Vlaggenlijn
Een speciale vlaggenlijn

Deze maand is een vriendin van me jarig en ze bereikt de mijlpaal van 50 jaar! Dat vind ik wel een reden om iets speciaals voor haar te maken. Ik bedacht dat het leuk zou zijn om een vlaggenlijn voor haar te maken met, je raadt het al, 50 vlaggetjes. 50 gebreide vlaggetjes. En zou het dan niet leuk zijn om gewoon de Breibijbel erbij te pakken en te beginnen met de eerste steek en zo verder te gaan?

De kleuren, daar was ik ook snel uit: ik brei ze in het rood, wit en blauw en doe er steeds als tiende een oranje vlaggetje tussen. Oké, het zijn er 51 geworden, ook een oranje vlaggetje aan het begin.

Jammer genoeg bedacht ik dit hele plan wat aan de late kant en kon ik al niet meer volstaan met 1 vlaggetje per dag… Dus bedacht ik een simpele basis:

Zet 9 steken op.

Toer 1: brei alle steken recht en zet er aan het eind van de naald 2 steken bij op (11 steken)

Toer 2: zoals toer 1 (13 steken)

Toer 3: zoals toer 1 (15 steken)

Toer 4: zoals toer 1 (17 steken)

Toer 5: zoals toer 1 (19 steken)

Toer 6: zoals toer 1 (21 steken)

Dit is voor alle vlaggetjes hetzelfde.

Vanaf nu brei je 24 toeren lang steeds de eerste 3 en de laatste 3 steken altijd recht. De tussenliggende steken brei je met de steek van je keuze.

Als dat helemaal klaar is, brei je nog 6 toeren recht. Zo heb je aan alle kanten 3 ribbels en blijven de vlaggetje aardig in model.

Voor vlaggetje nummer 1 nam ik steek nummer 1: de ribbelsteek:

Het deel waar het patroon gebreid wordt is 15 steken breed en 24 naalden hoog. Vlaggetje nummer 4 in steek nummer 4 is gebreid in de tricotsteek, recht op de goede kant, averecht op de achterkant. Hier zie je goed hoe groot het patroondeel is:

Natuurlijk heb ik daarbij af en toe “gesmokkeld”! Soms had ik voor een leuk patroon 16 steken nodig en 2 x zelfs 17, die keren heb ik de 3 steken recht aan één of beide zijden aangepast in 2 steken.

Omdat het je eigen challenge is, kan je zelf de steken kiezen. En niks is fout. Als ‘t anders wordt, doordat je het patroon misschien niet goed gelezen hebt, dan heb je je eigen variatie gemaakt. En dan kun je het originele patroon alsnog maken en heb je een vlaggetje extra. Dat is bij mij bijvoorbeeld gebeurd bij de nummers 23 en 24, allebei naar steek 37, “links en rechts gekruist”. Dit is de eerste steek in het deel “Steken kruisen”. Bij de eerste versie kruisen de steken bij mij allemaal naar één kant. Toch wel een leuk exemplaar.

Je leert op deze manier heel veel. Dat sommige steken voor grotere vlaggetjes zorgen en dat andere juist heel klein uitvallen:

En dat een steek scheef trekt en dat er ook steken zijn die de vorm van het vlaggetje totaal veranderen:

vlaggenlijn

Er zijn veel patronen die meer steken nodig hebben en daardoor niet geschikt zijn voor dit project, maar sommige patronen kon ik wel weer aanpassen. Het patroon van het hart is in het boek 22 steken breed en 30 naalden hoog. Mijn versie is 16 steken breed en 24 hoog.

Ik heb in het begin wel eens gedacht: “Waar ben ik aan begonnen?”, maar wat een leuk en inspirerend project is dit!

Ze zijn inmiddels gebreid, alle 51:

vlaggenlijn

Nu alleen nog even 102 draadjes afhechten en de boel aan elkaar haken 😊

En dan maar hopen dat m’n vriendin dit een leuk cadeau vindt!

Ik heb er tot nog toe met heel veel plezier aan gewerkt en kan er nog heel wat blogs over schrijven. Die zijn voor https://debreimeisjes.blogspot.nl/ en daar zal ik uiteraard ook het eindresultaat laten zien.

En ik heb nog meer boeken met veel steken, ook voor haken. Het zou zomaar kunnen dat ik nog eens aan zo’n project begin.

vlaggenlijn

Ik ga snel met die draadjes bezig!

Groet,

Akkelien

Liefs van De Breimeisjes!

Over de schrijver
Hallo, mijn naam is Akkelien Smink. Ik ben getrouwd (in 1991) en moeder van een zoon (2000) en wij wonen in Friesland. Zelf ben ik geboren in 1965 en ik heb dan ook handwerkles gehad op de lagere school, zoals dat toen heette. Ook leerde ik wel eens wat mijn moeder en haar moeder. Handwerken heb ik altijd leuk gevonden en ging als een rode draad mee door alle opleidingen die ik volgde. Op de HAVO koos ik textiele werkvormen als examenvak en op de pedagogische akademie haalde ik alle aantekeningen, ook die voor handwerken. Natuurlijk zijn er jaren geweest dat ik nauwelijks een haak- of breipen aanraakte en toch pakte ik regelmatig de draad en wat naalden weer op. Sinds een aantal jaren haak en brei ik er weer vrolijk op los, vaak samen met vriendin Lydia en zo ontstonden De Breimeisjes. Die naam klopt niet helemaal, maar klinkt wel lekker. Er kwam een website en later een blog, om te laten zien wat we allemaal maken. Dat is meer “mijn ding”, vooral het bijhouden van de blog (debreimeisjes.blogspot.nl) vind ik erg leuk. Zonder Lydia was het vast niet eens ontstaan, dus blijft het De Breimeisjes. Nog steeds hebben Lydia en ik regelmatig “club”, dat wil zeggen: we drinken koffie/thee, nemen daar wat lekkers bij, kletsen heel wat af en ondertussen zijn we aan het haken of breien. Altijd weer inspirerend!
Henriëtte
Door

Henriëtte

op 18 June 2017

Bijzonder en lief dat je zoveel tijd en energie steekt in het maken van een cadeau.

Akkelien
Door

Akkelien

op 18 June 2017

Wat leuk dat je hier een reactie plaatst, Henriëtte! En ik heb het met heel veel plezier gedaan :-D

Akkelien
Door

Akkelien

op 18 June 2017

Wat leuk dat je hier even reageert! En ik heb het met heel veel plezier voor jou gemaakt :-D

Ans
Door

Ans

op 5 July 2017

Ik heb in mijn voortuin altijd plastic vlaggetjes hangen ga ze binnen kort eens breien en bedankt voor het idee. Groetjes Ans

Akkelien
Door

Akkelien

op 8 July 2017

Wat leuk! Veel breiplezier gewenst!

Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down