Shawl spannen: Nog even over shawl Leonte - Breiclub.nl
Shawl spannen: nog even over shawl 'Leonte'

Shawl spannen: nog even over shawl ‘Leonte‘. Dit blog wil ik beginnen om u te bedanken! Wat een leuke reacties kregen wij op deze knit-along in 3 delen.

Maar ook opbouwende kritiek, correcties en tips. Ik heb er veel van geleerd (met name dat ik mij niet moet laten afleiden tijdens het in de computer zetten van patronen), maar het was een succes! Vandaag een korte afsluiting over de shawl spannen.

Het begin van de shawl

Ook hebben mensen gevraagd of er een foto geplaatst kon worden van het begin van de shawl. Het lastigste te fotograferen, vind ik, maar toch… shawl spannen Je ziet hier dus de opzetrand; de 10 steken die extra zijn opgezet en het begin van de rand. Maar ook zijn duidelijk de samenbreipunten te zien. shawl spannen

Via Facebook en de website zijn er enkele prachtige foto’s van shawls in de maak gedeeld. Mensen vonden dat de shawl echter wel wat klein uitviel. In zekere zin is dat ook zo; hij moet natuurlijk nog wel worden gespannen.

Hoe doe je dat nu, een shawl spannen?

Je moet eerst zorgen voor een goede ondergrond, waar je de shawl op kunt spannen. Tegenwoordig zijn er zogenaamde Blocking blocks; puzzelstukken van foam, die je in elkaar kan leggen, en waar je dus je shawl op kunt spelden.
De foto’s zijn geleend van de Knitpicks website, maar je kunt die puzzelstukken ook wel vinden bij Intertoys.

shawl spannen

Ikzelf gebruik een eenpersoons logeermatras om mijn shawl op te spelden, en die plaats ik op werkhoogte.  Dan heb je nog wat nodig om mee te kunnen spelden. Het beste gaat het met T-pins, maar ook kopspelden kunnen in principe het werk wel doen. Dat zijn de gereedschappen die je nodig hebt.

shawl spannen 4Nu gaan we de shawl even laten “zwemmen”. Ik doe dit meestal in lauwwarm water, en daar voeg ik een klein scheutje Eucalan aan toe. Heb je geen Eucalan in huis, dan kun je ook kiezen voor een klein scheutje wolwasmiddel of babyshampoo. Na een paar minuten haal je de shawl eruit, en rolt hem in een handdoek.

Het spannen…

… en dat is het spannendste deel, want je gaat dan zien hoe de shawl uiteindelijk gaat worden:

1. Leg hem voor je, en zoek het midden van de lange kant op. Dat is het punt waar je begonnen bent met het opzetten van de shawl.

2. Prik die vast met een speld op de ondergrond.

3. Dan ga je verder met het recht spelden van de lange kanten, en probeer die zover als kan te strekken. Dit proces neemt echt even tijd.

4. Daarna ga je de punten spannen. Begin met de middelste punt – wrijf met de hand van boven naar beneden, en strek de shawl dus zover als mogelijk is. Speld de punt vast.

5. Herhaal dit proces voor alle punten; en probeer het zo te doen, dat zowel links als rechts van het midden de punten op gelijke hoogte gespeld zijn.

Je ziet dus, dat het patroon nu meer open gaat staan. De blaadjes zitten niet meer zo op een hoop, als in het begin.

6. Als je alle punten gespannen hebt, dan laat je de shawl drogen.

Het wachten duurt het langst…

Althans, zo lijkt het. Meestal trek ik er een dag voor uit. Dan haal je de spelden af en is je shawl klaar.  Veel draagplezier gewenst! shawl spannen

Oh… nog een tip:

Mocht je nu nog garen over hebben, en wat tijd, brei dan nog een exact zo’n zelfde shawl. Span die ook op.

Twee “shawls” zijn voldoende om er een poncho van te maken; je moet dan de ruimte voor het hoofd bij beide afmeten, en dan de delen vanaf dat punt aan elkaar bevestigen.

 

Wat gebruik jij om je shawl mee te spannen? En maak je er ook een poncho van? Laat het weten hieronder als reactie! Succes!

 

Bianca
Door

Bianca

op 12 Aug 2014

Dat wat je benoemt is inderdaad een stuk van de rand, die wordt namelijk in zijwaartse richting gebreid. Dus dat komt allemaal goed :-)

Betsy
Door

Betsy

op 13 Aug 2014

Dat was mijn vraag.... komt inderdaad helemaal goed, wat leuk om te doen die rand. De sjaal lijkt zo moeilijk, maar als je bezig bent is het zulk leuk werk dat je niet kunt stoppen. Ik brei alleen maar even 's avonds, ben nog geen week bezig en al bijna af! Nogmaals dank voor het patroon. Als hij af is zal ik hem mailen. Ben benieuwd hoe de andere sjaals geworden zijn.

Bianca
Door

Bianca

op 13 Aug 2014

Graag gedaan :-) En u dank voor uw oplettendheid :-)

Tonny
Door

Tonny

op 13 Aug 2014

Wat betekent de afkorting "va"???

Bianca
Door

Bianca

op 13 Aug 2014

va: de steek brei je door de voor- en achterlus, zodat je een steek bijmaakt. Je doet dit in de tweede steek van de rand in toer 1, 3, 5, 7 en 9.

Tonny
Door

Tonny

op 18 Aug 2014

Ik heb de shawl af maar bind dat hij erg klein uitvalt. Jammer, misschien is het beter om hem groter te breien door de onderste rand, voor dat je afwerkrand breit, nogmaals te herhalen. Misschien meer personen een andere oplossing?

Bianca
Door

Bianca

op 18 Aug 2014

Beste Tonny, Dat kan inderdaad. Je kunt het tweede patroon en de onderste rand verlengen, voordat de afwerkrand wordt gemaakt. Je moet wel zorgen dat het totaal voor het breien van de afwerkrand dan deelbaar is door 10.

Jacqueline Jehee
Door

Jacqueline Jehee

op 20 Aug 2014

Het is me uiteindelijk gelukt de shawl te breien nadat ik eerst een keer of 9 overnieuw ben begonnen door telfouten. Ik zag erg op tegen de rand die dwars gebreid wordt maar dat viel heel erg mee. Nu nog opspannen en dan maar wachten. Het was erg leuk om te doen.

Reactie plaatsen