Doe je mee met een Crochet Along 2016 - Breiclub.nl
Doe je mee met een Crochet Along 2016?

Als je van haken houdt dan heb je vast al wel eens gehoord van een CAL ofwel een Crochet Along.

Meedoen aan een CAL betekent dat je met heel veel mensen tegelijk aan hetzelfde project werkt. Je krijgt (meestal) wekelijks, op een vast tijdstip, een deel van het patroon. Er zijn vaak speciale  Facebookpagina’s voor de deelnemers van de desbetreffende CAL waar je de vorderingen van iedereen kan volgen en ook tips kunt krijgen of hulp kunt vragen en geven.

In deze blog kun je informatie vinden over een aantal CAL’s  die het komende jaar plaatsvinden.

Om de Nederlandse CAL’s te vinden die het komend jaar plaatsvinden heb ik een digitale reis ondernomen op het internet. Hieronder vind je een overzicht dat mij heeft geholpen om een keuze te maken voor mijn CAL voor 2016.

Snuffel maar eens rond en klik op de linken om nog meer informatie te krijgen. Bij mij ging het kriebelen toen ik al die mooie foto’s zag van de verschillende soorten en kleuren garen en mooie eindproducten.

Crochet-Along-2016-2

Crochet Along een uitdaging?

Heb je nog nooit meegedaan aan een CAL dan wil je misschien eerst meedoen aan een korte CAL om te ontdekken of het iets voor je is. Dan is de CAL van Zomaar een dag misschien wat voor je. Deze CAL wordt in de maand januari van 2016 gehouden. 

Wil je een iets grotere uitdaging dan kun je mee gaan haken met de CAL van Lossen en Vasten. Deze CAL duurt drie maanden.

Voor de echte diehards is er de Mix ’n Match CAL deze duurt maar liefst 40 weken!

Voor alle onderstaande CAL’s geldt dat het handig is als je een aantal steken onder de knie hebt, maar er wordt voldoende uitleg, in de vorm van tekst of video’s,  gegeven zodat ook een beginnend haker mee kan doen.

Crochet-Along-2016-3

Garenkeuze

Het garen kiezen  is misschien wel het moeilijkste deel van een CAL. Voor sommige CAL’s zijn er complete garenpakketten te koop bij (web)wolwinkels wat het kiezen gemakkelijker maakt. De linken naar deze winkels zijn te vinden op de internetpagina’s van de CAL.  Het loont zeker de moeite om de aanbiedingen met elkaar te vergelijken.

Natuurlijk kun je ook volledig je eigen keuze maken. Bij elke CAL staat een lijst van benodigdheden vermeld, zodat je weet hoeveel garen je moet kopen en welke haaknaald je nodig hebt.

Je kunt ook gaan voor low-budget. Kijk dan eens in de winkels van bijvoorbeeld  Zeeman, Action, Xenos of Wibra. Kiezen voor een goedkoper garen betekent niet dat je eindresultaat er minder mooi uit ziet en het gaat er vooral om dat iedereen lekker mee kan haken!

Kleurkeuze

Niet alleen de prijs is bepalend voor welk garen je kiest een ander dilemma is het kiezen van de kleuren voor je project. Er worden bij elke CAL  al een aantal suggesties voor kleurcombinaties gegeven. Maar misschien zit jou kleurencombinatie er niet tussen of wil je wel gaan haken met 1 kleur. Dat is natuurlijk vooral je eigen keuze en die keuze maakt juist jouw werkstuk uniek!

Mocht je het moeilijk vinden om kleuren uit te zoeken, misschien heb je wat aan de volgende tip:

Op de internetsite van http://design-seeds.com/ kun je kleurenkaarten vinden geïnspireerd door de natuur en sfeerbeelden. Boven deze alinea’s kun je een tweetal voorbeelden zien. Zelf vond ik het een heerlijke site om gewoon eens te kijken wat er allemaal mogelijk is.

Crochet-Along-2016-6

Mysterie cal: Zomaar Een Dag

Start: 1 januari 2016

Duur: 1 maand

Vrijgeven deel patroon: wekelijks

Project: mysterie (als je goed leest weet je al dat het uiteindelijk een shawl gaat worden)

Internetpagina

Facebookpagina

Dit is een klein project en een leuk begin om eens kennis te maken met een CAL als je dit nog nooit hebt gedaan. Je krijgt elke week een deel van het patroon en eind januari is je project klaar.

Zij hebben een eigen facebookpagina waar je ervaringen uit kunt wisselen en ieders vorderingen kunt volgen.

Crochet-Along-2016-7

CAL 2016 van Lossen & Vasten

Start: vrijdag 8 januari 2016

Duur: januari tot en met maart 2016

Vrijgeven deel patroon: wekelijks 19.00-20.00 uur

Project: Deken in streepmotief van ongeveer 185×130 cm.

Internetpagina

Facebookgroep

Het is de eerste CAL die Lossen & Vasten organiseert .

Het eindresultaat is een prachtige deken!

Er zijn een aantal garenpakketten samengesteld die je kunt kopen bij verschillende leveranciers. Voor meer informatie hierover kun je kijken op de website van Lossen & Vasten. Maar hier geldt natuurlijk ook dat je zelf kunt beslissen welk garen en welke kleuren je kiest.

Crochet-Along-2016-8

“Mix ’n Match Crochet Along 2016”

Start: 8 januari 2016

Duur: 40 weken

Vrijgeven deel patroon: wekelijks, ongeveer 6 toeren per week

Project: Deken in streepmotief van ongeveer 185×130 cm.

Internetpagina

Facebookgroep

Voor de echte haakfan en fan van het meedoen aan CAL’s start op vrijdag 8 januari 2016 de “Mix ’n Match Crochet Along 2016”. De afgelopen jaren heeft Jolanda samen met Terray al eerdere CAL’s georganiseerd met hele mooie resultaten; dekens gemaakt van granny’s of van strepen of in het vierkant. Ook dit jaar  gaat er weer een CAL van haar hand en die van Naomi van start. De voorproefjes die je op de website van Jolanda kunt vinden beloven een uitdagend project!

Crochet-Along-2016-9

Scheepjes CAL

In 2014 heeft Marinke Slump de Scheepjescal ontworpen en het was de bedoeling dat er in 2016 weer een CAL, door haar ontworpen, van start zou gaan, maar helaas is Marinke in juni 2015 overleden.  Omdat Scheepjeswol de CAL wel van start wil laten als eerbetoon aan Marinke haar werk, zijn bloggers van Scheepjes en goede vrienden van Marinke hard bezig om de CAL compleet te maken.

In de loop van 2016 kun je op deze Facebookpagina meer informatie vinden over de komende CAL van Scheepjes ontworpen door Marinke en friends.

Crochet-Along-2016-10

Mystery’s CAL en KAL Breiclub

Als laatste kunnen de CAL’s en KAL’s (Knitting Along) van onze eigen Breiclub natuurlijk niet ontbreken. De CAL’s en KAL’s worden gehouden in februari, mei, augustus en november.

De eerste CAL/KAL is de Mystery Blanket Scarf.

Start: 1 Februari 2016

Duur: 4 maanden

Vrijgeven deel patroon: elke 1e van de maand

Project: Indian summer of Indian spring Scarf

Internetpagina  en  https://breiclub.nl/

Wil je meer weten over de komende CAL’s/KAL’s houd dan de pagina’s van Breiclub in de gaten!!Crochet-Along-2016-11

Conclusie

Ik heb mijn keuze gemaakt en ga mee doen aan de CAL “Mix ’n Match Crochet Along 2016”.

Haak jij ook aan bij een van bovenstaande CAL’s? 

Oscar
Door

Oscar

op 01 Jan 2016

En eind februari start er een CAL naar het ontwerp van Mr. Cey

Mirjam
Door

Mirjam

op 04 Jan 2016

Die had ik dan net gemist Oscar 😉

Reactie plaatsen