Plooien breien, het ziet er heel bijzonder uit - Breiclub.nl
Plooien breien: hoe doe je dat?

Als je eens een keer iets wilt uitproberen qua breiwerk bij een trui, vest of sjaal wat er heel gelijk heel bijzonder uitziet en niet moeilijk is om te breien, dan is dat het plooien breien.

Ik wil jullie laten zien hoe je zowel horizontale en verticale plooien breit. 

Het breien van verticale plooien

Ik heb al eens verticale plooien gebreid bij een vest en dit gaf een mooi sierlijk effect van een schootje.

Plooien breien

Je breit verticale plooien als volgt: een plooi van 5 steken wordt gemaakt over 10 steken. Je zet 5 steken op een kabel- of hulpnaald en legt deze 5 steken dubbel voor het werk zodat de kabel- of hulpnaald en je breinaald tegen elkaar aan komen te liggen. Dan brei je de eerste steek op de kabelnaald samen met de eerste steek op de breinaald en dit doe je zo ook met de andere 4 steken.

Ik heb een instructiefilmpje van garnstudio gevonden waarin alles goed te zien is: http://www.garnstudio.com/video.php?id=106&lang=nl

 

Plooien breien

Hier nog een mooi voorbeeld van een vest waarbij in zowel de voorpanden als het rugpand verticale plooien worden gebreid. Dit patroon is gratis te downloaden op de site van www.garnstudio.com.

Het breien van horizontale plooien

Horizontale plooien zijn ook vrij gemakkelijk te breien. Als voorbeeld heb ik  een plooi gebreid door 12 naalden tricotsteek te breien. Je maakt de eerste plooi dan door het werk met de averechte oftewel de verkeerde kant boven te leggen en een derde breinaald te pakken. Steek deze breinaald door de steken van de 6de naald van het breiwerk door alle lusjes op te pakken.

13de naald: Leg in de heengaande naald de twee breinaalden tegen elkaar aan en brei de steken van beide naalden samen.

14de naald: Brei alle steken averecht. Je plooi ziet er dan als volgt uit:

Plooien breien

Als je meerdere plooien achter elkaar breit, ziet dat er heel apart uit.

Plooien breien

Deze foto komt uit “De bijbel van het breiwerk: 300 steken uitgelegd” van Phildar.

Wat vind je van deze breitechniek? Geeft een mooi en sjiek effect, toch?

gerda jacobs
Door

gerda jacobs

op 08 Jan 2017

dit is een heel goede uitleg voor mij maar hoe langer de plooi moet zijn hoe meermaals dat ge de steken zo samen moet breien is dat juist ????

Gabriëlle
Door

Gabriëlle

op 14 Jan 2017

Hallo Gerda, klopt. Wil je bij een verticale plooi een bredere plooi dat kies je ervoor om meer steken samen te breien. In mijn blog gaf ik aan dat je voor een plooi van 5 steken 10 steken moet samenbreien. Voor een bredere plooi van bijvoorbeeld 15 steken breed, zul je 30 steken moeten samenbreien.

lucienne
Door

lucienne

op 10 Jun 2018

bedankt ik ga het proberen het lijkt mij heel mooi ik hou van de jaren 30/40

Reactie plaatsen