Stekenalfabet - de A van Afkanten - Breiclub.nl
Het stekenalfabet: de A van Afkanten

Vandaag: de de A van Afkanten! Allemaal zijn we ooit eens met breien begonnen. Onwennig hielden we de pennen in onze handen. En de steken piepten en knarsten omdat we de draad wel heel strak aantrokken. En zweethanden hadden van de inspanning.

Na heel veel moeite hadden we een stukje gebreid. Toen kwam het grootste moment: we mochten afkanten! Oftewel: we hebben een manier om de steken af te werken. Want zonder afkanten kun je geen project afronden.

De A van Afkanten

Afkanten kan natuurlijk op veel manieren. Ik behandel vandaag twee manieren, de meest gebruikte.

Afkanten 1 – meest gebruikte methode

Zonder afkanten kan een breier niet. Je kunt immers de steken niet zomaar van de naald halen, zonder dat er ongelukken gebeuren. Aan het eind van je breiwerk moet je de steken afwerken. De meest gebruikte manier gaat als volgt:

Brei twee steken. Er staan nu twee steken op de rechternaald.

Steek de linkernaald in de achterste steek op de rechternaald en haal deze over de voorste. Er staat nu nog één steek op de rechternaald

Brei 1 steek. Steek de linkernaald in de achterste steek op de rechternaald en haal deze over de voorste. Er staat nu nog één steek op de rechternaald.

Herhaal dit tot alle steken van de linkernaald verwerkt zijn. Knip de draad af en haal hem door de laatste steek.

afkanten
afkanten

Strak en in patroon

De eerste keer dat ik ging breien, ging het vooral strak. Bang om steken te laten vallen, trok ik de draad stevig aan. Het gevolg was uiteraard, dat de steken niet meer voor- of achteruit wilden. Dat is niet handig. Hetzelfde geldt voor afkanten.

Als je dat te strak doet, zal je breiwerk gaan trekken. Bijvoorbeeld een schoudernaad zal korter zijn dan je breiwerk. Dat ziet er niet mooi uit. Dus om dat te voorkomen, kant je losjes af

In de beschrijving van patronen zie je regelmatig de tekst: in patroon afkanten. Wat is dat? Dat betekent, dat je de steek die je aan het breien was, ook gebruikt bij het afkanten. Dus als je tricotsteek aan het breien bent, kant je op de goede kant af terwijl je recht breit.

Als je boordpatroon aan het breien bent, kant je in boordpatroon af. Dat betekent dat je steeds een steek recht en een steek averecht blijft breien.

Shawls en sokken

Soms is losjes afkanten alleen niet voldoende. Bijvoorbeeld bij kantshawls die je nog wilt opspannen of bij sokken die je breit van teen naar boord. Bij kantshawls heb je een nog lossere afkantrand nodig om te zorgen dat je je shawl kunt blocken. Sokken moeten natuurlijk je benen niet afknellen. Daarvoor is de volgende manier van afkanten geschikt.

Afkanten 2 – een alternatief

Brei twee steken. Steek de linkernaald door de twee steken en brei ze samen.

Brei nu één steek. Steek de linkernaald door de twee steken en brei ze samen. Ga hiermee door tot alle steken van de linkernaald gebruikt zijn. Knip de draad af en haal hem door de laatste steek.

Hoe kanten jullie je breiwerk af?

Reactie plaatsen