Skappeltrui breien, deel 2: het patroon - Breiclub.nl
Skappeltrui, deel 2

Een skappeltrui breien: Na mijn eerste inspiratie blog over de “luie wijvensteek”, gebruikt voor de skappeltrui, nu een vervolg.

Waar is het patroon?!

Niet alleen wilden jullie de luie wijvensteek leren en mijn ervaring over de skappeltrui lezen, maar jullie waren vooral erg nieuwsgierig naar het patroon. Leuk dat ik jullie enthousiast heb gemaakt voor dit patroon!! Het patroon is overigens makkelijk aan te passen aan je eigen maat. Zet gewoon een aantal extra steken op. Het voordeel van dit patroon is dat het makkelijk aan te passen is door de simpelheid ervan.

Skappeltrui breien

TRUI magazine herfst 2016

Het patroon dat ik heb gebruikt komt uit TRUI magazine herfst 2016 (alleen hier is een ribbelsteek gebruikt en geen luie wijvensteek) en kan ik natuurlijk niet zomaar wereldkundig maken. Het is trouwens een trui gebreid uit 1 stuk, van mouw tot mouw, alleen de zijnaden worden aan het eind aan elkaar genaaid. Vandaar ook wel “dwarse trui”.

Skappeltrui breien

Lege handen?

Maar ik kan jullie natuurlijk niet met lege handen laten zitten en ben aan het speuren gegaan op het wereldwijde web. Hier vond ik genoeg patronen, maar niet in het Nederlands. Ik heb voor jullie een patroon vertaald uit het Engels. Het is in dit geval geen “dwarse trui” maar wel een skappeltrui. Het originele patroon kun je hier vinden.

Dit is in het Noors, dus begrijpelijk dat het “onleesbaar” is.Ook op ravelry kun je een aantal gratis skappel patronen vinden.

Maar in het Nederlands, weinig te vinden, dus bij deze de vertaling van de skappeltrui van bovenstaande link. Ik ben geen ervaren schrijver/ vertaler van patronen, dus mocht er iets onduidelijk zijn, dan hoor ik het graag! 

SKAPPELTRUI breien, nu eindelijk: het patroon

 • Je kunt het uiterlijk van de trui geheel naar eigen smaak invullen. Ik heb de luie wijvensteek gebruikt, omdat ik behoorlijk dik garen heb en ik het geheel graag wat meer “open” wilde hebben.
 • Je kan ook kiezen voor het samen breien van meer dan 2 draden. Zorg dan wel dat het nog te breien is met een breipen 7 mm.
 • Het patroon is in ribbelsteek, heen en weer, gebreid, maar je kan ook voor een tricotsteek kiezen.
 • Wanneer je de trui groter wil hebben, kun je extra steken opzetten, maar je kan ook voor een grotere breipen kiezen.
 • Het is leuk om het achterpand wat langer te breien als het voorpand!

Wol: 2 verschillende soorten, samen gebreid.

Naalddikte variërend tussen 2,5 ene soort en 4,5 andere soort.

Benodigdheden:  Rondbreinaald 7mm.  80 cm lang en 40 cm lang

Achterpand

Zet 80 steken op.

 • Brei 4 cm boordsteek (2 recht, 2 averecht).
 • Brei verder in ribbelsteek tot je de gewenste lengte hebt bereikt.

Voorpand

 • Zet 80 steken op.
 • Brei 4 cm boordsteek (2 recht, 2 averecht).
 • Brei tot 7 cm onder de gewenste lengte voor de hals. Kant 16 steken af voor de hals.
 • Brei nu de schouders apart verder. Kant 4 keer aan de hals kant elke pen 1 steek af. Je houdt dan 28 steken over voor elke schouder.

Als het goed is, is het schouderstuk nu ongeveer 7 cm vanaf de hals.

Kant de steken af en brei de andere schouder hetzelfde.

Armen

 • Zet 40 steken op.
 • Brei 4 cm boordsteek (2 recht, 2 averecht).
 • Brei 15 pennen ribbelsteek. Meerder aan elke kant 1 steek (het lijkt het mooist als je dit 2 steken voor het einde van de naald doet). Ga door tot je in totaal 52 steken op de naald hebt staan.

Brei door tot de mouw de gewenste lengte heeft en kant de steken af.

Brei de andere mouw op dezelfde manier.

Naai de onderdelen aan elkaar en daar is je eigen Skappeltrui. Een lekkere warme “chill”trui!!!

Harmke
Door

Harmke

op 20 Nov 2016

Ik brei niet graag met rondbreinaalden...kun je deze trui ook op 2 breinaalden breien? Voor...achter pand en de mouwen en dan in elkaar zetten Volgens mij staat de beschrijving ook zo hierboven dus ik begrijp niet helemaal de rondbreinaaldGroet Harmke

Marja
Door

Marja

op 20 Nov 2016

Denk dat er een rondbreinaald gebruikt wordt omdat het een wijde trui is en dan de steken misschien van je naald kunnen glijden. Zelf vind ik het lastig met rondbreinaalden breien, dus ik prop de steken altijd maar dicht tegen elkaar aan. Schijnt wel een kwestie van oefenen te zijn, je kunt er filmpjes op YouTube over vinden. Ze zeggen dat als je het eenmaal onder de knie hebt je niet anders meer wilt..... Maar ik brei al ruim 40 jaar en dan valt het niet mee om een andere manier van breien te leren. Superleuke trui trouwens en dank je dat je het patroon met ons wil delen! Vraag me alleen af of hij met de luiewijvensteek niet wijder wordt?

Jeannet van Veenhuizen
Door

Jeannet van Veenhuizen

op 20 Nov 2016

hallo Marjolein, Bedankt voor het patroon van de skappeltrui. Je gebruikt 2 rond breinaalde van verschillende lengtes. Gebruik je die van 80 cm voor de panden en die van 40 cm voor de armen?

Nel van Meurs
Door

Nel van Meurs

op 21 Nov 2016

Heb meteen TRUI magazine herfst 2016 besteld bij bol.com. Vandaag bezorgd , maar geen skappeltrui staat erin! Als ik me vergis, graag de pagina waarop ik hem kan vinden.

Nel van Meurs
Door

Nel van Meurs

op 22 Nov 2016

Staat niet in herfst editie TRUI 2016

Aline
Door

Aline

op 22 Nov 2016

Het klopt de trui wordt op de rondbreinaald gebreid, vanwege het aantal steken. Ik heb het nummer gecheckt, ik zie tot mijn grote spijt dat ik een typefout heb gemaakt. Het moet zijn 2015. Ik hoop dat jullie het magazine kunnen ruilen of ook blij zijn met het magazine van 2016. Ik vind het namelijk echt een heel leuk magazine!

Marjolein
Door

Marjolein

op 23 Nov 2016

Hallo ik heb een vraag je Hoe veel bollen wol en hoe dik moet de wol zij Wat dat zie ik nergens staan hoor. Bij voorbaat dank

Elizabeth
Door

Elizabeth

op 24 Nov 2016

Hoi, ik ben nog maar pas aan ht breien, maar lees ik het goed dat je de panden en armen van onder naar boven breit?

Nel van Meurs
Door

Nel van Meurs

op 27 Nov 2016

Wat ik nog mis is de berekende breedte van de 80 steken! Ik kan dan niet bepalen of ik extra steken moet opzetten of dikkere naalden. Graag hulp

Aline
Door

Aline

op 30 Nov 2016

One size fits all! Kom je qua steken toch niet uit? Dan kun je altijd extra steken opzetten of er een paar weg laten. Ik heb het patroon alleen vertaalt, niet bedacht helaas 😉Succes!!

Wilma
Door

Wilma

op 01 Nov 2019

Het Trui magazine is Herfst 2015, en niet 2016!. Ik heb nu de verkeerde gekocht. Hoeveel meter garen heeft u voor uw trui gebruikt?

Reactie plaatsen