Breistekenalfabet: Boordsteek - Breiclub.nl
Breistekenalfabet: Boordsteek

De drie meest gebruikte steken bij breien zijn ongetwijfeld tricotsteek, ribbels en boordsteek. En daarbij wordt de boordsteek door de meeste breiers niet als favoriete steek genoemd.

Na elke steek moet je de draad naar voren of naar achteren doen en dat zorgt ervoor dat je niet heel snel kunt breien. Toch is dit een hele goede steek waar ook weer een heleboel variaties op zijn! Dus vandaag in het middelpunt: boordsteek.

Boordsteek

Zoals het woord al zegt, wordt de boordsteek gebruikt om een boord te maken. Een steek is geschikt om als boordsteek te worden gebruikt als deze goed rekbaar is. Want het boord moet zorgen dat een trui, sok of muts goed past en goed afsluit.

Dus de steek moet zorgen dat het werk smaller wordt maar tegelijkertijd mee rekken om te zorgen dat het kledingstuk niet te strak zit. Want sokken die je benen afknellen zijn geen pretje. Tegelijkertijd moet een sok ook niet om je been lubberen en afzakken.

Boordsteek is uitermate geschikt voor boorden. Doordat er steeds afwisselend recht en averecht wordt gebreid, krijgt het werk rek. Dit komt doordat je steeds als je wisselt van steek, de draad naar voren of naar achteren haalt. Hierdoor komt er extra garen in je werk waardoor het rekbaarder wordt dan bij andere steken.

Boordsteek 1-1 en 2-2

In patronen wordt vaak gebruik gemaakt van de notatie ‘boordsteek 1-1’ of ‘boordsteek 2-2’. Dit geeft aan hoeveel steken recht en averecht je moet breien. Boordsteek 1-1 wil dus zeggen: 1 steek averecht, 1 steek recht. En boordsteek 2-2 betekent 2 steken recht, 2 steken averecht.

Voor het breien van boordsteek 1-1 ga je als volgt te werk. Steken aantal deelbaar door 2. Zet een even aantal steken op. Brei nu *1 steek recht, 1 steek averecht*. Herhaal tussen ** tot het eind van de naald. Als je het goed hebt gedaan, eindig je met 1 averecht. Keer het werk en herhaal de eerste naald.

Voor sokken wordt vaak een variatie op dit gebreid. In plaats van gewoon recht, wordt er verdraaid recht gebreid. Verdraaid recht zorgt voor nog meer rekbaarheid. Een steek verdraaid recht gaat als volgt: steek de rechternaald van voor naar achter door het achterste pootje van de steek op de linkernaald.

boordsteek

Voor het breien van boordsteek 2-2 ga je als volgt te werk. Steken aantal deelbaar door 4. Zet 20 steken op. Brei nu *2 recht, 2 averecht*. Herhaal tussen ** tot het eind van de naald. Als het goed is, eindig je met twee averecht. Keer het werk en herhaal de naald die je net gebreid hebt.

Deze boordsteek kun je ook gebruiken om een hele sok te breien. Het boord en de steken voor de bovenvoet brei je in boordsteek 2-2, de steken voor de ondervoet brei je in tricotsteek. Hierdoor krijg je een rekbare sok die goed om de voet sluit.

boordsteek

Youna De Wandel
Door

Youna De Wandel

op 02 Nov 2017

Ik ben een trui aan het breien met boordsteek 1/1. Ik moet aan weerskanten op 1 steek van de kant 10x1 steek elke 6de rij meerderen. Maar met welke steek moet ik meerderen? Ik maak er blijkbaar een chaos van want mijn boordsteek klopt niet meer! Hopelijk kan u mij helpen...

Reactie plaatsen