Omgevouwen zoom breien, stap voor stap - Breiclub.nl
Omgevouwen zoom breien

Omgevouwen zoom breien: Een omgevouwen boord of zoom aan een gebreid kledingstuk is dé manier om een project een rand in tricotsteek te geven, die niet omrolt.

Ideaal voor als je op zoek bent naar een ingetogen en elegante afwerking. Doordat deze rand uit twee lagen bestaat, is het een sterke en slijtage bestendige afwerking, die zeer geschikt is voor bijvoorbeeld mouwen en kragen. 

Zoals wel vaker het geval is, zijn er meerdere manieren om een omgevouwen zoom te maken. In deze blog laat ik de variant zien die met een tijdelijke opzet gemaakt wordt.

Je hebt hiervoor het volgende nodig:

  • Garen voor het werkstuk
  • Glad restgaren in een vergelijkbare dikte voor de tijdelijke opzet
  • Breinaalden
  • Een extra breinaald
  • Een haaknaald

Een omgevouwen zoom breien stap voor stap

1. Begin met het opzetten van je tijdelijke opzet in het restgaren. In deze blog kan je stap voor stap zien hoe dit in zijn werk gaat.

Omgevouwen zoom breien

2. Brei vervolgens met het werkgaren in tricotsteek. Voor een ietwat ronde vouw brei je tot tweemaal de hoogte van de gewenste boord. Dat is wat ik in dit voorbeeld heb gedaan.

Voor een boord met een scherpe vouw brei je in tricotsteek tot de gewenste hoogte van de boord. Brei vervolgens een averechts toer aan de goede kant van het werk, gevolgd door nogmaals de hoogte van de boord in tricotsteek.

Omgevouwen zoom breien

3. Haal de tijdelijke opzet uit en zet de steken op de extra breinaald.

Omgevouwen zoom breien

4. Vouw het werk dubbel zoals op de foto weergegeven met de goede kant van het werk naar buiten en houd beide breinaalden in dezelfde hand.

Omgevouwen zoom breien

5. Steek de derde breinaald in de eerste steek van de voorste naald om recht te breien, en direct daarna ook de de eerste steek van de achterste naald. Sla het garen om de naald zoals gebruikelijk en trek deze door beide steken heen. Laat vervolgens de eerste steek van zowel de voorste als achterste naald afglijden.

Omgevouwen zoom breien

6. Herhaal stap 5 tot het einde van de naald, het ziet er dan ongeveer als volgt uit:

Omgevouwen zoom breien

Na het breien van nog enkele naalden in tricotsteek, ziet het werk er aan de goede kant zo uit:

Omgevouwen zoom breien

Aan de verkeerde kant van het werk zie je goed hoe fraai de boord er ook aan deze kant uitziet. Heel erg geschikt dus om ook te gebruiken voor werkstukken, die aan beide kanten fraai moeten zijn.

Omgevouwen zoom breien

Zelf zie ik in deze omgevouwen boord ook de mogelijkheid om hem te gebruiken voor de taille van een rok: de tunnel die ontstaat door het omvouwen van de boord is perfect om een koord of elastiek doorheen te rijgen. Ook qua afwerking van een capuchon zie ik mogelijkheden!

Heb jij wel eens een omgevouwen zoom gebruikt in een project?

aly wildeboer
Door

aly wildeboer

op 10 Jun 2016

heb dit boordje heel gebruikt met name voor babykleertjes,nog mooier word het als je er aan de onderkant een muizentandje is gebreid

Jane
Door

Jane

op 14 Aug 2016

Idd, een gastjesnaald breien, dan krijg je muizentandjes, maar dat van de opzetdraad wist ik niet, handig!

Petit Sylvia
Door

Petit Sylvia

op 08 Sep 2018

Had het lang geleden toegepast en ben blij verrast met de duidelijke uitleg

Marieke
Door

Marieke

op 28 Jul 2023

Geniaal dit, ik zag zoiets langs komen op insta en dacht “hoe dan” ?! Bedankt voor de goede uitleg!

Reactie plaatsen