bij het aan elkaar haken van de verschillende blokken kreeg ik de rekening gepresenteerd van het feit, dat ik niet alle toeren uit ten treure heb geteld.
De voorgestelde haaknaald was 3,5, maar omdat ik strak haak was mijn ideale haaknaald 4. Daar kwam ik pas achter na 3,5 en 4,5 te hebben geprobeerd. Ik vind het achteraf gezien jammer dat ik niet alle blokken met haaknaald 4 heb gehaakt.
Een beetje van mezelf en een beetje van…
De meningen verschilden nogal in de besloten Facebook groep van de Mystery Blanket over of je nu wel of niet een kleur of een patroon mag veranderen als je meedoet aan een mystery CAL.
Het wachten op de mystery doos was spannend. Ik had zin om te beginnen aan de CAL, maar die kleur eigeel zat me toch een beetje dwars. Als ik 7 maanden heel hard werk aan het haken van een deken, dan wil ik deze niet in de kast leggen. Dat was voor mij de doorslaggevende reden om uiteindelijk 3 kleuren te vervangen.
Verder heb ik de regels wanneer welke kleur te gebruiken aan mijn laars gelapt. Ik heb de kleuren gebruikt waar ik op dat moment zin in had. Ik heb een unieke deken en neem de deken met plezier in gebruik.
De patronen heb ik wel strikt gevolgd. Ik moet eerlijk zeggen, dat toen ik het punnik klosje in de doos zag liggen ik niet direct enthousiast was. Maar nu de deken af is vind ik de blokken met de gepunnikte blaadjes het leukst! Zo zie je maar weer.
Mijn favoriete steek heb ik ook ontdekt: de popcornsteek.
Het zwarte gat
Nu mijn deken klaar is ben ik trots en opgelucht. In 7 maanden heb ik een prachtige deken gehaakt. Als ik dezelfde deken uit een boek zou haken, dan had ik er waarschijnlijk jaren over gedaan.
Een CAL geeft mij net dat duwtje om het project in relatief korte tijd van begin tot eind te brengen. Het ‘samen’ haken aan hetzelfde geeft plezier en steun.
Ik heb veel geleerd en ben niet zo bang voor het zwarte gat. Ik heb mijn andere haak- en breiprojecten die op een zijspoor stonden gemist en kijk ernaar uit om die nu af te gaan maken.
Mystery Blanket 2016
De Mystery Blanket 2016 start op 1 oktober 2016. Het aanmelden is zondag 20 maart van start gegaan.
Het thema van de Mystery Blanket 2016 is ‘Earth, Wind, en Fire’. Je kan net als afgelopen jaar kiezen voor de breideken of de haakdeken.
Dit jaar zijn er 3 kleurpakketten, dus voor ieder wat wils. Wat ik ook een hele fijne verandering vind is dat je dit jaar een kleine of grote deken kan kiezen.
Omdat ik graag beter wil leren breien heb ik me aangemeld voor de breideken. Ik heb voor de kleine deken gekozen, want dat is als beginnend breier te overzien. Het kleurpakket fire past het best bij mij.
Meer informatie Mystery Blanket 2016
Ga je meedoen met de Mystery Blanket 2016? Zo ja, welke?