Wafelsteek uitgelegd: Hoe maak je een proeflapje? - Breiclub.nl
De wafelsteek uitgelegd + ideeën

Wafelsteek uitgelegd: Momenteel ben ik bezig met dekentjes in de wafelsteek. En deze steek geeft zo’n mooi resultaat dat ik hem graag aan jullie zou willen uitleggen.

Ik ben begonnen met een proeflapje van 10×10 cm. Deze maakte ik op de volgende manier:

1.     Start met een ketting van lossen. Neem een veelvoud van 3 en voeg daar nog 5 lossen aan toe. Voor een proeflapje maak je 26 lossen (7×3=21, 21+5=26).

Haak vanaf de 4de losse vanaf de naald en haak een stokje. Maak zo deze toer af. Je hebt nu 23 stokjes en 3 keerlossen.

2.    Start elke rij met 2 keerlossen. Dan keert u het werk en haak een reliëfstokje voorlangs om het tweede stokje van de vorige rij. Haak een gewoon stokje op de volgende 2 steken. Daarna weer een reliëfstokje voorlangs het volgende stokje en dan weer 2 stokjes. Dit blijft u herhalen tot het einde van de toer. U eindigt met een reliëfstokje voorlangs het laatste stokje en een gewoon stokje op de 3 keerlossen.

3.    Start weer met 2 lossen en keer het werk. Haak nu een gewoon stokje op de reliëfstokjes van de vorige rij en een reliëfstokje op de gewone stokjes . Eindig deze rij met een gewoon stokje op het laatste stokje en een gewoon stokje op de 2 keerlossen.

Toer 2 en 3 blijft u herhalen tot u een vierkant lapje heeft. Dat is bij dit proeflapje 7×7 hokjes.

Nu kunt u de 5 vakjes in het midden meten. Aan de hand van deze gegevens, …steken = … cm, kunt u uitrekenen hoeveel steken en rijen u zult moeten maken voor een bepaalde maat.

Deze uitleg is ook hier te vinden.

De onderstaande ideeën heb ik op Pinterest gevonden. Hopelijk kunnen jullie hier iets mee.

wafelsteek uitgelegd

Een leuke sjaal.

wafelsteek uitgelegd

Uniek by Anna

Dit idee vind ik ook heel gaaf, een luier etui.

wafelsteek uitgelegd

Bron: Hip & Stoer

Een schattig babydekentje.

Een kussen.

Hebben jullie ook al leuke dingen gemaakt met de wafelsteek? Ik zou graag het resultaat willen zien.

Giny Kreuze
Door

Giny Kreuze

op 04 Mar 2017

Vind de wafelsteek super mooi en ga hem zeker een keer toepassen. Denk op een kussen of deken/plaid ,maar heb nog een deken onderhanden.hihi Groetjes

Josine
Door

Josine

op 05 Mar 2017

Ik ben een baby dekentje aan het maken , van de wafeltjessteek. Hij word supper mooi.

Claudia
Door

Claudia

op 05 Mar 2017

Hier ook een babydeken gemaakt met de wafelsteek. Mooi effect, kost alleen veel meer wol dan ik had ingeschat....

Gerda Pols
Door

Gerda Pols

op 05 Mar 2017

Ik ben een sprei an het haken met de wafelsteek . Ik maak blokjes in 4 verschillende kleuren die ik in banen aan elkaar haak.

Gerrie Suers
Door

Gerrie Suers

op 06 Mar 2017

KUN je daar een foto van maken.

Michelle
Door

Michelle

op 05 Mar 2017

De wafelsteek, ik zag hem en dacht: dit wordt hem. Ik heb nog eea eerst in de planning maar daarna ga ik hem proberen. Een heerlijke deken is mijn wens

corry bax
Door

corry bax

op 06 Mar 2017

hallo ik ben ook een dekentje aan het haken met een soort wafelsteek alleen zijn het bij mij steeds 2 reliefstokjes en 2 gewone stokjes . Ook een mooi effect. Het garen wat ik gebruik is phildar cotton 3 erg mooi met lichte glans

rinske
Door

rinske

op 09 Mar 2017

Woondeken in wafelsteek gemaakt voor mijn kleindochter die er zeer blij mee is. deze steek is ook goed te gebruiken voor bv kussens en sjaals.

Marianne
Door

Marianne

op 14 May 2018

Ik wil ook zo graag een woondeken maken in de wafelsteek. Maar nu is mijn vraag of de randen een beetje recht zijn voor een plaid. Of moet je die omhaken? Vriendelijke groet, Marianne

HennieGransch
Door

HennieGransch

op 12 Mar 2017

Hallo il ben Hennie en ben ook haakverslaafd Zie de laatste tijd veel werkjes in de wafelsteek Nu heb ik een niet afgemaakt stuk handwerk liggen dat ook op de wafelsteek lijkt.Weet echt niet meer waar ik het vandaan heb. Maar bij mij is de teruggaande toer met lossen. Is dat ook een wafelsteek of heet deze anders?

Reactie plaatsen