Gebreide deken: heerlijk voor thuis! - Breiclub.nl
Gebreide deken, heerlijk voor thuis!

Een gebreide deken, handgebreid en heerlijk voor thuis! Ik heb deze deken afgelopen winter gemaakt.

De afmetingen van de deken is ongeveer 155cm x 135cm groot. Zin om ook een deken te maken?

Ik beschrijf wat je nodig hebt hebt en precies hoe ik de deken het heb gemaakt. Natuurlijk kan jij zelf alles aanpassen: je eigen kleuren, steken, garen en maten.

Benodigdheden gebreide deken

– Marko van Scheepjeswol, 100% micro (acryl) 50 gr/bol

– 7 bollen donker rood

– 7 bollen ecru

– 7 bollen zalmoranje

– 7 bollen bruin

– Dunne fleece of tricot voor de voering, 1.60x 1.40m

– Breinaalden nr. 3,5

– Stopnaald

– Naaimachine

– Naainaald en garen

Gebreide-deken

Gebreide deken schema

Omdat de deken te breed is om op gewone breinaalden te breien, heb ik het in drie banen gebreid volgens het volgende schema:

deken breien

Gebreide-deken

Uitleg schema gebreide deken

De letters staan voor de kleur, de cijfers voor het patroon.

1: Ribbelsteek: alle steken recht breien.

2: Tricotsteek: alle oneven naalden recht breien, alle even naalden averecht breien.

3: Halve gerstekorrel: alle oneven naalden rechtbreien. Alle even naalden 1 steek recht, 1 averecht, maar verspring bij de volgende even naald naar 1 steek averecht, 1 steek recht.

4: Halve ribbelsteek: alle oneven naalden rechtbreien, alle 4e naalden averecht breien.

5: Halve patentsteek: alle oneven naalden rechtbreien, alle oneven naalden 1 steek recht, maar 1 steek lager insteken, 1 steek averecht.

Gebreide-deken

Hoe brei je de gebreide deken?

– Zet voor per baan 80 steken op in 2 verschillende kleuren, volgens het kleurschema, dus 2x 40 steken.

– Brei per hele blok ongeveer 60 naalden en wissel dan van kleur, aan het begin en einde van elke baan heb je een hele en een halve blok, brei voor die halve blok natuurlijk maar 30 naalden.

Omdat je met verschillende steken werkt, die elk anders uitpakken in grootte, smokkelde ik met het aantal naalden per kleur om het wat gelijkmatiger te laten verlopen en niet al te veel gebobbel te krijgen. 

De 3 banen heb ik met de naaimachine aan elkaar genaaid, dat geeft een mooier resultaat dan wanneer je het met de hand en met het breigaren doet.

– Voor de rand brei je een lap van 40 steken breed in boordsteek (1 steek recht, 1 steek averecht). Brei met 3 kleuren, afwisselend 1 kleur per naald om het gemêleerde effect te krijgen.

Wissel regelmatig 1 kleur met de kleur die je niet had gebruikt. Ik heb hiermee restjes opgemaakt waar ik geen hele blok meer van kon breien. Maak deze lap ongeveer 5 meter lang, hecht niet af.

Je kunt de definitieve lengte pas bepalen als je het langs de deken hebt vast gemaakt.

– Leg de lap voering bv. op een matras met de goede kant naar beneden en leg hier de deken op, met de goede kant naar boven. Rek de deken iets uit, het is mooier als de deken strakker is. Dat de voering dan iets ruimer is, valt minder op. Dit is een lastig karweitje, bij mij ook niet helemaal perfect gelukt, maar als de deken in gebruik is, zie je dat niet.

– Leg nu de boord dubbel langs de deken en voering en zet dit allemaal tegelijk vast met naald en naaigaren. Je kunt dit ook rijgen, maar maak de steken dan niet te groot omdat je anders misschien een laagje mist met het aan elkaar naaien.

Zet de boord ook enigszins onder spanning zodat het zeker niet gaat lubberen. Naai de hoeken schuin naar binnen zodat je een mooie verstekhoek krijgt. Laat het begin en einde nog even los.

Gebreide-deken

Afronden

Nu kun je de maat van de boord bepalen, afhechten, aan elkaar mazen en de boord verder vast maken. Ik heb, na het vastzetten met de hand, toch de boord nog met de naaimachine extra vastgezet. Dit lukte niet in een keer omdat je meerdere lagen tegelijk vast moet zetten.

Gebreide-deken

 

Geniet lekker met deze gebreide deken op de bank, met een kop thee of lekker glas wijn! Heb jij zin om deze uitdaging aan te gaan?

Blog gemaakt door gastblogger: Cecile Habraken

 

 

 

Roelinka
Door

Roelinka

op 17 Jan 2018

Hallo ik snap het schema niet helemaal. Welke steek is nu welk stukje? R1 is bijvoorbeeld... Z1 is bijvoorbeeld... Zou je daar wat meer duidelijkheid over kunnen geven?

Roelinka
Door

Roelinka

op 17 Jan 2018

Laat maar. Ik heb een heel klein zinnetje gemist haha.

Anne-Marie
Door

Anne-Marie

op 14 Mar 2021

Prachtig ! Ik had graag geweten hoe het komt dat bij u de overgang ban blokje rechtse steken naar blokje averechtse steken (zowel in lengte als breedte) zo plat blijft. Bij mij bobbelt dat gígantisch. Ik begrijp dat u “smokkelt met het aantal naalden” maar bij mij lukt het niet. Of komt alles maar plat door de voering ? Ik zoek me te pletter naar een manier om het breiwerk plat te houden tìjdens het breien zelf. Met dank en vriendelijke groeten,

Reactie plaatsen