Haken tegen slapeloosheid én 3 andere gezondheidsvoordelen!
Haken tegen slapeloosheid én 3 andere gezondheidsvoordelen!

Haken tegen slapeloosheid én 3 andere gezondheidsvoordelen!

Haken of vaak ook “Crocheren” genoemd (België-Vlaanderen) oubollig? Nee hoor, haken is allerminst weggelegd voor grootmoeders. Als je de gezondheidsvoordelen leest, haalt iedereen met plezier de haaknaalden en het garen boven!

  • HAKEN IS HIP

Haken is hip, en tegenwoordig voor alle leeftijden. Een potje haken levert je niet alleen een mooie muts of warme sokken op, maar ook tal van gezondheidsvoordelen.

  • ONDERZOEK MET 8.000 HAAKFANATEN

Dat blijkt uit een onderzoek van Australische wetenschappers. Ze ondervroegen 8.000 ‘haakfanaten’ en de overgrote meerderheid gaf aan dat haken voor rust zorgt (90%), hun geluksgevoel verhoogt (82%) én het een positief effect heeft op het geheugen en concentratie (70%).

  • HAKEN: DE GEZONDHEIDSVOORDELEN
  1. HAKEN VOOR MEER RUST

Elke breier of haker kan erover meespreken: je wordt écht rustig van haken of breien. Het ‘insteken, omslaan, doorhalen’ werkt meditatief, en doordat je je focust op de handeling, laat je je (pieker)gedachten makkelijker los.

  1. HAKEN VOOR MEER GELUK

Wanneer je iets doet dat je graag doet, komt het gelukshormoon dopamine vrij. Hierdoor voel je je gelukkig. Maar daarnaast ervaar je een voldaan gevoel wanneer je creatie klaar is, en je jezelf of een ander ermee gelukkig kunt maken.

3. HAKEN VOOR EEN BETER GEHEUGEN

Doordat je je moet concentreren op de haaknaald en ondertussen de steken telt, heb je weinig ruimte over om te piekeren over de toekomst of het verleden. Het zorgt ervoor dat je hersenen even rust kunnen nemen van alle gedachten en zich puur kunnen focussen op je creatie.

4. HAKEN VOOR EEN GOEDE NACHTRUST

Uit een onderzoek – van de American Counseling Association – blijkt dat de eenvoudige, repetitieve bewegingen ervoor zorgen dat je lichaam en geest ontspannen, zodat je makkelijker kunt inslapen.

Haken, iets voor jou? Ga meteen aan de slag!

Jeannette Medendorp
Door

Jeannette Medendorp

op 27 Sep 2020

Als ik s’nachts niet kan slapen en dat gebeurd nog al eens ga ik een uurtje haken en zoek dan mijn bed weer op! Werkt fantastisch

Lydia
Door

Lydia

op 27 Sep 2020

Crochteren....dialect voor haken. Heerlijke rust

Reactie plaatsen