De gehaakte Poezen-Muizen-Mand
Alles over haken
Babette Nijhof
Alles over haken
3 min
36

De gehaakte Poezen-Muizen-Mand

3 min
36

De gehaakte Poezen-Muizen-Mand oftewel The Snuggly Mouse bed van Cynthia Harris: die moet je toch maken als brei/haak- en kattenliefhebber!

Alweer een hele tijd geleden kwam ik op het internet een foto tegen van deze mand:

De-gehaakte-Poezen-Muizen-Mand-1

En ik was er onmiddellijk helemaal weg van.

Op zoek naar het patroon

Dus begon ik een speurtocht naar het patroon. Dit bleek nog niet zo gemakkelijk te zijn, aangezien het patroon in een haaktijdschrift was gepubliceerd en ik bij voorkeur niet het complete tijdschrift wilde aanschaffen voor dat ene patroon. Als het tijdschrift al verkrijgbaar was; ik kon het namelijk nergens vinden.

Uiteindelijk wist ik via via een Nederlandse vertaling van het patroon te bemachtigen. Wat natuurlijk mooi meegenomen was, hoewel ik met het Engels ook wel aardig uit de voeten kan.

Start

Omdat ik eerst nog een aantal projecten wilde afwerken, duurde het nog even voordat ik daadwerkelijk kon beginnen. Ik had het materiaal al aangeschaft, een prachtig katoenen garen met een compacte draad die niet splijt, zodat, naar ik hoop, het niet snel zal pluizen en/of kapot zal gaan als mijn katten er met hun nageltjes in gaan kneden.

Een paar weken geleden kon ik eindelijk beginnen.

Maar dat ging helaas niet zonder problemen.

Problemen tijdens de uitvoering

Er wordt uitsluitend gewerkt met vasten.

Het patroon begint met buitenkant van de bodem en daarna de binnenkant ervan. Hierbij kwam ik in de beschrijving helaas al een aantal dingen tegen die niet klopten. Die heb ik zo goed mogelijk gecorrigeerd.

Het resultaat van de bodem was vrij klein, dus ik vreesde al dat het maar een klein (te klein voor mijn niet zo kleine Noortjes?) mandje zou worden. Maar ik ben maar gewoon doorgegaan.

De zijkant lukte redelijk.

Daarna was de kop aan de beurt. Ook hier kwam ik weer allerlei onduidelijkheden en fouten tegen die ik weer heb gecorrigeerd.

Toen ik het neusje wilde haken bleek het uiteindelijk een binnenoor te worden en toen had ik er genoeg van. Ik was niet van plan mijn niet goedkope garen op die manier te verspillen.

Een nieuwe zoektocht

Dus startte ik een nieuwe zoektocht naar het originele patroon. En nu was het geluk eens met mij, want ik vond het nu heel gemakkelijk op Etsy. Wel een kooppatroon, maar dat had ik er wel voor over.

En dit patroon bleek te kloppen!

Gelukkig bleken de correcties die ik zelf al had aangebracht helemaal juist te zijn, dus ik hoefde, op dat ‘neusje’ na, niets uit te halen. En ik kon verder met de neus, de binnen en de buiten oren, de ogen, de staart en de poten.

Daarna moest ik hem nog ‘even’ in elkaar zetten (niet mijn favoriete bezigheid) en klaar was de mand. Zelfs snorharen heeft hij gekregen ☺ En de grootte is uiteindelijk prima!

De-gehaakte-Poezen-Muizen-Mand-2

Het resultaat

Ikzelf vind hem heel leuk geworden, maar wat het mooiste is: een van mijn katten heeft hem helemaal in beslag genomen. Dat had ze al gedaan toen ik alleen nog maar de bed bodem klaar had en ik ben even bang geweest dat ze er niets meer aan zou vinden als hij compleet was, maar gelukkig vond ook zij hem steeds mooier worden.

En ze kan de kop zo heerlijk wegtrappen, wat uiteraard niet de bedoeling is, maar maak haar dat maar eens duidelijk.

Nadelen van de mand

Ik ben bang dat het heel lastig zal zijn om de mand te wassen. Maar hoe ik dat t.z.t. op zal lossen zie ik dan wel weer.

Ik ben er blij mee en mijn katten ook. ☺

Reacties
Categorieën