Granny squares haken en verbinden - Breiclub.nl
Granny squares haken en verbinden
01 april 2016 

Granny squares haken en verbinden

Granny squares haken: In deze blog leg ik uit hoe je een standaard granny square haakt. En ik laat zien hoe je ze aan elkaar maakt.

Ik vond het er altijd maar erg moeilijk uitzien zo’n granny. Maar het is dus eigenlijk heel eenvoudig.

Voordat je het weet heb je een hele stapel gehaakt.

Granny squares verbinden

Ik zal eerst uitleggen hoe je een granny square haakt.

Afkortingen:

  • L= losse
  • Hv= halve vaste
  • St= stokje
  • Herh= herhaal

Het begin: 4 l. haken. De 1e en de 4e l. met een h.v. verbinden om een ring te vormen.

1e toer: Let op, steek de haaknaald in de ring. Haak 3 l. (tellen als 1e st.), 2 st. *2 l, 3 st.*  Tussen ** 2x herh. totdat je 4 groepjes van 3 st. hebt, 1 l, 1 v. in de 3e l. van de 3 beginlossen.

2e toer: 3 l. (tellen als 1e st.), 2 st. in dezelfde losse/vaste-hoekboog, *1 l, (3 st, 2 l, 3 st.) in de volg. 2-lossenboog*. Tussen ** 2x herh, 1 l, 3 st. in de volg. 2-lossenboog, 1 l, 1 v. in de 3e l. van de 3 beginlossen.

3e toer: 3 l. (tellen als 1e st.), 2 st. in dezelfde losse/vaste-hoekboog, * 1 l, 3 st. in de volg. 1-losseboog, 1 l, (3 st, 2 l, 3 st.) in de volg. 2-lossenboog*. Tussen ** 2x herh, 1 l, 3 st. in de volg. 1-losseboog, 1 l, 3 st. in de volg. 2-lossenboog, 1 l, 1 v. in de 3e l. van de 3 beginlossen.

De 3e toer herh. totdat je het gewenste aantal toeren hebt.

Deze uitleg heb ik van de website blijmetdraadjesHier vind je ook een duidelijke uitleg met foto’s.

Ik zelf heb eerst granny’s van 10 centimeter gehaakt. Ik wou namelijk een kussen ervan maken. Mijn kussen is 40×40 centimeter. Dus dan kunnen er mooi 4 naast elkaar. Ik heb er dus 32 nodig. Die had ik zomaar bij elkaar. En het is een heerlijk projectje om even tussendoor te doen.

Granny squares verbinden

Door steeds met kleuren te wisselen in steeds een andere toer krijg je een heel leuk effect. Ik heb per square 2 kleuren gebruikt. Maar je kan natuurlijk ook elke toer een andere kleur doen. Of juist de hele square in 1 kleur. Eigenlijk kan je alle kanten op.

Ik heb de squares allemaal nog omgehaakt met vasten. Hiervoor heb ik wit gebruikt om het wat rustig te houden. Ook heb ik wit gebruikt om ze aan elkaar te haken. Dit heb ik gedaan met halve vasten.

Er zijn heel wat manieren om je granny squares aan elkaar vast te maken. Ook op de site van blijmetdraadjes vond ik wat manieren.

En op pinterest vond ik ook 10 manieren. Het is wel in het Engels maar wel behoorlijk duidelijk.

Granny squares verbinden

Zo zie je maar dat je echt alle kanten op kan met zo’n simpel patroon.

In een volgende blog laat ik zien wat je nog meer kan maken met granny squares. 

En als jullie nog ideeën hebben om te maken van granny squares hoor ik het graag.

Dus mijn vraag is dan ook wat ga jij maken met een granny square? 

Over de schrijver
Hallo, ik ben Taetske en haken is echt mijn grootste hobby. Ik haak eigenlijk al vanaf mijn 10e. Ik heb het haken geleerd van mij beppe (oma). Elke avond zit ik wel met een haakwerkje op de bank. Overdag werk ik of zorg ik voor mijn twee kleine kindjes. Ook kan ik een beetje breien. Maar dat wil ik nog beter leren te doen. Dus dan komt de breiclub goed van pas. Doormiddel van mijn blogs wil ik jullie laten zien wat ik allemaal leuk en interessant vind. Er is namelijk nog zoveel te ontdekken op haak- en breigebied.
Reactie plaatsen

Doe jij weer mee aan het leukste brei- en haakproject van het jaar?

Ik doe mee
Ontdek alles over het thema van dit jaar!
Your information is safe with us