Patroonsteken – deel 2 - Breiclub.nl
Patroonsteken – deel 2

Patroonsteken – deel 2. 

In mijn voorgaande blog heb ik jullie een aantal patroonsteken laten zien. Maar er zijn er nog zoveel meer, dat ik ook deze blog hieraan wil wijden!

Bamboesteek

Zo makkelijk, maar zo leuk om te doen: de bamboesteek!

Aan de goede kant maak je 1 omslag, daarna brei je twee steken recht en haal je de omslag over de twee steken heen. Zo brei je tot het einde van de naald. Aan de ‘verkeerde’ kant brei je alle steken averecht.

http://www.garnstudio.com/lang/nl/video.php?id=82&sort=1&thumbnails=on

patroonsteken-deel2-1

Gebreide nop

Zo’n nop ziet er erg leuk uit en is ook nog eens heel makkelijk te maken!

Een nop brei je door meerdere keren een steek recht te breien en een omslag te maken en deze in dezelfde steek te breien. Je eindigt altijd met een steek!

Afhankelijk van de grootte van de nop brei je tot je 5, 7 of 9 lussen op de naald hebt staan. Zet alle lussen terug op de linkernaald en brei deze samen achter in de steek tot 1 steek. Trek de naald dan aan en brei weer verder.

http://www.garnstudio.com/lang/nl/video.php?id=500&sort=1&thumbnails=on

patroonsteken-deel2-3

Ook bij haken kun je noppen maken, hierover heeft Carmen al een blog geschreven: https://breiclub.nl/over-haken/het-stekenalfabet-de-n-van-noppensteek/

Visgraat

Wie kent ze niet, de bekende broeken en jasjes in visgraatpatroon? Deze steek is ook prima in het breien te gebruiken! Hij is vooral geschikt voor sjaals, tassen en interieurprojecten.

Zet een even aantal steken op en brei de eerste naald averecht (= “verkeerde” kant).

De tweede naald start je met 1 steek recht. Daarna brei je twee steken recht samen, waarbij je de naald achterin de lussen steekt. Van deze twee samengebreide steken laat je alleen de eerste steek afglijden!

Daarna brei je de andere, reeds eerder samengebreide, steek samen met de volgende steek op de naald en zo verder, tot er nog 2 steken over zijn. De één-na-laatste steek brei je recht, waarbij je de naald achterin de lus steekt.

De laatste steek brei je op de normale manier recht.

Naald 3 verloopt hetzelfde als naald 2, alleen brei je de steken averecht samen. Ook hier laat je alleen de eerste steek afglijden! Bij de laatste twee steken op de naald brei je de één-na-laatste steek averecht en de laatste steek recht.

Vervolgens herhaal je naald 2 en 3 tot je de gewenste lengte hebt bereikt.

http://www.garnstudio.com/lang/nl/video.php?id=247&sort=1&thumbnails=on

patroonsteken-deel2-4

Honingraat met gevallen steken

Last but not least een hele leuke en wederom makkelijk te breien steek! 

Zet een even aantal steken op en brei in elke naald de eerste en de laatste steek recht!

In naald 1 start je (na de eerste recht gebreide steek) met een steek recht, waarna je de volgende steek recht af laat glijden. Dat doe je door je naald in de steek te steken alsof je hem averecht wilt gaan breien en hem dan dus op je rechternaald te zetten. Herhaal dit tot het einde: 1 steek recht, 1 steek recht af laten glijden. De laatste steek brei je recht.

In de tweede naald (en alle even naalden) brei je alle steken recht.

Naald 3 start je (na de eerste recht gebreide steek) met het recht af laten glijden van de steek, waarna je de volgende steek recht breit. Herhaal dit tot de laatste steek, welke je recht breit.

http://www.garnstudio.com/lang/nl/video.php?id=193&sort=1&thumbnails=on

patroonsteken-deel2-2

Ik hoop dat je met deze en mijn voorgaande blog weer wat inspiratie op hebt kunnen doen voor nieuwe projecten!

Welke steek mis je nog in dit rijtje?

 

 

Reactie plaatsen