Marijkes breiwetten - Breiclub.nl
Marijke’s breiwetten: wat zijn die van jou?

Heb jij ook “breiwetten”? Ik wel! Ik brei inmiddels heel wat jaren. Soms voor mezelf, voor degenen die ik lief heb, maar ook voor de verkoop. En omdat ik vind dat als ik iets verkoop, maar ook als ik iets geef, dat het dan goed moet zijn.

Waarbij geldt dat goed dan net niet goed genoeg is. Door de jaren heen zijn er een aantal breiwetten voor mezelf ontstaan.

Ik deel ze graag met jullie en ben benieuwd naar die van jullie!

Kleding

breiwetten hemdjeGeen hemdjes:

In de zomer is de regel: gij zult niet breien met een hemdje aan. Omdat je de naalden onder je oksels houdt en dan ….. nou je weet wel. Ik wil mijn deodorant niet op breiwerk hebben. Hemdjes en alles wat mouwloos is, is dus uit den boze. Wanneer ik brei met rondbreinaalden, komt deze regel natuurlijk te vervallen.

Geen jasjes:

Voor mijn werk heb ik regelmatig jasjes aan. Die gaan uit als de breipennen weer in de aanslag gaan. Geen bijzondere reden, anders dan dat ik het niet lekker breien vindt met een jasje aan.

Geen grofgebreide vesten:

Uit ervaring. Breinaalden met knop blijven hangen in de steken van het vest onder de armen. Daar wordt het vest niet mooier van. Bovendien vind ik het irritant. Ben op die manier wel eens wat steken van een naald verloren, die er twee tellen daarvoor nog keurig op zaten. Niet meer doen dus.

Wat dan wel?

Al het andere is goed. Dat dan wel weer.

Eten en breien

breiwettenEr wordt niet gebreid als mijn vingers nog naar knoflook, ui of andere etenswaar ruiken. Dat betekent niet dat ik die ingrediënten dan maar achterwege laat of dat ik kook met handschoentjes aan (er zijn grenzen, hoor!)

Het betekent wel dat ik net zo lang in de weer ben met water en zeep of met een citroen tot het over is. Ik kan me niet voorstellen dat je bijvoorbeeld een babytruitje cadeau geeft, waar zo’n weeïge knoflookgeur aan hangt.

breiwettenAls er gesnackt wordt tijdens het breien, bijvoorbeeld nootjes of chipjes, zijn er twee opties. Een lepeltje, wat met nootjes prima kan maar met chipjes wat moeilijk is. Of het breiwerk gaat aan de kant, ik eet alle chipjes op, was mijn handen en ga weer verder.

Je moet er toch niet aan denken dat er restjes paprika chips op een sjaal achterblijven. En al helemaal niet van nootjes, gegeven dat er mensen zijn met een notenallergie.

Gaat het wel goed met me?!?

Als ik mijn breiwetten zo achter elkaar zie, begin ik wel een beetje te twijfelen. Maar ik ben vast niet de enige.

Welke breiwetten hebben jullie door de jaren heen voor jezelf uitgevaardigd?

Reactie plaatsen