Pasen in aantocht!
Pasen in aantocht!

Pasen in aantocht!

De mooiste periode van het jaar is weer aangebroken. Oké, in de eerste instantie omdat het altijd een aaneenschakeling van vrije dagen is. Maar met je eigen bedrijf gaat die vlag niet echt op. Aan de andere kant vanwege alle gezellige dagen die je deelt met je familie. Zoals Pasen. En ondanks dat de Paastak het huis bij mij niet inkomt en het paasontbijt niet anders is dan de dag ervoor en de dag ernaar, is het wel een mooi excuus om nieuwe versieringen voor thuis te haken.

Pasen is van oorsprong een Christelijk feest waarbij na de veertig lange dagen vasten en geen dierlijke producten te eten (behalve vis) eindelijk mensen weer alles mochten eten. Het eind van het sobere leven. Vanaf hier zijn er twee mogelijkheden. De ene variant zegt dat de eieren die werden gegeven stonden voor de voorspoed en vruchtbaarheid van de lente. De andere variant zegt dat de kippen gedurende die vastenperiode wel door gingen met leggen en dus al die eieren gegeten moesten worden om de voorraad op te maken.

Als je thuis ook kippen hebt, of af en toe eieren gaat rapen elders, dan moet je natuurlijk een eierschort in de collectie hebben. Een gehaakte is natuurlijk extra mooi. Pas wel op. Als je zo klunzig bent als ik eindigt er waarschijnlijk meer eigeel in dat rokje dan op het bord. Je kunt natuurlijk ook het nuttige met het aangename combineren en eierwarmers in de vorm van haasjes breien.

Over die paashaas gesproken, dat is toch een iets minder voor de hand liggend verhaal. Iets met een Germaanse godin genaamd Eostre (dus daar komt de naam Easter vandaan). Een weergodin die zich, het zal eens niet, verslapen had en daarom de lente te laat de wereld in slingerde. Helaas de laat voor een klein vogeltje kwam het warme weer net te laat en het huppelde hopeloos rond. De godin zag het en veranderde haar in een haas zodat ze vrolijk rond kon blijven huppelen. En eens per jaar legt ze, zoals haar vroegere soortgenoten eieren. En over eieren gesproken – dit lieve kuikentje Sam is net uit de naald van Tessa van Riet gekomen. Ik denk dat hij nog voor Pasen bij mij op de bank pronkt.

mde

Elk haasje is wat mij betreft een goed haasje. Toch is dit haasje van Ravelry bijzonder favoriet. Mijn variant heet Chico en sierde mijn rugzak op weg naar Bolivia. En natuurlijk mag Snuf Konijn van Stip&Haak ook niet ontbreken. Dan weet ik zeker dat het een vrolijk Pasen wordt.

Reactie plaatsen