Een mooie kleurcombinatie voor je CAL deken, hoe vind je dat?
Hoe vind je een mooie kleurcombinatie voor je CAL deken?

Hoe vind je een mooie kleurcombinatie voor je CAL deken?

Een mooie kleurcombinatie voor je CAL deken. Regelmatig zie ik verschillende kleurcombinaties voorbij komen, bijvoorbeeld in de verschillende Facebook groepen van CAL dekens. 

Wat mij daarbij opvalt is dat ieder zijn eigen smaak heeft. Daarbij bedoel ik dat een kleurcombinatie die ik mooi vind heel lelijk gevonden kan worden door een ander en vice versa.

Daarnaast is mij ook opgevallen dat men het moeilijk lijkt te vinden om een uiteindelijke keuze te maken tussen verschillende kleuren en met name de combinatie er van.

Daarom wil ik je in dit blog een paar tips geven voor het maken van kleurkeuzes en kleurcombinaties. Ik ben hier geen expert in, maar heb wel over de jaren de nodige ervaring opgedaan op basis waarvan ik zelf ook mijn keuzes maak.

Ten eerste: bedenk van te voren wat je met het uiteindelijke product wil doen en waar het terecht komt. Welke kleuren worden in die ruimte nog meer gebruikt?

Maak je een kussen voor op de bank, kijk dan naar de kleur van de bank of de overheersende kleur in de huiskamer. Vaak is het dan het mooist om een zelfde kleur te kiezen. Ook kan het juist mooi zijn om een contrasterende kleur te gebruiken, om zo je kussen meer op te laten vallen.

Een kleuren cirkel kan een handig middel zijn om te bepalen welke kleuren je mooi met elkaar vindt contrasteren en welke niet.

Een mooie kleurcombinatie voor je CAL

Het is hierbij handig om te weten dat men in de kleurenleer in het algemeen uitgaat van primaire, secundaire en tertiare kleuren. De primaire kleuren rood, geel en blauw kunnen niet door te mengen verkregen worden. Je ziet ze in de cirkel daarom ook in het midden.

Secundaire kleuren worden verkregen door twee primaire kleuren met elkaar te mengen: groen, paars/violet en oranje.

Tertiaire kleuren, tot slot, worden verkregen door een primaire en een secundaire kleur te mengen. Meer informatie hierover kun je onder andere vinden op deze site.

Online kwam ik een aantal handige en/of inspirerende pagina’s tegen:

The HomeMakery heeft een aantal garenpakketten ins soms verrassende kleurencombinaties. Leuk om eens tussen te neuzen.

Een mooie kleurcombinatie voor je CAL

Een mooie kleurcombinatie voor je CAL deken

Mensen die veel CAL’s of andere dekens maken kennen vast de strepen generator van Biscuits and Jam wel. Je vult hier de kleuren van je keuze in en voíla!

Je kunt hier eindeloos variëren met kleuren en volgordes. Soms kom je een combinatie tegen die je zelf nog niet bedacht hebt, maar die toch erg mooi blijkt te zijn.

Design Seeds kan ook erg inspirerend zijn als je van natuurlijke kleuren houdt.

Naast deze websites zijn er ook tal van workshops, waaronder die van ByClaire, te volgen waarin je wordt uitgelegd hoe je een keuze kunt maken.

Het laatste en meest belangrijke wat ik je wil meegeven over kleur is dat het een persoonlijke keus blijft. Kies wat jij mooi vindt!

Heb jij nog leuke websites met kleurinspiratie?

Madeleine Assink
Door

Madeleine Assink

op 14 Feb 2016

Ik maak veel gebruik van de color & patternmaker http://www.colourlovers.com/palettes waar je zelf je kleuren kan samenstellen evt. in een patroon. Daarnaast heb ik ook een aantal apps op mijn mobiel waarmee ik kleuren uit een foto kan omzetten in een palet en nog veel meer mogelijkheden om kleuren analoog, complementair etc. te kiezen.

Kleurinspiratie
Door

Kleurinspiratie

op 14 Feb 2016

Hier vind je ook mooie kleurencombinaties met het garen en kleurnummers erbij.

Wil
Door

Wil

op 14 Feb 2016

Top!! Dat had ik nou nodig

Maria
Door

Maria

op 14 Feb 2016

Fijne tips; hartelijk dank!

Reina
Door

Reina

op 25 Sep 2016

Op www.colorpalettefx.com kun je een foto van de kleur in geven en dan komen er de bijpasende kleuren bij.

Reactie plaatsen