Sokken afkanten - Breiclub.nl
Sokken afkanten: Hoe maak je een rekbare boord?

Sokken afkanten: Hoe maak je een rekbare boord?
Wellicht iets dat voor velen herkenbaar is: je wil graag iets nieuws leren, maar welke techniek is nu het handigst?! 

Ik had dit ook met het breien van sokken. Mijn oma breide ze vroeger voor het de hele familie. Met al het leuke verloopgaren van tegenwoordig wilde ik dit ook graag eens proberen.

Maar waar te beginnen?

Een tijdje terug vond ik op Internet een fijn basis patroon om het sokken breien een beetje onder de knie te krijgen. Het werkt met het toe-up principe.

Dit is een patroon van Janneke Maat. Er staat vrij simpel en duidelijk uitgelegd hoe zij een sok maakt. Wat hier ook erg fijn is dat er een maattabel bij zit, waardoor je gemakkelijk de maat van de sok aanpast. Het maakt dus niet uit of je een kindersok of een grote mannensok breien wil.

Ik heb het hele patroon netjes gevolgd en dit ging voor zo’n eerste keer wonderbaarlijk goed. Echter, ik was eigenwijs en vond het een goed idee om de sokken op mijn gewone manier af te kanten. Met natuurlijk als gevolg dat de boord te strak werd en ik ze niet over mijn voet kreeg.

Uiteindelijk heb ik de laatste pen uitgehaald en Janneke’s patroon alsnog gevolgd. Hierdoor werd de boord elastischer en kreeg ik de sokken uiteindelijk prima aan. 

Jeny’s Surpringly Stretchy Bind Off

Daarom wil ik deze techniek van afkanten graag met jullie delen. Het kan op Internet gevonden worden onder “Jeny’s Surpringly Stretchy Bind Off” en komt er simpelweg op neer dat je een extra omslag maakt waardoor je meer speling krijgt.

Wanneer je aan de laatste naald begint, brei je de eerste steek normaal. Vervolgens sla je de draad eenmaal om en brei je weer een steek. Nu heb je drie steken op je rechternaald staan. Je haalt vervolgens de achterste twee steken over de laatst gebreide steek heen. Zo houd je nog 1 steek op je naald over. 

Wanneer je dit principe de hele naald volgt, zul je al snel merken dat je een lossere afkanting krijgt.

Deze techniek is daarom bijvoorbeeld ook erg geschikt voor het afkanten van mutsen.

Hier vind je een filmpje met een heldere, visuele uitleg.

Sokken-afkanten-2

Heb jij nog andere handige tips voor een rekbare boord?

Sietske
Door

Sietske

op 20 Aug 2015

Aan het eind van deze video https://youtu.be/4FGHTMrr2LQ, is ook een rekbare afkanting te zien: geen lus, maar steeds twee steken samen breien i.p.v. overhalen.

Reactie plaatsen