Haken met bindtouw - deel 2 - mandjes haken
Haken met bindtouw - deel 2 - mandjes haken
02 juli 2021 

Haken met bindtouw - deel 2 - mandjes haken

Hoe vond u het werken met het dunne bindtouw?

In deze blog gaan we mandjes haken met dun vlastouw en ook met het dikkere, ruwe sisal touw. Bij dit ruwe touw moet u uw handen echt beschermen, anders zal het touw uw handen kapot schuren!

 

 

Het patroon voor onderstaande mand is een basispatroon voor een mand, die u trouwens met elk soort garen en bijpassende haaknaald kunt maken.

Voor de bovenkant van de mandjes gebruik ik gewoon haakgaren dat iets dikker is dan het touw en ook een grotere maat haaknaald. Dit doe ik omdat bij het haken met touw de steken niet zo dicht op elkaar zitten. Zou u met dezelfde haaknaald blijven haken, dan wordt het mandje aan de bovenkant nauwer.

De combinatie van bindtouw met gewoon haakgaren is misschien nog wel mooier, dan gehaakte items van alleen touw. Maar dat is mijn persoonlijke mening. Wat vindt u mooier: een mandje van alleen maar touw of een mandje van touw gecombineerd met haakgaren?

Voor het dunne bindtouw gebruik ik haaknaald 2,5. Voor het dikkere bindtouw gebruik ik haaknaald 5. Probeer zelf even uit welke haaknaald u het prettigste vindt bij uw touw. Het kleinste mandje krijgt dan een diameter van 12 centimeter; de grootste mand krijgt een diameter van 18 centimeter.

Mandje:

We haken in het rond en sluiten de toeren niet met een Halve Vaste, dus markeer waar de toer begint.

Gebruikte steken: V = Vaste, INC (= Meerderen) = 2 Vasten in 1 Vaste,

1V = 1 Vaste in de volgende Vaste, 2V = 1 Vaste in de volgende 2 Vasten, 3V = 1 Vaste in de volgende 3 Vasten, etc.

We beginnen met de bodem van het mandje:

Toer 1: Haak 8 V in een Magische Ring = 8 Vasten Toer 2: (INC) 8x = 16 Vasten

Toer 3: (INC, 1V) 8x = 24 Vasten Toer 4: (2V, INC) 8x = 32 Vasten

Toer 5: (INC, 3V) 8x = 40 Vasten Toer 6: (3V, INC, 1V) 8x = 48 Vasten

Merkt u dat de bodem niet meer plat blijft, haak dan tussendoor een toer zonder meerderingen: 1 Vaste in 1 Vaste

Toer 7: (5V, INC) 8x = 56 Vasten Toer 8: (INC, 6V) 8x = 64 Vasten

Toer 9: (3V, INC, 4V) 8x = 72 Vasten

De bodem van de het mandje bepaalt hoe groot de mand wordt. Ik vind het mandje nu groot genoeg, dus ik stop met meerderen. Wilt u het mandje groter hebben, dan kunt u verder haken door elke toer 8 Vasten te meerderen.

We gaan nu verder haken met de zijkanten:

Toer 10: 72 Vasten

We herhalen toer 10 net zolang tot het mandje bijna de juiste hoogte heeft. Voor de laatste 3 of 4 toeren gebruik ik dus gewoon haakgaren. Vindt u het mandje mooier met alleen touw, haak dan verder met het touw tot de juiste hoogte.

Voor het mandje met dun touw, gebruik ik verder garen voor haaknaald 3,5 en haaknaald 3,5. Voor het mandje met dik touw, gebruik ik verder garen voor haaknaald 7 en haaknaald 7.

Herhaal toer 10 dus nog 3 of 4 toeren met het gewone haakgaren en als laatste haakt u nog 1 Halve Vaste in de volgende Vaste. Knip het draad af en werk draad en touw af.

Nu het mandje klaar is, gebruik ik hem gelijk voor het garen voor mijn volgende project. Waar gaat u het mandje voor gebruiken?

Over de schrijver
Mijn naam is Carolina Speek. Ik brei en haak al sinds ik een jaar of 10 ben, nu al ruim 40 jaar. Ik vind het heerlijk om te haken en te breien, maar nog leuker vind ik het om zelf patronen te ontwerpen. Zelfs met ruim 40 jaar ervaring valt er nog steeds veel te leren en uit te proberen. De kennis die ik al heb en de kennis die ik opdoe wil ik graag delen en doorgeven aan anderen. Naast het ontwerpen van brei- en haakpatronen voor breiclub schrijf ik ook blogs. Daarin kan ik nog meer details, tips en trucs delen. Ik hoop u zo enthousiast te maken, dat u ook nieuwe technieken gaat proberen. De eerste stap is beginnen, ervaring komt dan vanzelf!
Reactie plaatsen
Your information is safe with us