Vest in ribbelsteek, gebreid met dik garen - Breiclub.nl
Alles over breien
Babette Nijhof
Alles over breien
2 min
41

Wegkruipvest in ribbelsteek

2 min
41

Vest in ribbelsteek: In mijn vorige blog heb ik verschillende warme wegkruipvesten laten zien. Toen heb ik verteld dat ik ging beginnen aan een vest voor mijn jongste dochter. Ik ben aan de slag gegaan met dik garen, breinaalden nummer 8 en ik heb op verzoek van mijn dochter een vest in ribbelsteek gebreid. Dit is het resultaat.

Vest in ribbelsteek

Het is een gemakkelijke steek, met dik garen gebreid op breinaalden nr. 8, dus na een paar avonden flink doorpennen kon ik mijn dochter al blij maken. Ik hoop dat ik jullie ook blij kan maken door hieronder de beschrijving van het vest te delen.

Het breipatroon van het vest in ribbelsteek

Maat: 36/38

Materiaal: 850 gram acrylgaren voor breinaalden 8 – 10 met een stekenverhouding van 8 steken en 11 rijen = 10 x 10 cm. Het garen dat ik heb gebruikt is het Garen XL van de Xenos. Dit zijn bollen van 425 gram met een looplengte van 250 meter.

Benodigdheden: 2 breinaalden nr. 8, 1 rondbreinaald nr. 8, 1 hulpnaald

Gebruikte steken: Boordsteek 1/1 (afwisselend 1 steek recht en 1 steek averecht) en ribbelsteek (alle naalden recht)

Beschrijving:

Rugpand:

 1. Zet 42 steken op met de breinaalden nr. 8 en brei 6 naalden boordsteek.
 2. Brei verder in ribbelsteek en minder voor de taille 3 x aan beide kanten van elke 10e naald 1 steek. Je houdt dan nog 36 steken over.
 3. Meerder bij 32 cm hoogte 3 x aan beide kanten van elke 12e naald 1 steek. Je hebt weer 42 steken.
 4. Brei tot een totale hoogte van 47 cm en kant dan voor het armsgat aan beide kanten elke 2de naald: 1 x 2 en 1 x 1 steken af.  Er resteren 36 steken.
 5. Kant bij een hoogte van 60 cm voor de schouders aan beide kanten 2 x 4 steken af. Kant tegelijkertijd voor de hals de middelste 10 steken af en in de 2de naald aan de halskant nogmaals 5 steken.

Rechtervoorpand:

Zet 20 steken op en brei 6 naalden boordsteek.

Brei verder in ribbelsteek. Zet in de eerste naald voor de zak tussen de eerste 10 steken van de naald 10 extra steken op en plaats deze op de hulpnaald. Laat deze steken rusten. Met deze steken brei  je later de zak (zie foto hieronder).

Vest in ribbelsteek

 1. Minder en meerder aan de zijnaad als bij het rugpand. Dus 3 x 1 steek elke 10de naald minderen en 3 x 1 steek elke 12 naald meerderen.
 2. Minder bij 32 cm hoogte voor de schuine kant van de hals in elke 6de naald 9 x 1 steek door bij de 2de en 3de steek een overhaling te breien (1ste steek afhalen, de 2de steek breien en de 1ste steek over deze gebreide steek halen).
 3. Minder bij een hoogte van 47 cm de steken van het armsgat als bij het rugpand. Kant op 60 cm voor de schouder de resterende steken in 2 x 4 steken af.

Zak:

zet de 10 steken van de hulpnaald op de breinaalden en brei 22 naalden ribbelsteek.

Let op: meerder in de 1ste en 3de naald 2 x 2 steken aan de linkerkant van de zak en minder aan de rechterkant (zijkant vest) in de 10de naald 1 steek. Kant na 22 naalden ribbelsteek de 13 steken in één keer af.

Linkervoorpand:

Brei zoals beschreven bij het rechtervoorpand maar dan in spiegelbeeld.

Minder voor de schuine kant van de hals 9 x 1 steek elke 6de naald in plaats van met een overhaling door 2 steken recht samen te breien als er nog 3 steken op de naald staan.

Mouwen:

 1. Zet 22 steken op en brei 6 naalden boordsteek.
 2. Brei verder in ribbelsteek en meerder 6 x 1 steek aan beide kanten in elke 8ste naald. In totaal krijg je 34 steken op de naald.
 3. Kant bij 46 cm hoogte voor de mouwkop aan beide kanten in elke 2de naald als volgt af:  1 x 2 steken, 3 x 1 steek, 1 x 2 steek en 1 x 3 steken. Kant de resterende 14 steken in één keer af.

Afwerking:

Naai de zijkanten van de zakken vast op de voorpanden.

Sluit de schoudernaden.

Zet de mouwen aan en sluit de mouw- en zijnaden.

Neem met de rondbreinaald langs de voorpanden en hals 141 steken op en brei 6 naalden in de boordsteek. Kant de steken in boordsteek af.

Brei je vaak met dik garen en dikke breinaalden of ben je meer van het dunne garen en breien op dunne naalden? 

Reacties
Categorieën