Dekens haken, ideaal voor het opmaken van restjes - Breiclub.nl
Strepen haken

Misschien hebben jullie het inmiddels in de gaten: ik ben dol op dekens haken. Ik vind het een heerlijk tijdverdrijf want je kunt er zowel qua kleur als qua steken al je creativiteit in kwijt. En een deken is ideaal voor het opmaken van restjes!

dekens haken

Strepen haken

Voor de luie avonden op de bank of in de tuin (of waar dan ook), kan ik soms echt verlangen naar iets recht-toe-recht-aans. Iets waarbij ik niet heel erg hoef te tellen of op te letten, met een zich steeds herhalende steek. Eigenlijk heb ik altijd wel zoiets liggen om even heerlijk te ontspannen. De streepjesdeken die ik maakte (en waarmee ik ook onlangs weer begonnen ben) is hier een goed voorbeeld van.

dekens haken

Elk formaat is mogelijk

Het handige is dat je zo’n deken in elke willekeurige afmeting kunt haken. Ook met elk soort garen en elke naalddikte, hoewel ik hier wel bij wil opmerken dat als je een deken voor op een bed wilt haken katoen wel veel zwaarder is dan acryl.

En als je een grote deken wilt haken, is het ook handiger om dat niet met een te kleine haaknaald te doen. Ik heb voor mezelf besloten dat haaknaald nr. 4 dan het minimum is, anders raak ik weer gefrustreerd over die deken die maar nooit afkomt!

Het patroon

Hoe doe je dat dan, zo’n deken?

Bepaal eerst de breedte van je deken. Haak vervolgens een lossenketting die die lengte heeft. Het aantal steken moet deelbaar zijn door 3.

  • Haak nu met dezelfde kleur een vaste in de 2e losse vanaf je haaknaald en vervolgens een vaste in elke losse. Wissel aan het eind van de toer van kleur.
  • Haak 2 lossen (1e stokje van de volgende toer), keer, haak een stokje in elke vaste van de vorige toer. Als het goed is, heb je aan het eind van deze toer een aantal steken wat deelbaar is door 3, plus nog 2 steken. Wissel van kleur.
  • Haak 2 stokjes (1e stokje van de volgende toer), keer, haak een stokje in het volgende stokje van de vorige toer, * 1 losse, sla van de vorige toer 1 stokje over, haak 2 stokjes in de volgende twee steken.* Herhaal *-* tot de toer af is.
  • Haak 3 lossen (1e stokje + 1 losse), keer, haak 2 stokjes in de lossenlus van de vorige toer, *1 losse, 2 stokjes in de lossenlus van de vorige toer.*   Herhaal *-* tot de toer af is.

Deze toer herhaal je vervolgens steeds, tot je je deken lang genoeg vindt. Het staat je volkomen vrij of en wanneer je wilt wisselen van kleur! Als je de deken lang genoeg vindt, eindig je zoals je ook begonnen bent.

  • Dus de één-na laatste toer haak je een stokje in elke steek en bij de laatste toer haak je een vaste in elke steek. Het is denk ik wel mooi om dit in dezelfde kleur te doen als in het begin van je deken.

Als je een poosje aan het haken bent, zul je de zien dat het een soort Granny steek-streepjes deken wordt. Bij mijn eerste deken die ik op deze manier haakte, wisselede ik trouw na elke twee toeren van kleur. Met de deken die ik nu haak, doe ik soms maar 1 toer met een kleur en soms wel drie of 4. Ik ben benieuwd hoe dat er straks uit zal zien!

Als de deken helemaal klaar is, moet je natuurlijk nog behoorlijk wat draadjes afhechten. Handiger is het om dat steeds tussendoor al te doen, maar dat mag je natuurlijk helemaal zelf weten. Ook zou je nog een rand om de deken kunnen haken. Ik heb gekozen voor een eenvoudige rand omdat ik de deken met al die kleuren al vrij druk vind, maar kies vooral wat je zelf leuk vindt!

Haken jullie ook graag streepjesdekens? Ik zou ze graag eens zien, dus plaats ze vooral in de reacties hieronder!

 

Reactie plaatsen