Amigurumi-liefde: Wat is amigurumi haken? - Breiclub.nl
Amigurumi-liefde

Amigurumi-liefde: Graag wil ik jullie meenemen in mijn liefde voor Amigurumi haken. Ik ga jullie uitleggen wat amigurumi haken is, welke steken en hulpmiddelen hier onder andere bij komen kijken en waar mijn liefde voor haken is ontstaan.

 

Wat is amigurumi?

Amigurumi is een Japanse techniek waarbij je poppetjes, knuffeltjes en andere 3D vormen haakt. Het begrip amigurumi is dus zoals je hierboven leest een heel breed begrip. Ik wil vandaag met jullie vooral inzoomen op het “knuffeltjes” gedeelte.

Knuffels zijn leuk voor iedereen, van jong tot oud. Omdat je er zoveel verschillende kanten mee op kan blijft het steeds een uitdaging om ze te haken. Van sleutelhangergrootte tot knuffels van een meter lang of zelfs meer! Je kan verschillende technieken en patronen gebruiken om je “droom-knuffel” te maken.

Technieken

De hoofdsteek die je gebruikt voor amigurumi haken is een Vaste. Dit is de basissteek die iedere haker leert. Daarom is de basis voor het amigurumi haken voor iedereen haalbaar.

 Amigurumi-liefde

Amigurumi haken gaat niet in lapjes, maar je haakt in rondjes/ovalen. Hierdoor heb je de hoofdonderdelen uit 1 stuk en heb je geen last van dikke of lelijke naden. Doordat je geen rondes sluit is het altijd fijn om een draadje mee te haken of een steekmarkeerder te gebruiken zodat je altijd weet waar je toer begint of eindigt.

Er is veel informatie te vinden met video-tutorial over hoe het precies in zijn werk gaat, maar als je de basis snapt en goed de steken en toeren bij houdt kan iedereen een mooie amigurumi haken!

Mijn amigurumi-liefde

Vroeger toen ik nog klein was en op school zat was ik eigenlijk alleen maar bezig met kleurplaten, borduurwerkjes en tekenen. Breien heb ik geleerd van mijn moeder toen ik op de middelbare school zat, maar dit heb ik nooit zo goed gekund. Mijn lapjes gingen altijd van klein naar groot en andersom.

Jarenlang tijdens mijn studie heb ik niets geknutseld of gehandwerkt, maar rond mijn 25e begon ik het echt te missen. Ik ben destijds gestopt met roken en mijn handen werden zo ontzettend onrustig dat ik echt iets moest gaan doen.

Ik heb het breien opgepakt en dit een tijdje vol gehouden. Ik was voordat ik het wist 5 sjaals verder maar dat was toch niet helemaal mijn ding. Ook heb ik de breiringen en breiramen voorbij laten passeren, veel gebruikt maar niet wat ik iedere dag zou willen doen.

Ik was verder aan het zoeken en heb mijn moeder om hulp gevraagd. Ze zei tegen mij: “Mink, bij diverse boekhandels verkopen ze leuke haakpakketjes waar alles al in zit. Zullen we dat eens gaan proberen?” Ik sprong gelijk op en ben naar de winkel geracet, hoe leuk zou het zijn om mijn eigen knuffels te gaan maken?

Al gauw kwam ik thuis met een pakketje met grijze uiltjes. Achteraf gezien was dat niet de beste keus op dat moment, omdat donkere kleuren voor een beginner onoverzichtelijker zijn dan felle kleuren. TIP: Begin met heldere kleuren!

Na uren en uren te hebben geprobeerd en les na les te hebben gevolgd bij mijn moeder stond ik op het punt van opgeven. Het pakket had ik al bijna van mijn balkon afgegooid. Toen kwam mijn moeder thuis met een haakboekje van een drogisterijketen. Daarin stonden alle technieken van het amigurumi haken heel uitgebreid beschreven met plaatjes en er werden heldere kleuren gebruikt. Ik besloot het nog 1 kans te geven, want ik wilde dit zo graag kunnen.

 Amigurumi-liefde

EN JA! Het lukte! Er ontstond een blauw aapje. Met oude kussenvulling erin en heel wat uren naaiwerk later was het echt een aap geworden. Wat was ik trots, iedereen mag het weten: IK KAN AMIGURUMI HAKEN!

Direct postte ik een foto van mijn zelfgemaakte aap op mijn Facebook pagina en de reacties waren lovend. Achteraf, moet ik eerlijk zeggen, schaamde ik me een tijdje diep voor mijn werkje. Als ik hem vergelijk met wat ik nu maak is het echt een wrak.

Nu weet ik beter, ik ga hem voor altijd bewaren! Hij staat vol trots op een zelfgemaakte amigurumihouder tussen mijn werkjes. Hij zal me altijd herinneren aan de strijd om het onder de knie te krijgen. Al die uren zwoegen, blaren op de handen en frustratie. Maar het was het waard, ik heb mijn hobby gevonden en ben van plan hem zeker nog jaren uit te oefenen!

 Amigurumi-liefde

 

Elly
Door

Elly

op 19 Mar 2017

Ik ga je zeker volgen. Leuk hoor. Ik haak ook graag Amigurumi. Groetjes Elly

Minke
Door

Minke

op 19 Mar 2017

Heel erg leuk Elly! Zo kunnen we elkaar motiveren om nog meer leuke dingen te creeren! Liefs, Minke

Jolanda
Door

Jolanda

op 19 Mar 2017

O geweldig, ik herken me hierin en nu heb ik spijt dat ik het niet eerder heb geleerd, ik ben nu 2 jaar aan het haken en al veel dingen gemaakt, omdat ik links ben kon niemand het me leren dus heb ik het via you tube eigen gemaakt, en overgegaan van links naar rechts en ben erg verslaafd nu

Minke
Door

Minke

op 19 Mar 2017

Hoi Jolanda, Wat leuk om te lezen dat het herkenbaar voor je is! Het is en blijft een geweldige hobby om uit te oefenen! Liefs, Minke

Jolanda
Door

Jolanda

op 20 Mar 2017

Hoi Minke, Ja ik ben helemaal verslaafd aan haken, omdat er weer een kleindochter bij komt in juli ben ik een deken aan het haken voor het ledikant maat anders maak ik graag knuffels, ik heb geen Facebook, kan ik je op een andere manier volgen? Ik ben op pinterest Jolanda j e a daar vind je een bord van haken en breien en daar staan mijn werkjes op, lieve groetjes Jolanda

Minke
Door

Minke

op 28 Mar 2017

Hoi jolanda. Ik ben druk bezig met een website maar die komt nog niet van de grond. Tot dan kan je mijn facebook bekijken, ookal ben je geen lid van facebook. Als het goed is, is hij openbaar. Mocht je er niet bij kunnen laat je het me dan weten?

Reactie plaatsen