Het stekenalfabet: de G van Golfsteek - Breiclub.nl
Het stekenalfabet: de G van golfsteek

Het stekenalfabet: de G van golfsteek. De golfsteek is een ontzettend leuke steek om in je verzameling te hebben. Hij wordt vaak gebruikt in interieurvoorwerpen zoals babydekens en kussens. Het is lastig om met deze steek te minderen of te meerderen, daarom zal je hem niet zo snel zien in een kledingpatroon. Je hoeft voor deze steek alleen te weten hoe je lossen en stokjes haakt.

Tip!

Bij dit patroon moet je vaak stokjes samen haken, dezelfde techniek als wanneer je mindert. Maar, zoals je weet, gebruik je bij het minderen maar één van de twee lusjes van een steek. Dit zorgt ervoor dat je bij een mindering aan de achterkant overgelaten steekjes ziet. Dat kan voor sommigen een doorn in het oog zijn. Ik ben daar eentje van, ik let op alle details! Gelukkig heb ik er iets op gevonden. In plaats van stokjes samenhaken alsof je mindert, haak je ze samen alsof je een cluster maakt.

Bij de vorige steken uit het stekenalfabet is deze techniek wel eens uitgelegd. Een clusterstokje maak je als volgt: Sla de draad om, steek de haaknaald in de steek, sla de draad om en haal een lus op. Sla de draad weer om en haal deze door twee lussen. Dit herhaal je in het tweede stokje, waarna je de draad omslaat en door alle lussen haalt. Nu heb je twee stokjes samen gehaakt op een manier die een mooie voorkant én een mooie achterkant heeft.

Het stekenalfabet: de G van golfsteek

Het patroon

Voor de golfsteek maak je een veelvoud van 12 lossen, plus twee extra lossen op het eind. Als je behendig bent met haakschema’s lezen, vind je de bovenstaande foto wellicht makkelijker dan het geschreven patroon. Voor een golf maak je in principe in de pieken veel meerderingen, terwijl je in de dalen steeds stokjes samen haakt.

Rij 1: Begin met een stokje in de 4e losse vanaf de naald. Dan: 2stsh (2 stokjes samen haken), 2st [4 keer] , 2stsh [4 keer]. Herhaal tot je nog maar 8 lossen over hebt. Dan: 2st [4 keer], 2stsh[2 keer].
Rij2: 3 lossen, keer om. 1st in de volgende steek (dus niet de steek vanwaaruit je de 3 lossen hebt gehaakt). Dan: 2stsh, 2st [4 keer], 2stsh [4 keer], herhaal tot je nog maar 8 steken over hebt, 2st [4 keer], 2stsh [2 keer].
Blijf rij 2 herhalen totdat je werk groot genoeg is.

Het stekenalfabet: de G van golfsteek

Deze steek haakt erg vlot, je hoeft er na een tijdje niet meer zo bij na te denken. Ik maakte mijn proeflapje in mooie kleuren van het nieuwe garen van Scheepjeswol: Softfun Denim! Prachtige kleuren zitten er in het assortiment en het effect is erg leuk.

Misschien heb je zelf ook wel een proeflapje gemaakt, en denk je: wat kan ik hier nu mee? Meestal spaar ik proeflapjes op om er een keer een lappendeken of –tas van te maken. Maar met de golvende randen van dit proeflapje lukt dat niet zo makkelijk. Maar alsnog zijn er een aantal leuke opties! Je kunt het gebruiken als een dekentje in een poppenhuis, of een waslapje! Of vrolijk een boom of lantaarnpaal op door het lapje eromheen vast te naaien, zoals met wildbreien.

Het stekenalfabet: de G van golfsteek

Hebben jullie wel eens iets met de golfsteek gehaakt? Wat zou jij ervan maken?

Anke Boorsma
Door

Anke Boorsma

op 23 Feb 2015

wat voor wol hebben jullie gebruikt in het voorbeeld golfster haken?

Carmen
Door

Carmen

op 23 Feb 2015

Hoi Anke! Voor het voorbeeld is Scheepjes Softfun Denim gebruikt, in de kleuren Rood, Zalm, Grijs en Bruin. Het is pas sinds kort verkrijgbaar, dus misschien hebben nog niet alle wolwinkels het in hun assortiment! Groetjes, Carmen

Leny
Door

Leny

op 09 Mar 2015

Hoeveel steken zet je op voor bv een pannenlap?? Voor de golfsteek. Gr Leny

Leny
Door

Leny

op 09 Mar 2015

Ik kom nl niet uit moet het bv 12 24 36 48 enzovoort zijn??

Carmen
Door

Carmen

op 10 Mar 2015

Hoi Leny, de golfsteek haak je met een veelvoud van 12 steken + nog 2 kantsteken. Dus 12+2, 24+2, 36+2, 48+2.. En dan begin je in de 4e losse vanaf de naald, zoals in het patroon. Voor een pannenlap zou ik 36+2 steken opzetten als je naald 4 of 5 gebruikt. Als je wol dikker is misschien maar 24+2 steken, en als je wol dunner is misschien zelfs 48+2 steken. Ik hoop dat dit helpt! Groetjes, Carmen

Reactie plaatsen