Haakgeluk! Positieve gevoelens door haken - Breiclub.nl
Haken… ja, ik word er blij van!

Haakgeluk! Oké, het is soms ook wel eens frustrerend… je loopt bijvoorbeeld te schelden en te foeteren op dat ene ingewikkelde patroon, je hebt eindelijk de moed verzameld om met dat pluizige garen te haken waarbij je erachter komt dat je letterlijk geen steek ziet, jouw allerlaatste stekenmarkeerder breekt of je bent net uitgerekend de juiste maat haaknaald kwijt…

Maar als het dan toch ein-de-lijk gelukt is, na al dat gevloek en getier, kan je ontzettend veel voldoening uit het eindresultaat halen! Het kan na een drukke werkdag natuurlijk ook even lekker ontspannend zijn om die haaknaald in je handen te hebben. Even nergens anders meer mee bezig zijn, behalve met het tellen van de steken en toeren.

En ik ben absoluut niet de enige die blij wordt van dat handwerken! Uit een enquête die in 2013 onder 3.500 mensen werd gehouden in Amerika, kwam naar voren dat meer dan 80% van hen zich gelukkiger voelde als ze hadden gehandwerkt.

Even een feitje:

Haakgeluk

 

Welk gevoel geeft haken ons?

Het meest overeenkomende gevoel bij mensen die haken is ontspanning.

‘’ Haken is een fijne hobby om goed te kunnen ontspannen. ‘’ – anoniem

Verder voelen ze zich enthousiast, trots, kalm, tevreden, voldaan en blij.

‘’ Haken is rustgevend en geeft voldoening’’  – anoniem

HaakgelukAls het haken ons zoveel positieve gevoelens geeft, werkt het haken dan ook als je echt depressief bent, als je een Burn out hebt of bijvoorbeeld een posttraumatische stressstoornis?

Ik deed hier via een online enquête een klein onderzoekje naar. **

86% zegt dat het hen helpt om te gaan handwerken als ze niet goed in hun vel zitten

Van alle mensen die hebben meegedaan zegt 86% dat het hen helpt om te gaan handwerken als ze niet goed in hun vel zitten. Het helpt hen vooral om op andere gedachten te komen.

Bijna de helft van de vrouwen die de enquête hadden ingevuld, hebben te maken gehad of hebben nog steeds te maken met een psychisch probleem als bijvoorbeeld een depressie of een Burn out. Bij deze groep mensen heeft het bij de helft van hen geholpen om te haken/handwerken.

Haakgeluk‘’Ik had iets om handen en had zo het idee dat ik ondanks alles toch “iets” deed. Ik kon er mijn creatieve in kwijt, leerde ook via andere haakgroepen andere mensen kennen, en dus ook andere ideeën en steeds nieuwe uitdagende projecten’’  – anoniem

‘’ ik ben 2 maanden opgenomen geweest in een herstellingsoord vanwege psychisch lijden en heb het haken als zeer rustgevend en verlichtend ervaren. Heerlijk rustig, het gaf en geeft mij lucht in mijn dagelijkse hersenspinsels.’’ – anoniem

‘’ Ik kon met haken tot rust komen, mijn gedachten verzetten, waardoor ik weer wat energie kreeg om andere dingen te gaan doen.’’ – anoniem

Mensen kregen meer zelfvertrouwen door het haken, omdat ze er iets mee bereiken en complimenten ontvangen van anderen. Je creëert iets waar je trots op kunt zijn omdat je het zelf gemaakt hebt. Vooral het mogen haken voor goede doelen of het geven van zelf gehaakte knuffeltjes aan kinderen geeft de mensen ontzettend veel voldoening. Het is zo leuk om te zien hoe dat ene meisje jouw gehaakte knuffel in de armen sluit en hoe jouw neefje vol trots het -door jou gehaakte- autootje aan zijn ouders laat zien. Dat geeft voldoening!

Het haken helpt om even je zinnen helemaal ergens anders op te zetten, zelfs voor mensen die last hebben van paniekaanvallen kon het helpen om tot rust te komen door even te gaan haken.

HaakgelukHet piekeren bij mensen kon even opzij gezet of zelfs voorkomen worden als ze gingen haken en hun hoofd moesten houden bij hun haakwerk, waardoor ze weer even konden ‘bijtanken’ en daarna opnieuw weer wat energie kregen.

‘’ Met haken zit je continu te tellen. Dat voorkomt dat je gaat zitten piekeren.’’  – anoniem

‘’Het helpt omdat je je aandacht aan iets anders schenkt dan aan je problemen, angsten, e.d. Het helpt omdat je iets creëert – iets voor jezelf of voor een ander- waardoor je trots, tevredenheid en meer zelfvertrouwen krijgt.’’  – anoniem

De meeste mensen zouden het haken ook aanbevelen bij mensen die depressief zijn.

Haakgeluk’Ja, dit verlicht depressie. Sowieso door de groepen op Facebook heb je veel contact met andere haaksters wat al goed is in geval van een depressie. Daarbij zorgt haken voor een goede afleiding.’’  – anoniem

‘’Ja, als iemand het leuk vind om te handwerken wel, maar als je het niet voor elkaar krijgt dan raak je eerder gefrustreerd, want in het begin heb je geduld nodig om iets te leren. Dat heeft niet iedereen.’’ – anoniem

Het hangt ook sterk van de persoon zelf af of het haken helpt. Het moeten leren van iets nieuws kan tijdens een depressie ook extra belastend of frustrerend zijn. (Denk maar eens terug aan al dat schelden en tieren tijdens het haken met dat pluizige garen ;-) )  Maar als de persoon er voor open staat, of bijvoorbeeld in het verleden al eens gehaakt heeft, kan het zeker werkend zijn volgens veel mensen.

Haken geneest niet, maar het helpt wel zichtbaar veel mensen bij hun psychisch probleem. De ontspanning, rust en nieuwe energie die ze krijgen bij deze creatieve activiteit zorgt ervoor dat ze hun problemen beter aankunnen of vanuit een ander perspectief kunnen bekijken.

Naast de veelal negatieve gevoelens die voortkomen uit hun problemen, krijgen mensen toch ook nog veel positieve gevoelens dankzij het haken.

Welke gevoelens krijg jij van handwerken?

 

 ** Dit onderzoek verliep via een online enquête waar ongeveer 200 hakers aan hebben deelgenomen

Francie
Door

Francie

op 14 Mar 2017

Leuk geschreven Danielle. Ik vind haken echt verslavend! Het is iets magisch dat je uit een bolletje wol een gaaf beestje of mooie sjaal kunt laten ontstaan.

Toos Lemmen
Door

Toos Lemmen

op 19 Mar 2017

Wil ook steeds een haakwerkjes om handen hebben, ontzettend veel barbiejurkjes gehaakt voor kleinkinderen. Oma blij en kleinkinderen blij!

Loes
Door

Loes

op 19 Mar 2017

Ik ben chronisch depressief, maar haken geeft mij inderdaad rust, voldoening en een gevoel van geluk. Mijn kleinkinderen zijn heel blij met de knuffels die ik heb gemaakt, (zoveel dat ik nu een verbod heb gekregen ;)!) en ook dat maakt dat ik me gelukkig en gewaardeerd voel. Nu nog een afzetmarkt zien te vinden voor al mijn andere haaksels.... Maar het is waar, als je depressief bent, werkt haken heel ontspannend, geeft afleiding en rust.

Marjet
Door

Marjet

op 19 Mar 2017

Ja, dat kun je wel zeggen. Ik heb me uit de burn out gehaakt, en ondanks dat dingen soms niet lukken, geeft het voldoening als je doorzet en iets hebt afgemaakt. De kleuren, de materialen, de mooie naalden die er tegenwoordig zijn, het gefriemel met je vingers, de herhaalde beweging, en het volgen van het patroon maken dat je je beter voelt, een doel in het leven hebt - het werkstuk dat af moet. Het is een hobby waar je altijd weer iets nieuws voor kunt aanschaffen, en ook dat maakt gelukkig en geeft een doel in het leven. Gebruiksartikelen, kadootjes, kleine versierinkjes, warme mutsen en sjaals, stola's, het zijn allemaal overwinningen op de materie en de geest.

christa
Door

christa

op 09 Apr 2017

mooi geschreven maar de foto komt toch echt van het blog mingle-mangle crochet was leuk geweest het even te vermelden (die van haak je happy)

Daniëlle
Door

Daniëlle

op 10 Apr 2017

Hoi Christa, Dat zou heel goed kunnen! Helaas heb ik de bron zelf niet kunnen vinden omdat ik de foto van Facebook heb geplukt. Maar goed dat je het zelf even meldt! ;)

Reactie plaatsen