Schaduw breien - Breiclub.nl
Schaduw breien

Schaduw breien? Ook de ervaren breister loopt nog wel eens tegen dingen aan waarvan ze dan denkt: Wat is dat? Zo kwam ik op Ravelry het schaduw breien tegen. En ik was er meteen door gefascineerd. Voor de ouderen onder ons: het is een beetje als de plaatjes die je vroeger had.

Afhankelijk onder de hoek waaronder je ze hield, zag je een bepaalde afbeelding. Zo is het ook met schaduw breien: afhankelijk hoe het licht op het breiwerk valt, zie je een afbeelding in het breiwerk. Schaduw breien: hoe doe je dat?

Illusie

In het Engels wordt schaduw breien ook wel ‘illusion knitting’ genoemd. Illusie breien, dat klinkt wel spannend. Als je een werkstuk gemaakt in illusion knitting recht van voren ziet, zie je alleen een gestreept breiwerk. Meestal in twee kleuren. Als je echter onder een bepaalde hoek bekijkt, zie je een afbeelding verschijnen.

Vivian Hoxbro, de bekende ontwerpster heeft er een heel boek over geschreven en heeft veel prachtige ontwerpen met schaduw breien.

schaduw breien

Schaduw breien: hoe doe je het?

Zoals gezegd wordt er in strepen gebreid bij schaduw breien. Met kleur 1 brei je steeds twee naalden ribbels, met kleur 2 brei je steeds twee naalden tricotsteek. Hieronder een voorbeeld hoe je een cirkel breit.schaduw 2

 

Met de donkere kleur 41 steken opzetten. Brei een naald recht, plaats markeerders na elke tien steken. Dit is je eerste toer.
Toer 2 (Licht): Brei de eerste naald recht en de tweede naald averecht.
Toer 3 (Donker): Brei beide naalden recht.
Toer 4 (Licht): Brei de eerste naald recht en de tweede naald averecht.
Toer 5 (Donker): Brei beide naalden recht.
Toer 6 (Light): Brei de eerste naald recht en de tweede naald averecht.
Toer 7 (Donker): Brei de eerste naald recht. In de tweede naald brei je de gekleurde steken recht en de witte steken averecht. In de teltekening zie je dit als 17 recht, 7 averecht, 17 recht.
Toer 8 (Licht): Brei de eerste naald recht. In de tweede naald: brei de gekleurde steken recht en de witte steken averecht. In de teltekening zie je dit als 17 averecht, 7 recht, 17 averecht.

Blijf de teltekening op deze wijze uitvoeren. Kant af op de laatste rij.

Als alles goed gegaan is, ziet je werk er nu als volgt uit

schaduw breien 3

En misschien ben je nu, net als ik, helemaal gegrepen door deze techniek! Laat je me je resultaten zien?

Breiclub_lidworden640x150

Sonja Klein
Door

Sonja Klein

op 01 Mar 2015

Ik ga deze techniek gauw eens uitproberen, mooie effecten! Dank je, Babette!

Ingrid
Door

Ingrid

op 28 Apr 2015

Leuk om ook hier een item over schaduwbreien te vinden. Op de website: www.schaduwbreien.jouwweb.nl kun je ook gratis patronen downloaden. Leuke foto's en sommige patronen zijn volledig uitgeschreven.

Kristien Lanclus
Door

Kristien Lanclus

op 20 Sep 2015

Leuke techniek, kan nog van pas komen

marjolein barten
Door

marjolein barten

op 29 May 2016

ik ben met een koe bezig erg leuk om te doen

Reactie plaatsen