2 Sokken tegelijk breien, teen eerst.
2 Sokken tegelijk breien, teen eerst.

Sinds kort ben ik begonnen met sokken breien! Vroeger wel eens gedaan maar ik deed er erg lang over en als dan eindelijk die ene sok af was moest ik er nog 1. Waar ik dan geen zin meer voor kon opbrengen. Gevolg? Allemaal halve paren. Nu weet ik dat het tegenwoordig heel hip is om 2 verschillende sokken te dragen, maar 1 gelijk paar moet toch ook te doen zijn?

Onderzoek

Als ik iets in mijn hoofd heb voor een nieuw project, in dit geval 2 sokken tegelijk breien, zit ik avonden achter elkaar het internet af te speuren. Nu dus ook. Google, Pinterest, Ravelry en YouTube. Ook heb ik een “bibliotheek” met haak en brei boeken en tijdschriften waar ik ook veel inspiratie uit op doe. Op breiclub.nl staat ook een aanzienlijke hoeveelheid aan blogs en technieken waar je veel van kan leren!

Na avonden onderzoek moet ik maar wat gaan proberen! Dus sokken wol en naalden erbij pakken en gaan.

2 Sokken methode

Er zijn verschillende methodes om 2 sokken tegelijk te breien. Ik heb een methode gekozen die ik het prettigst vind. Ik brei deze sokken “toe up”: teen eerst. Deze methode gebruik ik een rondbreinaald 3 met een koord van 80 cm. Zo kan ik de magic loop methode gebruiken. De magic loop methode is erg handig want je kan daarmee projecten met een kleine diameter zoals sokken maar ook mouwen of mutsen rondbreien.

Om 2 sokken tegelijk te breien moet je wel iets meer voorbereiden. Omdat je 2 sokken tegelijk gaat breien is het handig om voor elke sok een bolletje te maken.

Ik weeg de bol en daarna wikkel ik er 2 bolletjes van. Het nieuwe bolletje weeg ik tot ik de helft van de hele bol heb. Dus met een bolletje van 50 gram wikkel ik 25 gram af voor het 2e bolletje. Je kan ook de ene sok vanuit de binnenkant en de andere sok vanuit de buitenkant van de bol breien, maar ik ben altijd bang dat het garen in de knoop raakt. En zoveel moeite vind ik het niet.

Je zet het aantal steken op volgens het patroon en dan verdeel je de steken in tweeën. Ik zet 12 steken op. Het opzetten gaat anders dan wanneer je met de boord begint. Het voordeel van deze manier vind ik dat je geen naad op de teen hebt. Je zet de steken op twee naalden tegelijk. Je houdt de naalden naast elkaar in je rechterhand. In je linkerhand heb je het garen. Je begint met een opzet lus. Deze zet je op de voorste naald. Nu ga je de draad om de naalden wikkelen steken op beide naalden zetten, tot je 12 wikkelingen hebt. Je slaat je draad nog 1 keer om de laatste naald om de steken op zijn plaats te houden.

Om de volgende sok op te zetten schuif je de eerste naar achteren. Nu kan je hetzelfde herhalen voor sok 2, uiteraard met het 2e bolletje. Als de 2e sok er op staat kan je beginnen met je sokken patroon. Je houdt de naalden in je linkerhand. De steken op de achterste naald worden gebreid. De voorste naald trek je je nu voorzichtig naar voren, de steken staan op je koord.

Je draad hangt nu aan de voorste naald. De eerste omslag die je gemaakt hebt om de steken op zijn plaats te houden haal je los. Let ook op de opzet lus, deze haal je af en wordt dus niet gebreid. Tel of je nog steeds 12 steken hebt per sok.

Ik brei één ronde alle steken recht voor ik aan het patroon begin. Je komt de opzet lus na een halve ronde tegen dan kan je hem van de naald halen. Vanaf nu kun je het patroon breien zoals staat beschreven, ik heb een simpel patroon. Gewoon alles recht. De teen meerder je volgens patroon, ik meerder door in de voorste en daarna in de achterste lus van dezelfde steek te breien. Daardoor krijg ik minder snel gaatjes dan op de manier waarbij je het tussenlusje ophaalt. Maar dat is denk ik persoonlijk.

Nu kan je verder breien tot de hiel, let wel op dat je steeds het juiste bolletje pakt!

De volgende keer leg ik uit hoe je 2 hielen tegelijk breit. Kan ik weer op onderzoek uit!

Mijn hoop is dat het 2e sokken syndroom nu verleden tijd is! Heb jij er ook last van? Of heb je andere manieren gevonden, ik ben benieuwd!

Liefs Else Marie

Jannie van der Pol.
Door

Jannie van der Pol.

op 02 Apr 2021

waar kan ik het patroon vinden van de twee sokken tegelijk breien.?

ElseMarie
Door

ElseMarie

op 05 Apr 2021

Hoi Jannie, ik heb op google gezocht op " 2 sokken tegelijk breien" dan vind je heel veel filmpjes en beschrijvingen. Ik heb er een aantal gezien en er 1 gekozen en dan maar proberen! Succes

Jolanda Weekhout
Door

Jolanda Weekhout

op 11 Apr 2021

Ben ook voor het eerst bezig met 2 sokken op 1 naald. Even wennen maar het gaat goed. De hak is even een dingetje. Je kun een hulpdraad breien en die later gebruiken om een hak te maken alsjeklaar bent met de boorden.. Ik gebruik de techniek van verkortte rijen. Moet daarvoor wel 1 sok even op andere naald zetten omdat je anders bij de laatste toer in de knoei komt en daarna de andere hak maken. Maar voor mij toch de prettigste werkwijze. Ben benieuwd welke hak jij gaat maken. Succes.

Ellen Hasselman
Door

Ellen Hasselman

op 12 Apr 2021

Hoi hoi, ik brei al tijden twee sokken tegelijk. Heb ik geleerd vanuit een boek die iemand geschreven heeft: hoe twee sokken tegelijk te breien. Zij begint met de benen eerst, dan de hielen, voet en teen. maar de tenen om mee te beginnen: ik ga het proberen. Zeker omdat je geen teen puntige of rare teen krijgt, zo te zien: geweldig! Ik was al iets aan het bedenken om die teen rond te laten aflopen. Dus ik ben benieuwd en ga deze blog volgen en uitprinten!!

Trijntje
Door

Trijntje

op 14 Apr 2021

Zo zeg hier heb ik echt wat aan! Brei al een tijdje 2 sokken tegelijk toe up. Maar de hielen lukt me nooit om tegelijk te doen. Brei eerst 1 hiel een. zet ik dan op een andere rondbrei naald., Hiel 2 breien... die zet ik dan weer bij de eerste sok op de rondbreinaald. Brei been en boord! kan niet wachten op de volgende nieuws brief .

Bets Spiekman
Door

Bets Spiekman

op 24 Apr 2021

Ik brei al heel lang 2 sokken tegelijk van teen tot boord en bevalt mij prima .Heb veel aan het boekje sokken breien van Jo An Luijken & Marlies Hoogland gehad . Ik brei geen lange boord maar +/_ 3 cm en dan nog 3 cm recht dan losjes afkanten heb je een leuk rolboordje wat niet te strak om je been zit .

Reactie plaatsen