Meer gebreide pompoenen
Meer gebreide pompoenen

In mijn vorige blog die ik voor Breiclub.nl schreef had ik laten zien hoe je vrij makkelijk een pompoen kunt breien. Die blog vind je hier: https://breiclub.nl/over-breien/brei-een-pompoen/

Je kunt zo’n pompoen ook direct rond breien, dat scheelt een naad!

Even kijken in m'n Breibijbels leverde de nodige inspiratie. Er zijn veel variaties die leuke pompoenen kunnen opleveren. En daar zitten steken bij die heel makkelijk rond gebreid kunnen worden.


De eerste steek die ik uitgeprobeerd heb, heet "gebroken boodpatroon, 2 recht, 2 averecht".

Als je die rond breit, brei je 1 toer recht en 1 toer *2 recht, 2 averecht*. Deze steek is perfect voor beginners.

Tip: Deze steek kun je ook makkelijk gewoon met 2 pennen breien, als rechte lap dus.


Voor mijn pompoen heb ik 72 steken op een sokkenwonder gezet en afwisselend die 2 toeren gebreid. 40 tot 50 toeren is genoeg, ik heb er zelf 43 gebreid.

Daarna kun je de draad afknippen, niet te kort, en door alle steken halen.


Goed aantrekken en dan is er nog een opening. Die kun je dicht naaien met een paar steken. Zet dit goed vast. De draad kun je nog laten hangen.

Als je begindraad lang genoeg is, rijg je die door alle steken. Anders moet je een nieuw draadje aanhechten om dat mee te doen. Vul de pompoen op met fiberfill en trek ook deze kant dicht.


Sluit de laatste opening met een paar steken.

Als je een paar keer van boven naar beneden steekt met een van deze draden en iets aantrekt krijg je een mooier model in de pompoen. De laatste draden kun je daarna afhechten.


Voor een steeltje kun je een klein stukje i-cord breien, ik deed dat weer met 5 steken. In die vorige blog heb ik beschreven hoe je dat doet. Als dat steeltje erop zit, is ‘t helemaal af.De plooiende steek van vorige keer kun je ook rond breien.


Dat werkt het zo:

Zet een aantal steken op dat deelbaar is door 8 op een rondbreinaaldje of op korte sokkennaalden, bijvoorbeeld 72 steken.

Als je op een rondbreinaald werkt, is het handig om een steekmarkeerder te plaatsen aan het begin van de toer.

Toer 1: *7 recht, 1 averecht*, herhaal van * tot *.

Toer 2: 3 averecht, *1 recht, 7 averecht*, herhaal van * tot * en eindig met 1 recht, 4 averecht,

Herhaal toer 1 en 2 tot je de gewenste hoogte hebt.

Daarna kun je 'm net zo afhechten en dichtmaken als de eerste pompoen.
Wat vind jij fijner breien: met heen- en teruggaande toeren of in het rond?

Of ga je liever haken? Een van m’n blogcollega’s deelde eerder een leuke versie, dat patroon vind je hier: https://breiclub.nl/over-haken/leuke-pompoenen-haken/.📷 + © Akkelien Smink

Deze blog is met veel plezier geschreven door

Akkelien Smink

Volg je mij al?

https://debreimeisjes.blogspot.com/

En dat kan ook via

Facebook: @debreimeisjes

Instagram: @debreimeisjes

Liefs van De Breimeisjes!Over de schrijver
Hallo, mijn naam is Akkelien Smink. Ik ben getrouwd (in 1991) en moeder van een zoon (2000) en wij wonen in Friesland. Zelf ben ik geboren in 1965 en ik heb dan ook handwerkles gehad op de lagere school, zoals dat toen heette. Ook leerde ik wel eens wat mijn moeder en haar moeder. Handwerken heb ik altijd leuk gevonden en ging als een rode draad mee door alle opleidingen die ik volgde. Op de HAVO koos ik textiele werkvormen als examenvak en op de pedagogische akademie haalde ik alle aantekeningen, ook die voor handwerken. Natuurlijk zijn er jaren geweest dat ik nauwelijks een haak- of breipen aanraakte en toch pakte ik regelmatig de draad en wat naalden weer op. Sinds een aantal jaren haak en brei ik er weer vrolijk op los, vaak samen met vriendin Lydia en zo ontstonden De Breimeisjes. Die naam klopt niet helemaal, maar klinkt wel lekker. Er kwam een website en later een blog, om te laten zien wat we allemaal maken. Dat is meer “mijn ding”, vooral het bijhouden van de blog (debreimeisjes.blogspot.nl) vind ik erg leuk. Zonder Lydia was het vast niet eens ontstaan, dus blijft het De Breimeisjes. Nog steeds hebben Lydia en ik regelmatig “club”, dat wil zeggen: we drinken koffie/thee, nemen daar wat lekkers bij, kletsen heel wat af en ondertussen zijn we aan het haken of breien. Altijd weer inspirerend!
Reactie plaatsen
Your information is safe with us