Frustraties bij het haken of breien? Creatieve oplossingen! - Breiclub.nl
Brei- en haakfrustraties

In mijn vorige blog heb je kunnen lezen dat haken –en handwerken in het algemeen –  gelukkig maakt. Maar zitten er ook nadelen aan het handwerken? Welke frustraties komen wij eigenlijk tegen tijdens het maken van ons haak- of breiwerk?

Nee hoor, ik wil jullie zeker niet demotiveren. We gaan er juist een positieve wending aan geven door jullie een aantal handige, creatieve oplossingen te geven!

frustraties

‘Ik zie te veel leuke creaties die ik ook graag wil maken, maar ik heb te weinig tijd.’

Tijd… tja, wie heeft er wel genoeg van? Ik kan jullie natuurlijk niet meer tijd geven. Misschien wel een paar tips om beter om te gaan met je tijd zodat je meer tijd overhoudt om te kunnen breien en haken!

  • Zorg er eerst voor dat je alle (huishoudelijke)taken op orde hebt. Geef jezelf hier een bepaalde tijd voor waarbinnen alles klaar moet zijn.
  • Zonder jezelf even lekker af; ga ergens zitten waar mensen je niet teveel kunnen storen. Zet je mobiel op stil, zodat je niet geprikkeld wordt om even je mail of Facebook te checken. Ook kunnen telefoontjes wel even wachten.
  • Plan het in je agenda! Altijd maar druk, druk, druk..? Maak dan van tevoren een plekje vrij in je agenda. Neem tijd voor jezelf om even ontspannen te kunnen haken.
  • Durf ‘nee’ te zeggen. Onverwachts visite? Kids die aandringen om naar de speeltuin te gaan? Durf ‘nee’ te zeggen! Voel je niet schuldig, want iedereen heeft wel eens tijd nodig voor zichzelf. Gun jezelf die tijd!

 frustraties

‘De kat die de draad, waarmee je aan het haken bent, doorbijt,’

‘Ik erger mij eraan dat onze kat steeds stiekem met mijn bolletjes er vandoor gaat…’

Hier heb ik maar één oplossing voor: zet je kat het huis uit. Weg ermee! Hihi, nee hoor, grapje .

frustratiesBij ons thuis is er geen sprake van een kat, maar wel van een andere ondeugende viervoeter. Haakwerkjes, plukken vulling en bolletjes katoen zijn echt zoveel interessanter dan haar eigen speeltjes! Hoe vaak heb ik mijn hond al aangetroffen met een uit elkaar getrokken bolletje katoen!  Of erger: een uit elkaar getrokken haakwerkje! Na even tot 10 te hebben geteld, moet ik dan toch altijd stiekem lachen om dat onschuldige kopje. Maar van zo’n verpest bolletje katoen of kapot haakwerk word je toch niet echt heel erg vrolijk…

Naast het even tot tien tellen, kan je natuurlijk beter één en ander voorkomen en er extra alert op zijn dat je bolletjes wol goed zijn opgeborgen. Schaf een speciaal kistje aan waar je telkens je werk in opbergt. Je kunt bijvoorbeeld bij de Action en de Xenos hele leuke, vrolijke opbergdozen of handige opbergboxen vinden.

Zorg tijdens het handwerken ervoor dat je het bolletje wol niet op de grond legt, maar leg het naast je op de bank of stoel, zodat je er zicht op hebt.

Even een kopje thee halen? Leg je werk dan niet naast je neer, maar leg het even hoog weg of doe het even terug in je opbergdoos.

‘Dat ik net lekker aan het haken ben en dat mijn vingers dan niet meer mee willen werken i.v.m. beginnende reuma/artrose. Heeeel frustrerend…’

 frustraties

Ook als je geen reuma of artrose hebt, kan je last krijgen van kramp, pijnlijke vingers of polsen.

Heb je snel kramp in je handen? Dan is de kans groot dat je te strak haakt. Probeer wat losser te haken en een ontspannen houding aan te nemen, vaak houden je handen het dan al langer vol!

Wil je juist je schouder meer ontlasten? Leg dan een kussen onder je ellenboog. Zo kan je schouder meer rusten. Voor de polsen moet je voorkomen dat je teveel draait met je pols. Zijn de gewrichten in je polsen juist te vast? Doe dan wat oefeningen door af en toe met je polsen te draaien.

En leuk of niet… neem voldoende rust! Neem bijvoorbeeld na elk kwartiertje handwerken even vijf minuten pauze. Ga even iets anders doen of doe pols- vinger- en handoefeningen!

‘dat er op een bol een labeltje zit zodat je van binnenuit kunt beginnen, om vervolgens te ontdekken dat alles in de knoop zit’

‘dat zelfs bollen wol met een ”easy start” labeltje vreselijk in de knoop komen…’

frustraties

Oh ja, ik ken de frustratie. Die handige labeltjes met ’Easy Start’ op bepaalde bollen. Maar als je aan de draad trekt, blijkt alles in de knoop te zitten. Hoe vaak hebben mijn man en ik al in de kamer gestaan met allebei een uiteinde van een bol in onze hand om alles uit de knoop te werken?

Om deze frustratie te voorkomen, kan het helpen om voorzichtig aan de draad te trekken. Trek niet te hard, daarmee zorg je er juist voor dat je alles in de knoop trekt.

Je kunt er natuurlijk ook gewoon voor kiezen om de ‘Easy Start’ links te laten liggen en gewoon de draad die buitenom ligt te pakken.

‘Dat er steeds weer iemand tegen mij begint te praten, terwijl ik aan het tellen ben!!’

Heel gezellig al die mensen in huis, maar laat ze alsjeblieft stil zijn als ik aan het handwerken ben! Bang om een keer helemaal de kluts kwijt te raken? Gebruik dan een toerenteller en een stekenmarkeerder, zo kan je altijd terughalen waar je bent gebleven.

frustraties

Welke haak- of breifrustraties ken jij?

Akkelien
Door

Akkelien

op 29 Mar 2017

Ha, leuke blog! Mét handige tips ook! Groetjes, Akkelien

Corrie
Door

Corrie

op 02 Apr 2017

Heel blij met de tips ! Super ook de handoefeningen. Ik ben er erg blij mee. Groetjes aan alle handwerksters

els de kok
Door

els de kok

op 02 Apr 2017

mijn email adres is veranderd . graag mail op

G.Hoogzaad
Door

G.Hoogzaad

op 02 Apr 2017

hoi, leuk artikel. Toch moet ik even wat kwijt i.v.m. honden en garen: zorg dat de hond geen draadjes naar binnen krijgt. Dat komt in zijn darmen en dan stroopt het op. Levens gevaarlijk.

Adri Roubos
Door

Adri Roubos

op 02 Apr 2017

Ha Danielle,leuk blog vooral de haak en breifrustraties heel herkenbaar

Katja
Door

Katja

op 02 Apr 2017

Herkenbaar: Gemakkelijke oplossing voor doorgebeten draden, wegrollende bolletjes: koop een plastic beker met snoeptomaatjes. Als ie leeg is kun je daar je bolletje wol in doen, er zit al een opening in de deksel waar je draad door heen kan. Is dat in ieder geval opgelost. en het kost bijna niets.

Annemieke
Door

Annemieke

op 22 Dec 2021

Handig tips - ik heb een vraag: bij mij draait de draad altijd als ik brei, zodat ik het breiwerk steeds moet laten uitdraaien? Komt dit door het getwijnde draad van de bol? Bij mijn buuf gebeurt dit nooit! Help!

Reactie plaatsen