Een stoer baby dekentje haken met kabels.
Een stoer baby dekentje haken met kabels.

Vroeger, toen mijn dochter nog een baby was, gebruikte ik een gewoon ledikant dekentje voor in de maxi-cosy. Heel onhandig natuurlijk, want te groot. Nu dacht ik, dat kan ik best zelf op maat maken! Breien vind ik mooi, maar dat kan ik niet zo goed. Jammer, want ik vind kabels zo mooi. Zou ik ze ook kunnen haken? Ik ga het gewoon proberen. Op You Tube staan verschillende filmpjes waar een kabel steek wordt uitgelegd. Het garen wat ik gebruik is acryl garen van de Xenos. Om te proberen, als het lukt kan ik kwalitatief beter garen gebruiken.

De afmetingen.
Het dekentje wordt 40 cm bij 55 cm. Omdat een maxi-cosy rond loopt wil ik het dekentje ook met een ronde onderkant haken. Ik begin met 30 lossen en meerder elke toer tot ik aan de 40 cm zit. Het opzetten doe ik trouwens hakend, dan wordt de onderkant veel mooier en de toer daarop is makkelijker omdat je de v-tjes goed ziet. Ik haak stokjes dus zie je de ronding al snel ontstaan.

Het ontwerp.
Internet is mijn aller beste vriend, want als je kabels haken op google in tikt krijg je bij afbeeldingen verschillende voorbeelden. Ik heb een kabel gekozen met 2 kabels die om elkaar heen draaien.
Ik heb een tekeningetje gemaakt met hoe ik de kabels in het dekentje wil. De kabels wissel ik af met 2 reliëfstokjes voorlangs zodat er een ribbel ontstaat. Afwisselend haak ik een kabel, ribbel, kabel, ribbel, kabel. Naarmate ik verder omhoog haak voeg ik de ribbel aan beide kanten toe. Uiteindelijk heb ik aan de zijkanten 3 ribbels na elkaar.

Het haken.
Beginnen vind ik altijd erg leuk! Nu ook omdat het voor mij nieuw is, een nieuwe techniek: kabels haken, een eigen ontwerp en er een blog over schrijven! Best spannend. Ook omdat ik niet weet of het wel gaat lukken. Maar, zoals Pippi Langkous al zei: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan!”
Goed, het haken dus. Het opzetten gaat prima. Het hakend opzetten vind ik dus echt een uitkomst! De 1e toer zijn vasten en omdat je door het hakend opzetten de v-tje goed ziet, haakt het heel makkelijk!
De kabel is best lastig, je moet goed in de gaten houden waar je gebleven bent. Je haakt de kabel natuurlijk over meerdere toeren, net als met breien. Tussen de kabels en ribbels haak ik gewone stokjes. Het wordt echt leuk! Na 10 toeren zie je de kabels echt “draaien”, heel stoer.
Misschien is het een dingetje van mij maar ik vind kabels stoer! Net zoals ik ajour lieflijk vind.

Komende tijd zal het dekentje een leuk project zijn, naast de andere projecten: ik haak en brei de mystery blanket 2019, ben met een zigzag sjaal bezig met 2 soorten verloop garen en ik volg een cursus pruiken knopen waar ik ook erg druk mee bezig ben!
Zijn jullie ook met meerdere projecten tegelijk bezig? Of doen jullie het meer gestructureerd, eerst iets afmaken voor je aan iets nieuws begint?

Veel brei en haak plezier de komende tijd!
Tot snel! Liefs Else Marie

Wil
Door

Wil

op 30 Mar 2020

Hoe kom ik aan de handleiding van Mystery Blanket 2014. Ik heb wel de garenlijst. Bij voorbaat dank, Wil Hofman

Reactie plaatsen