De uitdaging van het kabels breien! - Breiclub.nl
De uitdaging van het kabels breien!

Via onze facebookpagina en onze website krijgen we vragen over hoe je kabels moet breien. Kabels breien is niet moeilijk en met behulp van een kabelnaald en een korte uitleg heb je de slag zo te pakken. Via youtube is een filmpje te downloaden waarin ons team van breiclub.nl uitlegt hoe je een kabel moet breien. Hier de link: Kabels breien (voor beginners) – door Breiclub.nl panel – YouTube

En ook is op de site van www.breiclub.nl via de brei- en haakwoordenboek een video te zien waarop Maaike uitlegt hoe je kabels breit. Hier de link: Kabelen, wat is dat? – Breiwoordenboek Breiclub.nl – YouTube

Kabels zijn mooi om in je breiwerk te verwerken als je bijvoorbeeld een plaid maakt of een mooie Ierse trui of vest. Ik zal eerst vertellen hoe het kabels breien in zijn werk gaat en vervolgens nog een paar mooie voorbeelden ter inspiratie laten zien.

Hoe zit een kabel in elkaar?

In feite is een kabel niet meer dan de steekvolgorde op de naald die je breit veranderen.

Neem het gewenste aantal steken op de kabelnaald, leg de kabelnaald voor of achter het werk (afhankelijk van hoe je de kabel wilt laten kruisen), brei het gewenste aantal steken en brei vervolgens de steken van de kabelnaald.

Hoe lees ik een teltekening van een kabelpatroon?

De uitleg is gegeven en op de website staan instructies hoe je een kabel breit, maar dan……  In breipatronen staan vaak een teltekening voor het kabel breien. En dit is af en toe nog wel eens lastig lezen.  Er worden nog wel eens verschillende symbolen gebruikt, wat het er niet gemakkelijker op maakt.

In een eerdere blog heb ik al een breipatroon gedeeld van een kussen met twee verschillende kabels. Hierbij heb ik een teltekening met uitleg van de symbolen gevoegd en  vervolgens de foto van de kabel.

Kabel A

kabels breien

kabels breien

Kabel B 

kabels breien

 

Uitleg symbolen teltekening

De 1e, 3e en 5de naald, dus de oneven naalden zijn heengaande naalden waarbij je de goede kant van je breiwerk voor je hebt.

De 2e, 4e en 6de naald, dus de even naalden zijn teruggaande naalden waarbij je steken breit zoals ze zich voordoen. In dit voorbeeld dus averecht.

1 steek recht aan de goede kant van je werk, averecht aan de verkeerde kant van je werk.

Zet 2 steken op de kabelnaald en hou deze voor het werk, brei de volgende 2 steken recht en brei dan de 2 steken op de kabelnaald ook recht.

Zet 3 steken op de kabelnaald en hou deze voor het werk, brei de volgende 3 steken recht en brei dan de 3 steken op de kabelnaald ook recht.

Zet 3 steken op de kabelnaald en hou deze achter het werk, brei de volgende 3 steken recht en brei dan de 3 steken op de kabelnaald ook recht.

Voorbeelden van kabels

Je kunt kabels in allerlei combinaties breien in je breiwerk. Door brede en smalle kabels te breien of naar links of naar rechts kruisen zijn de mogelijkheden groot.

kabels breien

Heeft de uitleg geholpen? Zo ja, deel met ons u mooie kabelwerk en laat zien waar uw kabels in breit?

Bettina
Door

Bettina

op 26 Oct 2016

De even naalden 'zoals ze zich voordoen' snap ik niet echt. Zoals bijvoorbeeld in onderstaand patroon: Kabel over 12 steken en 6 rijen (zie tekening) = – 1ste naald : 2 averechts, 8 rechts, 2 averechts – 2de naald en alle even naalden : de steken breien zoals ze zich voordoen – 3de naald : 2 averechts, plaats 2 st op de kabelnaald ACHTER het werk, de volgende 2 st rechts breien, daarna de 2 st van de kabelnaald rechts breien. Plaats de volgende 2 st op de kabelnaald VOOR het werk, brei de volgende 2 st rechts en daarna de 2 st van de kabelnaald rechts breien, 2 averechts – 5de naald : 2 averechts, 8 rechts, 2 averechts

Anke
Door

Anke

op 10 Dec 2016

Zoals de steken zich voordoen betekent dat je de steken breit zoals ze op de te breien naald staan. Dus recht boven rechtse steken en averechts boven averechtste steken

connie van bijnen
Door

connie van bijnen

op 09 Jan 2017

ik vraag mij af hoe dat moet met 64 st opzetten waarvan 12 st in kabel moet ik dan 12 steken op de kabelnaald zetten er komen 3 kabels in het patroon voor

gerrie
Door

gerrie

op 13 Mar 2018

ik zou ook graag willen weten of het ook mogelijk is om het patroon om te zetten op een breimachine en hoe moet je dat dan doen? bvd gerrie

An
Door

An

op 20 Mar 2023

Als er in een patroon staat dat je de kabel breit op de verkeerde kant van het werk (is dus eigenlijk de goede) kan ik dan de kabel op dezelfde manier breien op de goede kant(dus eigenlijk de verkeerde)?

Reactie plaatsen