Zwart is in
Zwart is in

Zwart is in

Soms leer je de meest bijzondere feitjes op de meest onverwachte momenten. Zo ook dit weekend toen ik de Royal Albert Hall bezocht in Londen. Zoals wellicht bekend is, staat Engeland bekend om zijn roerige monarchie, in ieder geval vanaf de Middeleeuwen tot aan Queen Victoria. Toch zijn er ook veel mooie huwelijken en andere dingen (denk gebouwen en erfgoed) uit voortgekomen. En, zo hoorde ik dus afgelopen weekend, een mode trend. Sinds Queen Victoria haar man Albert redelijk vroeg in het huwelijk verloor, heeft ze de rest van haar leven alleen nog maar zwart gedragen. Sindsdien is zwarte kleding in de mode, of liever gezegd dragen we zwarte kleding als modieus. Tijd voor wat zwarte haakpatronen.

 

Zwart is niet mijn lievelingskleur, behalve voor schoenen en een jas dan. Ik ben liever van de fleurige kleurtjes en motieven, zeker als het om haakpatronen gaat. Toch is mooi zwart niet lelijk, al komt het in veel gevallen eerder in combinaties voor dan alleen zwart. Dat kan verschillende redenen hebben. De eerste is dat patronen met donkere kleuren minder goed uit komen. Tenzij je te maken hebt met contrast met andere kleuren, is het daarom minder geschikt voor veel patronen. Zelf vind ik het ook niet altijd even makkelijk haken. Zeker ‘s avonds bij kunstmatig licht kan het erg lastig zijn om met donkerblauw en zwart te haken. Omdat je dan minder goed de steken kunt zien.

 

Kun je dan niet hakend met de trend mee gaan? Natuurlijk wel, er zijn voldoende opties. En natuurlijk kun je altijd iets haken in het zwart, alleen ziet het er misschien anders uit dan je in de eerste instantie zou verwachten. Alhoewel een muts staat altijd goed in elke kleur. En het voordeel van zwarte kleding of accessoires is dat je er bijzonder weinig op ziet. Als je knoeit tenminste. Gruwelijk handig voor onhandige mensen zoals ik. Als er iets is dat het tijdloze little black dress kan vervangen – of aanvullen – dan is het wel deze little black shawl.

 

Zwart is al lang niet meer alleen voor rouw, zwart is modieus, tijdloos zouden misschien sommige mensen zeggen. Maar vooral kun je er gewoon erg mooie dingen mee maken. Dus haak aan en maak iets moois! En draag het met trots.

Reactie plaatsen