Granny Squares: een veelzijdig vierkantje! - Breiclub.nl
Granny Squares: een veelzijdig vierkantje!

Granny Squares: een veelzijdig vierkantje! Mijn moeder leerde mij de basis haaksteken: een losse, een half vaste en stokjes. Met deze 3 steken kun je al een basis granny square maken. 

Ik ga met granny squares ook een sjaal-trui maken (noem je dat zo?). Ik zal je in deze blog vertellen hoe ik dat doe!

Meer haakinspiratie door social media

Granny-Squares-veelzijdig-vierkantje-1Sinds ik actief geworden ben op social media, zoals Facebook. Instagram en Pinterest,  is er een wereld voor mij open gegaan. Iedere dag zoveel inspiratie, zoveel ideeën. De ene creatie nog mooier als de andere.

TIP: Like de Breiclub Facebook pagina natuurlijk even, zodat je nooit meer leuke blogs hoeft te missen!

Vele groepen waar je lid van kunt worden.  Je kent dat wel. Met één muisklik ga je van de ene afbeelding  naar de andere en veel minuten (lees: uren, ha, ha) later, denk je toch echt: “nu moet ik toch echt iets in het huishouden gaan doen!”

Je hoofd loopt over van alle ideeën die je tegen bent gekomen. Dit medium is dan ook zo verslavend, maar ooooo zo’n goed inspiratiebron voor mij. Mijn to-do lijst wordt steeds langer en langer en eigenlijk weet ik dat ik lang niet alle projecten meer zal maken.

Maar mijn liefde voor dit oude lapje was snel geboren bij het zien van al dat moois. Mijn volgende project wordt weer iets met deze vierkantjes.  

Granny Squares worden alleen door oma’s gehaakt

Granny-Squares-veelzijdig-vierkantje-3Wanneer je mensen nu spreekt over haken, komen ze al gauw met “van die vierkantjes die oma altijd maakte”. En dat zijn de granny squares eigenlijk alleen ook maar.

Vierkantjes die je rij voor rij groter maakt en  waarmee je ontzettend superleuke en  mooie dingen kunt maken. Denk maar eens aan simpele onderzettertjes, kussens, pannelappen, maar ook dekens, tassen en in kleding.  

Combineren met Granny squares

Eigenlijk kan je de granny square eindeloos toepassen in elke creatie. Een granny square kan je van 1 kleur maken. Je kan ook elke toer een ander kleurtje geven, zodat je een vrolijke kleurencombinatie krijgt.

Je kunt alle soorten wol en katoen gebruiken, in elke gewenste dikte. Hierdoor zijn de mogelijkheden oneindig, want alles kan en alles mag. Net wat jij op dat moment mooi vindt. Je moet wel altijd een bijpassende haaknaald voor bij je garen kiezen.

Naast het basispatroon heb je tegenwoordig vele variaties. Granny squares zijn er in vierkantjes, driehoeken, cirkels, zes- en achthoeken.

Ik ga een sjaal-trui haken met granny squares

Wij zitten nu nog heerlijk te genieten van de warme zonnestralen en de heerlijke zwoele avonden aan zee of heerlijk in de tuin, maar ik ben deze week gestart met het maken van een, hoe zal ik het noemen, een sjaal-trui. Je kent hem vast wel, een lange rechte lap, die aan beide zijden dichtgenaaid is, als mouwen en die je heerlijk over je schouders kunt dragen.

Granny-Squares-veelzijdig-vierkantje-4

Behaaglijk voor de koudere avonden en later in het seizoen leuk over bijvoorbeeld een spijkerjasje. In die heerlijke vrolijke kleuren, en natuurlijk met een mooie granny square en frisse stripes.

Benodigdheden voor de sjaal-trui

Ik heb gekozen voor een mooi katoengaren, nml Schachenmayr Catania in de kleuren:

  • Naturel, kleurcode 0105
  • Orange, kleurcode 0390
  • Rood, kleurcode
  • Petrol, kleurcode 0146
  • Geel, kleurcode 0249

Ik gebruik een haaknaald nr. 3 mm.

Voor de “boorden” heb ik 25 kleine grannys nodig en over het middenstuk wil ik 1 band grannys maken (a 50 stuks). Vanaf deze band ga ik links en rechts granny stripes maken zoals op de tekening van de deken (foto’s van Pinterest).

Ik ben begonnen met de 100 mini grannys, een leuk en makkelijk patroontje om mee te nemen op vakantie.

Ga je samen met mij aan de slag en heb je straks ook zo’n heerlijke sjaal of wat nemen jullie mee op vakantie? 

Granny-Squares-veelzijdig-vierkantje-5

Petronille
Door

Petronille

op 10 Aug 2015

Dit kan alleen maar leuk worden, met zulke vrolijke kleuren. Ik ben zelf net terug van vakantie en heb een southbay omslagdoek in verschillende tinten grijs voor mijn dochter gemaakt. Ik ben benieuwd naar het vervolg van je sjaal.

Reactie plaatsen