Poppenkleding maken, perfect om allemaal steken uit te proberen - Breiclub.nl
Met steken experimenteren in poppenkleren

In mijn vorige blog voor Breiclub.nl vertelde ik over de vlaggenlijn met 51 vlaggetjes met ieder een andere steek. Dat was een perfect project om eens allemaal steken uit te proberen. Er zijn meer mogelijkheden en vandaag deel ik een ander idee om met steken te experimenteren: poppenkleding maken!

Ik doe het nu eigenlijk nooit meer. Vroeger maakte ik vaak wat voor m’n eigen poppen en die van m’n zeven jaar jongere zusje. Zelf heb ik een zoon, die kon ik er nooit blij mee maken. Mijn nichtje is inmiddels ook te oud om met poppen te spelen. Er is nu wel een piepklein achternichtje, dus wie weet…. 😊 Het is namelijk wel heel leuk om te doen.

En het hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn.

Dit jurkje is wel heel eenvoudig:

poppenkleding maken

Ik weet niet precies welke naalddikte ik gebruikt heb, waarschijnlijk nr 4. Het is rond gebreid en ik ben begonnen met  zo’n fluffy-garen voor een mooi wuft effect. Ik heb 30 steken opgezet en daar een toer mee gebreid. Dan hecht je aan met een ander garen, in mijn geval roze acryl, en brei je een aantal toeren recht tot de gewenste lengte van de rok bereikt is.

Om het bovenstukje wat nauwer te maken heb ik dat in boordsteek gebreid. Wel een speciale, zie ik, 3 recht, 2 averecht.

Voor de armsgaten heb ik op de gewenste hoogte (dat was bij mij na 18 toeren) aan beide zijkanten 6 steken afgekant en in de volgende toer weer opgezet. De truc is om het mooi te verdelen en op dit moment bepaal je dan waar de zijkanten komen.

Je kunt het zo doen: 3 steken recht, 2 steken averecht, 1 steek recht, kant de volgende 6 steken af, zoals ze gebreid zouden moeten worden (dus 2 recht, 2 averecht, 2 recht), nog 1 steek recht, 2 averecht, 3 recht, 2 averecht, 1 recht, kant weer 6 steken af, zoals ze gebreid moeten worden (2 recht, 2 averecht, 2 recht), daarna weer 1 recht, 2 averecht. Dan is de toer rond.

In de volgende toer zet je de 6 steken per armsgat weer op.

Als afsluitende toer heb ik met het fluffy garen alle steken afgekant. Draadjes afhechten en de jurk is klaar!

Dit was met heel simpele steken, maar je kunt je breiboek erbij pakken en andere mooie steken uitzoeken!

Ik maakte ooit een mini-rokje met een steek die zorgt voor leuke strikjes. Ik heb het van boven naar beneden gebreid en afgekant met een picotrand. Wat ontzettend leuk, dat ga ik nog eens ergens bij gebruiken!

poppenkleding maken

En deze jurk met een nogal spectaculair decolleté is gebreid met een patroon dat kabels en ajour combineert. Ik heb even gezocht in mijn boeken, het blijkt de Schotse ajourkabel te zijn, die beschreven wordt in “Breien, het complete handboek” van Lesley Stanfield en Melody Griffiths.

Die steek zou ook heel goed gebruikt kunnen worden in dat simpele jurkje. Ik raad je aan de pop voor wie je een jurk breit bij de hand te houden en steeds te meten.

poppenkleding maken

Echt super leuk om zo allemaal steken uit te proberen en dat kan ook met haken. Deze stola bestaat uit 5 toeren van een mooi haakpatroon dat ik vond in het boek “Groot Werkboek voor de vrije tijd” van Ruth Zechlin.

poppenkleding maken

En dit vestje is eigenlijk een kanten granny!

poppenkleding maken

Gehaakte omslagdoeken hebben ook vaak een herhalend patroon van bijvoorbeeld 4 toeren. Een klein begin van zo’n omslagdoek is voor jezelf goed om een steek uit te proberen en kan direct een mooie omslagdoek zijn voor de pop van je kind.

Zinvolle proeflapjes! En mocht het niks worden, dan kun je er altijd nog een vlaggenlijn van maken! Nog even een foto van mijn steken-challenge:

poppenkleding maken

 

Meer blogs van mij vind je op http://debreimeisjes.blogspot.nl/

Volg me ook op Instagram: @debreimeisjes

 

Groet,

Akkelien

 

Liefs van De Breimeisjes!

Reactie plaatsen