Portugees breien met gelijkmatige spanning - Breiclub.nl
Portugees breien, een oude techniek

In mijn oneindige zoektocht naar nieuwe technieken ben ik terecht gekomen bij een hele oude techniek: Portugees breien!

Na het kijken van vele filmpjes op you tube over de techniek en het uiteraard uit proberen kan ik heel eerlijk zeggen……. WAUW!

Ik brei al vele jaren en heb verschillende breitechnieken geprobeerd.

Mijn eigen manier was de engelse manier, draad in de rechterhand en omslaan waarbij ik mijn rechter naald los liet.

Ik begreep al snel dat het anders kon en ben toen continentaal gaan breien.

Mijn grootste probleem daar bij was dat ik de spanning op de draad niet goed kon vasthouden met als resultaat een zeer ongelijke breiwerk.

Echter hetzelfde probleem had ik ook op de engelse manier. Een trui of vest breien in de tricotsteek was niet een van mijn favorieten vanwege de ongelijke spanning in mijn steken.

Nu brei ik op de portugese manier en mijn breiwerken zien er een stuk beter uit!

De spanning in de steken is nu gelijkmatig maar ik merk het ook in mijn handen, polsen en schouders! Voor mij een minimale inspannig met groots resultaat.

Dit doordat ik de spanning op de draad veel beter kan vasthouden door middel van een heftboom systeem.

Portugees breien

Heftboomsysteem? Misschien tijd om eens wat meer te laten zien van portugees breien!

Met portugees breien maak je gebruik van je nek of een pin om de draad goed kunnen begeleiden.

De dame op de foto is trouwens Andrea Wong die een specialist is op dit gebied.

De techniek met de pin heeft mijn persoonlijke voorkeur.

Doordat de draad door een pin loopt of achter je nek heb je meer grip op de draad, misschien moeten jullie nu hard lachen maar ik daag jullie uit om het gewoon eens te proberen!

Deze techniek is een andere manier van breien, zo ook de verschillende steken die worden gebruikt.

Ik ben nu een paar weken bezig en heb het al aardig onder de knie.

Kijk voor leuke filmpjes maar eens op you tube.

Een klein stukje geschiedenis

Het portugees breien is een oude techniek die al jaren wordt gebruikt.

Men maakt gebruik van de pin en dit is vaak een sieraad die van moeder op dochter wordt door gegeven. In mijn zoektocht op internet ben ik hele mooie exemplaren tegen gekomen.

Voor mij in het begin was het belangrijk om iets te hebben dus had ik dit gemaakt:

Een veiligheids speld met een paperclip, dit werkt prima.

Portugees breien

Echter nu ik verder wil in deze techniek wilde ik een originele pin kopen, in Nederland tot nu toe niet te krijgen en om ze uit America over te laten komen, dat was me toch iets te veel!

Gelukkig heb ik iemand gevonden die er een voor mij kan maken.

Deze ziet er ongeveer zo uit:

Portugees breien

Ik hoop het binnen 2 weken te hebben.

Deze techniek heft mijn ogen geopend en misschien ziet het er wat grappig uit echter is het zeker de moeite waard om de techniek te proberen.

Volgens mij is het niet zo populair in Nederland en heb ik tot nu toe nog geen nederlandse boeken over gevonden.

Maar wie weet?

Misschien kennen jullie mensen die op deze manier breien, of misschien willen jullie het ook wel proberen?

Luzeth
Door

Luzeth

op 15 May 2016

Ik vind dit geweldig! Averechts breien gaat super op deze manier. Maar ik zit met hetzelfde probleem, geen pin te koop in Nederland en mijn probeersels zijn niet optimaal helaas.

Martine
Door

Martine

op 15 May 2016

Ben in maart naar Porto geweest en heb daar deze techniek gezien. Heb me direct zo'n pin aangeschaft en ik moet zeggen het is echt anders haken/breien. Je haakwerk ziet er idd regelmatiger uit.Martine

Marjorie Hendriks
Door

Marjorie Hendriks

op 15 May 2016

Dank voor je uitgebreide en duidelijke verhaal over Portugees breien. Zelf ben ik al jaren geleden overgestapt op continentaal breien omdat het lichamelijk veel minder belastend is en je bovendien veel minder handelingen hoeft te verrichten. Ik gebruik mijn linker Pink als draadspanner, dus ik begrijp precies wat deze Portugese manier voor je doet! Ik ga het zeker uitproberen, nogmaals dank voor de uitleg.

Vivia
Door

Vivia

op 15 May 2016

da's iets om uit te proberen!

Cynt
Door

Cynt

op 15 May 2016

Hoe heet zo'n pin?? Probeer het te googlen, maar kan het niet vinden

Gerty Dost
Door

Gerty Dost

op 15 May 2016

Nou, dat is óók toevallig! Ik zag in de vrouwenkamer van het AZC in Azelo (Twente) een Syrische vrouw op die manier breien. Ik had het nog nooit gezien. Zij deed de draad om haar nek. Ik zal het zeker ook eens gaan proberen want dat gehannes met die draad om de vinger is ook niet echt handig.

Linda Gemser
Door

Linda Gemser

op 26 Feb 2018

Ik heb Russische vrouwen zien breien ook met de draad om de nek en het breien gaat razendsnel zelfs met allerlei motieven.

Anja Postma
Door

Anja Postma

op 16 May 2016

Mijn Portugeese buurvrouw breide op die manier, nu ik ouder en last krijg van mijn handen lijkt dit een goede oplossing! Ga het proberen

Joke Verbruggen
Door

Joke Verbruggen

op 19 Mar 2018

Ook ik heb problemen met de spanning bij het continentaal breien. Ga hier zeker mee aan de slag en bedankt voor het voorbeeld van de speld.

Biba
Door

Biba

op 27 Mar 2018

Ik brei al ruim vijftig jaar continentaal. De spanning van de draad is prima te regelen met de pink van je rechter hand. Voordeel is dat je zo ook met twee verschillende kleuren kan breien en haken. Op de linker hand doe je de draad eerst van de binnenkant tussen je pink en ringvinger naar de. Uitzendkantoor en dan twee keer om de wijsvinger (bij inbreien doe je de tweede kleur om de middelvinger) ter hoogte van je eerste kootje. Met de wijsvinger houd je de spanning gelijk. Als je heel strak wilt breien kan je de draad of drie keer om de wijsvinger doen, of een keer om de pink. Klinker ingewikkeld, maar na een beetje puzzelen moet het lukken. Succes. Continentaal breien gaat heel snel en met inbreien trekken de draden niet.

Neli
Door

Neli

op 03 Oct 2018

Ik brei op deze manier, ik heb het van mijn Kroatische oma geleerd. Maar ik kon nooit zo goed de rechte steek leren. Die heb ik 3 jaar geleden van een leerkracht in de school van mijn kinderen geleerd op de Noorse (continentale) manier. Nu combineer ik de twee, altijd met de draad om mijn nek. Averechts op de traditionele Portugese manier, en dan met mijn linker wijsvinger omhoog om de rechte steken te maken. Die maak ik zeldzaam, alleen als het nodig is. Mijn eerste keuze ouds altijd de averechtse steek. Op fee Portugese manier kan je ok met 2 draden breien, nog makkelijker Zelda. Er is een YouTube video daarover. Ik zoek het even op...

Neli
Neli
Door

Neli

op 03 Oct 2018

Ik brei op deze manier, ik heb het van mijn Kroatische oma geleerd. Maar ik kon nooit zo goed de rechte steek leren. Die heb ik 3 jaar geleden van een leerkracht in de school van mijn kinderen geleerd op de Noorse (continentale) manier. Nu combineer ik de twee, altijd met de draad om mijn nek. Averechts op de traditionele Portugese manier, en dan met mijn linker wijsvinger omhoog om de rechte steken te maken. Die maak ik zeldzaam, alleen als het nodig is. Mijn eerste keuze ouds altijd de averechtse steek.

Helga
Door

Helga

op 05 Apr 2019

Hoi Patricia ik ben er gisteren mee begonnen en ik vind het geweldig. Ben nog niet toe aan een trui,maar de proeflapjes gaan goed. Ik zou wel een mooie speld willen. Mocht jij ze te koop hebben dan graag gr Helga

Marie-Lou
Door

Marie-Lou

op 07 Oct 2019

Hallo,, Gisteren , zondag, heeft een vriendin die een workshop had gevolgd bij Jeannet in Arnemuiden, mij het portugees breien aangeleerd. Weinig beweging en een regelmatiger werk. Mooi voor de volgende projecten !! De pin kreeg ik cadeau van een andere vriendin.

Marr jacobs
Door

Marr jacobs

op 19 Jun 2021

Averechts gaat beter dan rechts. Maar leuk om te doen.patroon breien gaat nog moeilijk.maar we blijven oefenen.

Anna
Door

Anna

op 17 Nov 2021

Bedankt voor de tip. Ik kan echt heel netjes en snel engels breien.. Ik heb een naald stevig onder mijn arm en hoef hem niet los te laten. Ik heb de Duitse manier geprobeerd, maar dan zijn mijn steken te onregelmatig naar mijn zin. Nu dan maar eens Portugees proberen.

Antoñita
Door

Antoñita

op 13 Jan 2024

In mijn webshop woluithetzuiden.nl kan je ze kopen!

Reactie plaatsen