Borduren op je haakwerk wordt steeds hipper - Breiclub.nl
Haken en borduren

Borduren op je haakwerk wordt steeds hipper. Door op je haakwerk te borduren kun je mooie versieringen aan brengen. Je haakwerk is uitermate geschikt om op te borduren. Tenminste als je een lapje met vasten hebt gehaakt. Je krijgt dan automatisch vier gaatjes waar je de kruissteek in kunt doen.

Het is wel van belang om een lapje in heen-en-weer gaande toeren te haken. Ga je rond haken, dan komen je kruissteken niet netjes boven elkaar, maar verspringt je werk.

Wat zijn nou eigenlijk kruissteken?

De kruissteek is een oude, alom bekende borduursteek, die gebruikt wordt om grote lappen op te vullen.

De kruissteek bestaat uit 2 halve kruissteken die in tegenovergestelde richting over elkaar heen liggen. Het mooiste resultaat wordt bereikt als alle bovenste diagonalen van de kruissteken in dezelfde richting liggen. Een mooi en regelmatig kruissteek borduurwerk krijg je door eerst de onderste helften van een rij kruissteken te borduren en daarna de bovenste helft.

Borduren kun je op zich op alle soorten stof doen, maar is het makkelijkst op een lapje met gaatjes erin. Hierdoor kun je goed zien waar je moet borduren en komen je borduursteken op een lijn te liggen en hebben ze dezelfde grootte.

Borduren op je haakwerk

Zoals ik al eerder heb gezegd, maakt dit haakwerk zeer geschikt om op te borduren, want je haakwerk bestaat ook uit gaatjes.

Borduren op je haakwerk

Je haakt op de verschillende rijen, waardoor je steken mooi boven op elkaar komen te liggen. Op deze manier kun je verschillende borduurwerkjes op je haakwerk maken.

Via deze link kom je op de site van handwerkles terecht. Hier kun je een uitgebreide beschrijving vinden over borduren op je haakwerk.

Voor het borduren heb je een borduurnaald nodig. Qua garen ben je vrij om te kiezen. Zelf vind ik het prettig om met katoengaren op mijn haakwerk te borduren, maar je kunt eigenlijk gebruik maken van alle soorten garens om te borduren. Hou hierbij wel rekening met je ondergrond en de grote van je haaksteken. Ga dus niet met heel dik garen borduren op een dun gehaakt lapje. Dit wordt niet mooi.

Borduren op je haakwerkTja, en net als bij het haken is bij het borduren tellen van belang. Borduurpatronen zijn eigenlijk allemaal telpatronen. Maak je een fout, dan zie je dit direct terug in het resultaat.

De mogelijkheden zijn wel eindeloos. Zo kun je een kussen maken met een vlinder erop. Of een babydekentje met de naam van de baby en de geboortedatum erop.

Dat maakt deze techniek waardevol om te leren en het is vooral leuk om te doen.

Wat ga jij op je haakwerk borduren?

Marita
Door

Marita

op 07 Mar 2017

Ik ben bezig met Lalylala Rita de bloem te borduren zoals met de Scheepjes Cal. En net door je tip weet ik waarom mijn steekjes niet op elkaar komen, omdat ik in ovaal gehaakt heb zoals in patroon beschreven. Wel zonde want was volledig klaar. Bedankt

astrid van kessel
Door

astrid van kessel

op 12 Mar 2017

Ik ben de CAL 2017 aan het haken en borduren. Super, het gewone borduurwerk kon ik niet meer goed, te fijne draadjes. Dit is superleuk om te doen.

Gea
Door

Gea

op 30 Nov 2022

Wilt U laten zin hoe je moet mazen / borduren op grof haakwerk, ik haak met haaknaald 10, alvast bedankt

Reactie plaatsen