Zpagetti garen voor mooie en leuke accessoires! - Breiclub.nl
Zpagetti garen voor mooie en leuke accessoires!

Vandaag bespreek ik Zpagetti garen voor mooie en leuke accessoires! Al enige tijd terug heb ik een tas gebreid met Zpagetti garen.

Ik krijg heel veel leuke reacties uit mijn omgeving als ik deze tas bij me heb. En wat nog leuker is de tas is simpel te maken!

In het blog vandaag bespreek ik wat Zpagetti precies is, waar je Zpagetti garen kunt krijgen én vind je het breipatroon van mijn Zpagetti tas.

Zpagetti tas

Mijn Zpagetti tas is niet moeilijk om te maken, maar ziet er zo leuk uit! Het is niet meer dan een rechte lap, bestaande uit een aantal naalden boordsteek, een stuk ribbelsteek en dan weer een paar naalden boordsteek.

Vervolgens dubbel slaan, zijkanten aan elkaar haken met vasten. Het boordpatroon dubbel slaan en de hengsels er tussen naaien.

Zpagetti garen voor beginners

Dus ook superleuk voor beginners om mee te beginnen. Mijn dochter van 11 is inmiddels haar eigen tas aan het breien. Ze is helemaal enthousiast want het door de dikkere garen en de dikkere naalden heb je snel resultaat.

zpagetti garen 2

Zpagetti garen of ook wel XL garen genoemd is gemaakt van gereclyced textiel (zeg maar repen t-shirt stof). Het is grof garen die gebreid of gehaakt wordt met dikkere naalden en dus heel geschikt is voor tassen, poefen, kleden, etc.

De keuze uit het soort textielgaren, de kleuren en verschillende hengsels is groot, dus een eigen variant is al snel uniek.

Een vriendin van mij is helemaal verslingerd geraakt aan zpaghettigaren en zij breit en haakt nu tassen in opdracht. Op haar facebookpagina Chrissy’s knitted stuff laat ze allerlei leuke voorbeelden zien. Ik laat er ook een paar zien.

zpagetti_garen_3

Hoooked.nl

Het bekendste merk Zpagetti garen is van Hoooked. Dit merk heeft een eigen website waarop je allerlei soorten en kleuren Zpagetti garen, maar ook ribbon XL en Fuzilligaren kunt bestellen. Op deze site kun je ook inspiratie op doen voor een gehaakte poef of een leuke Zpagetti tas.

Je kunt het garen ook op andere plekken krijgen. Bij Action en de witte boekenmarkten en heel soms bij het Kruidvat zijn andere merken, zoals XL garen van Art talent, te koop.

Boeken over Zpagetti garen

Er zijn inmiddels verschillende haak- en breiboeken op de markt, waar je leuke voorbeelden uit kunt halen.

 zpagetti_garen_4

Het patroon van Zpagettitas

Benodigdheden:

1 klos Zpagetti garen (900 gram), 1 paar tashengsels, 1 paar breinaalden nr. 10, 1 haaknaald nr. 10.

Gebruikte steken:

Boordsteek 1/1: 1ste naald: 1 recht, 1 averecht, dit herhalen. 2de naald: 1 averecht, 1 recht, dit herhalen.

Ribbelsteek: alle steken recht breien.

Beschrijving:

Zet 21 steken op met naalden nr  10.  Brei vervolgens 10 naalden boordsteek 1/1. Brei daarna in ribbelsteek verder.

Meerder in de 1ste naald naar 38 steken (dus 17 steken verdeeld over de naald meerderen).

Brei ribbelsteek tot een totale hoogte van 47 cm (68 naalden). Nu ga je weer 10 naalden boordsteek breien. Minder in de 1ste naald 17 steken, zodat je weer 21 steken overhoudt.

Na de 10 naalden boordsteek alle steken afkanten.

De lap dubbelvouwen en de zijkanten aan de verkeerde kant met een rij vasten aan elkaar haken, maar niet helemaal tot bovenaan (ongeveer 10 cm van de rand stoppen). Nu de boord om de hengsel heenslaan en deze aan de binnenkant vastnaaien. Hetzelfde aan de andere kant.

Let op: Zpagetti garen kan heel verschillend zijn. Bovenstaande patroon gaat uit van dik Zpagetti garen. Bij dunner garen zet je 29 steken op met naalden nr. 10 en brei je 12 naalden boorsteek 1/1. Dan brei je verder in ribbelsteek en meerder je in de 1ste naald naar 46 steken (17 steken verdeeld over de naald meerderen). Breien tot 47 cm totale hoogte (78 naalden (meet dit even na en kijk hoeveel garen je nog hebt). Nu ga je weer 12 naalden boordsteek breien. Minder in de 1ste naald 17 steken, zodat je weer 29 steken overhoudt. Na de 12 naalden boordsteek alle steken afkanten.

 

Ben je ook verslingerd geraakt aan Zpaghetti garen en heb je leuke voorbeelden om te laten zien? Deel ze met ons!

Reactie plaatsen