Ravelry helpt organiseren. Waar bewaar jij al je digitale patronen? Heb jij een overzicht van al je voorraden? En waar sla je al die leuke patronen op die je tegenkomt? Ik gebruik ravelry en laat je graag zien hoe deze website je kan helpen je hobby te organiseren.
Vraag jij je ook wel eens af wat je nog kunt maken van je garenvoorraden? Of ben je op zoek naar een patroon, maar word je gek van de (digitale) plekken waar die allemaal staan (Adobe, Ibooks, Word). Ongeveer twee jaar geleden ontdekte ik ravelry. Ik was op zoek naar een patroon en kwam zodoende op de website terecht. In een vorig blog vertelde ik al hoe je kunt zoeken op ravelry naar leuke patronen.
Graag vertel ik je wat ravelry je nog meer kan bieden.
Wat is ravelry?
Zoals de site zelf zegt: ravelry is een gratis site voor breiers en hakers. Het is een engelstalige site waar je patronen voor haken en breien kunt vinden van collega-breiers/hakers en veel (bekende) ontwerpers. Maar dat niet alleen. Het is een heel handig hulpmiddel om overzicht te houden van je brei- en haakhobby. De komende blogs leg ik uit wat je allemaal op de site kunt doen.
Account aanmaken
Allereerst: de site bezoeken en een account aanmaken/inloggen. Je vindt ravelry via www.ravelry.com. Als je de site hebt opgezocht krijg je de inlogpagina. Heb je al een account? Log dan in. Heb je die niet? Dan kun je via Join now! een account aanmaken.
My notebook
In dit blog leg ik het eerste tabblad uit: ‘my notebook’.
Dit is de plek waar je overzicht houdt op patronen, je voorraden, eventueel groepen waar je lid van bent en nog meer.
Als je ingelogd bent kom je op de algemene homepage, waar je nieuwsberichten vind, tips en de meest gezochte patronen. Bovenin, in de groene balk, zie je een aantal tabbladen. De eerste heet ‘my notebook’ . Klik je daar op dan zie je als eerste onderwerp ‘projects’.
Projects
In projects kun je alle lopende projecten waar je op dat moment mee bezig bent invoeren via het blokje links op je scherm dat heet ‘ad projects’.
Je kunt aangeven wat je maakt, welk patroon je gebruikt, wanneer je er mee begonnen bent, welk garen je gebruikt, voor wie je het maakt, wat je van het patroon vindt, hoe ver je bent, je kunt je eigen foto’s toevoegen en nog veel meer.
Zoals jullie zien moet ik nog wat foto’s toevoegen… Heb je een project toegevoegd, dan kun je heel handig later het project aanpassen via ‘edit project’.
Voorraadbeheer
Onder projects zie je twee items die over je voorraden gaan: ‘handspun’ en ‘stash’. Aangezien ik mijn eigen garen niet spin, gebruik ik de eerste niet. In ‘stash’ kun je, zoals het woord al zegt, al je garenvoorraden invoeren.
Dat is even een klusje, maar is echt later super handig. En als je denkt: wat kan ik maken van het garen dat ik nog heb liggen? Dan kun je bij ‘patterns’ invoeren dat je patronen zoekt die bij je ‘stash’ passen en verschijnen automatisch patronen die je kunt maken. Maar daar kom ik in een later blog op terug.
Favorieten om te helpen zoeken
Daaronder zie je ‘queue’ en ‘favorites’. Vooral deze laatste vind ik super handig bij het zoeken van patronen. Als ik leuke patronen tegenkom zet ik ze in mijn favorieten met de juiste omschrijving/tags (ook daarover later meer), zodat ik ze allemaal op een rijtje kan zetten een makkelijk kan vergelijken. Zoals jullie zien (en misschien weten uit een vorig blog) heb ik laatst gezocht op Minions en kraamkadootjes.
Contact met anderen
Bij ‘friends’ en ‘groups & events’ kun je je aanmelden voor verschillende groepen, vrienden zoeken. Als je met een project bezig bent zie je wie er nog meer mee bezig is en zo een vriendschapsverzoek verzenden. Heel handig om elkaar te helpen.
Daarnaast zijn er behoorlijk wat ontwerpers die aparte groepen hebben waar je ook medebreisters/-haaksters vindt om je ervaringen te delen. Een beetje vergelijkbaar met de Facebookgroep van de Mysteriedeken. En velen van jullie weten hoe leuk dat is.
Haak- en breinaalden
’needles & hooks’ spreekt voor zich… je kunt hier aangeven welke materialen je allemaal in huis hebt. Heel handig als je in de stapel brei- en haaknaalden moet zoeken en vanuit ravelry echt zeker weet dat je toch echt breinaald 3 1/4 in huis hebt (ik spreek natuurlijk alleen voor mezelf…). Of dat je in één oogopslag kunt zien dat je die juist niet in huis hebt, en dus ook niet hoeft te zoeken.
Digitale bibliotheek
‘Library’ vind ik ook zo’n superhandig hulpmiddel. Hier staan al je digitale patronen die je van ravelry hebt gedownload. Wat ik nog veel handiger vind is dat ontwerpers soms correcties op patronen doen en dat ook aangeven. Er verschijnt dan op de pagina ‘update available’. Zo blijft je patroon altijd bijgewerkt. Daarnaast hoef je een patroon niet geprint te bewaren.
Dat scheelt ruimte en het milieu!
Als laatste onderwerpen zie je ‘message box’, ‘blog posts’, ‘contributions’ en ‘purchases’. Ze spreken allemaal voor zich, dus ik leg ze hier niet uit. Tot zover een inzicht wat het eerste tabblad van Ravelry je kan bieden. Ik zou zeggen: laat je niet afschrikken door het engels en neus eens rond op ravelry.com.
Gebruik jij Ravelry? Heb jij nog tips?