Verkorte toeren breien - Breiclub.nl
Verkorte toeren breien

Verkorte toeren breien. Naast de vraag over hoe je een kantsteek breit, is dit één van de meest gestelde vragen. Maar verkorte toeren is een goede tweede.

Meestal gaat dat ongeveer zo: ‘Ik lees in het patroon dat ik verkorte toeren moet breien. Wat zijn verkorte toeren?’ Eigenlijk is het antwoord daarop heel simpel. Ik leg het je hier helemaal uit.

Vorm aan je breiwerk

Verkorte toeren worden gebruikt om vorm aan je breiwerk te geven. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt om coupenaden in een trui te breien. Door ter hoogte van de buste aan beide kanten verkorte toeren te breien, krijg je de perfecte vorm in je trui.

verkorte toeren-1

Mensen die wel eens sokken hebben gebreid zullen het al wel eens gedaan hebben. Voor de kleine hiel gebruik je verkorte toeren om de vorm van de hiel te maken. Ook wordt het gebruikt om rushes aan een sjaal te breien. Je kunt zelfs rokjes breien met verkorte toeren! Een voorbeeld zie je hier op de site van drops: http://www.garnstudio.com/lang/nl/visoppskrift.php?d_nr=156&d_id=7&lang=nl

Hoe brei je verkorte toeren

Wat je doet bij verkorte toeren, is dat de naald niet helemaal wordt uitgebreid. Je laat dus een aantal steken op de linkernaald staan en je keert het werk om. Dan brei je de teruggaande naald helemaal uit. In veel gevallen herhaal je dit eerder keren nog een paar keer. Het is handig om met een steekmarkeerder aan te geven tot waar je moet breien, dan brei je niet per ongeluk te ver in de heengaande naald.

Wat er dan gebeurt, is dat het werk aan de ene kant breder wordt dan aan de andere. Immers, aan de linkerkant van het werk laat je een deel van de steken staan, aan de rechterkant brei je wel alle steken. Dit zorgt ervoor dat er een driehoek ontstaat.

verkorte toeren-2

Wrap and turn

In de meeste Engelse patronen voor verkorte toeren (short rows) wordt ook gewerkt met ‘wrap and turn’. Dit is een manier om het werk te keren bij verkorte toeren zonder dat er gaatjes ontstaan. Dit gaat op de volgende manier:

1 brei tot het punt waar je moet keren. Haal de draad naar voren.
2 haal de volgende steek af, draad weer naar achteren
3 zet de afgehaalde steek weer terug op de linkernaald en keer het werk

Er ontstaat nu een steek met een lusje eromheen. Als je alle steken weer gaat breien, brei je het lusje samen met de steek op de naald. Zo is het bijna niet zichtbaar dat je verkorte toeren hebt gebreid.

Je ziet het, verkorte toeren breien is niet ingewikkeld! Ik ben benieuwd naar je projecten die je ermee hebt gemaakt. Stuur je me een foto?

Yvonne van der Linden
Door

Yvonne van der Linden

op 10 Mar 2015

Hallo,Ik heb een vraag, in mijn patroon (van een babybroekje) moet ik in elke 2e toer aan het begin en het einde 3x3 steken wegzetten. Verder wordt er ook uitgelegd dat je dan zo'n omslag moet maken en in de volgende toer moet samen breien. Nu snap ik het hele verhaal van aan het einde de steken niet breien , de omslag maken, keren etc. maar hoe doe je dat aan het begin van de toer?

Margo den Hartog
Door

Margo den Hartog

op 20 Jun 2019

ik heb een vraag.ik ben een deken aan het breien met blokjes die verspringen.nu is de zijkant erg onregelmatig.het bestaat uit twee lappen.de zijkanten zijn erg onregelmatig.hoe maak ik dat mooi aan elkaar.

Gerda
Door

Gerda

op 04 Aug 2020

mijn vraag ,hoe brei ik in mosssteek verkorte toeren ?

mona
Door

mona

op 12 Dec 2021

Hoi hoi, In mijn patroon staat brei 2 naalden over 18 steken, brei daarna 2 naalden over alle steken, ( is het dan zo dat de 2 naalden de heen en de teruggaande naalden zijn?

Reactie plaatsen