Boekrecensie: Scarves in the round - Breiclub.nl
Boekrecensie: Scarves in the round

Boekrecensie: Scarves in the Round –  25 knitted Infinity Scarves, Neck Warmers, Cowls and Double-Warm Tube Scarves is de volledige titel van het boek, geschreven door Heather Walpole. Met een mailtje van uitgever Stackpole werd ik op dit boek geattendeerd.  Vandaag een review.

Het boek is in een andere volgorde opgebouwd, dan het boek van Anniken Allis, wat ik eerder voor Breiclub gereviewd heb. De projecten komen als eerste aan bod, beginnend met makkelijke sjaals op grote naalden.

Eigenlijk is het eerste deel een grote oefening in het rondbreien. De eerste drie projecten in het boek zijn echt makkelijk te maken; op grote naalden, vaak alleen recht, of in combinatie met averechte steken, krijg je als snel een grappig resultaat. Ik vind de Date Night Infinity Loop een leuk verzonnen project. Vooral door de kleuren.

Adorned daarentegen is een project die ik niet zo gauw zou maken. Voor mijn gevoel te grof, maar andere mensen zouden deze prima kunnen waarderen.

Er volgt op de basis scarfs een hoofdstuk met lace in de hoofdrol. Boekrecensie-Scarves-in-the-round-3A touch of Glitter cowl is de eerste, en je kunt zien dat het model er wel blij mee is. Het oogt moeilijk om te maken, maar het valt best mee. Opvallend is de picotrand die om het project wordt gehaakt. Het geeft de cowl net een beetje extra pit.

Boekrecensie-Scarves-in-the-round-2In een mooie blauwe kleur is de Beach break Loop scarf gemaakt. Met overgehaalde steken krijg je een grappig effect, en dat is in dit project heel goed te zien.

Wat ik persoonlijk een mooie vind is de Seaside Lace Capelet. Die heeft een wat uitgebreider ajourpatroon en kun je op een koude dag over je schouders heen trekken, zodat die warm gehouden kunnen worden.

Het volgende hoofdstuk bevat projecten met kabels, bobbels en gedraaide steken. Weer op hele grote naalden gemaakt, snel klaar dus. Andere projecten nemen iets meer tijd, maar het fijnere werk geniet bij mij de voorkeur. Een die ik hier in dit hoofdstuk kan waarderen is de Double Agent Wrap. Deze heeft meer draagopties, zoals de foto’s ook laten zien.

Warempel… er staat ook een entrelac col in. Stap voor stap uitgelegd, maar voor beginners in entrelac zou ik de Nederlandse handleiding van Wieke van Keulen er zeker naast houden. Dan is deze prima te maken.

Dan volgt een hoofdstuk met kleurwerk – inbreien, strepen. Ook hier staan een paar hele interessante projecten in, en Desert Dreams is er daar een van. Die komt op mijn lijstje terecht, om eens te maken. Een ander grappig ogend project is Pretty Preppy. Argyle!  Hij lijkt moeilijk, maar is het absoluut niet.  Ik vind hem leuk om te zien, al zou ik zelf in plaats van roze een andere kleur kiezen.

Op pagina 89 begint het technische gedeelte. Uitleg over de gekozen garens, met daarbij een schema voor diverse klasseringen in garens, en welke naalden erbij horen, voor zowel breiwerk als haakwerk.

Natuurlijk gevolgd door een lijst met afkortingen. Altijd handig als naslagwerk. Ook het blocken/opspannen wordt besproken, hoe de schrijfster het gedaan heeft, en ondersteund met foto’s.

Met betrekking tot technieken zie je met foto’s uitgelegd hoe je de ronde moet sluiten, en ook wordt met foto’s de Kabel opzet uitgelegd. Deze lijkt lastig maar achteraf valt het best mee.

Ook voor mij stond er een nieuwe opzet in: de picot opzet. Heb ik zelf nog nooit gedaan, maar ga daarmee aan het oefenen. Deze opzet is gebaseerd op de kabel opzet.

Ook volgen er uitgebreide beschrijvingen over het maken van kabels en noppen. Met betrekking tot het inbreien gebruikt de schrijfster de combinatietechniek. (zowel Engels als continentaal, met 1 draad in de linker, en 1 in de rechterhand. Mij valt op dat ze toch wat aan de strakke kant breit, en dat zie je terug in de foto van het werk aan de binnenkant van de cowl. Als een van de laatste dingen staat een uitleg over de Kitchener stitch; en die gebruikt ze om de Infinity scarfs te sluiten.

Mijn mening over dit boek:

Voor beginnende breiers en mensen die inspiratie zoeken voor rondbreiprojecten is dit een aanrader.

Ik had liever de technieken voor de projecten in het boek gezien, zodat direct duidelijk wordt, wat je kunt leren, als je het boek gaat gebruiken. De uitleg van de Kabel-opzet en de Picot opzet is voor mij al een goede reden om het boek te kopen. Qua projecten zou ik er toch twee keer over nadenken, want voor iemand met een ruime brei-ervaring zullen de meeste projecten in dit boek geen uitdaging bieden.

Van mij krijgt het boek 4 van de 5 sterren.

Ik hoop dat ze de uitdaging oppakt om ook een boek te maken met wat pittiger ontwerpen.

Scarves in the Round is onder meer te koop bij Bol.com, als paperback

Auteur Heather Walpole
Taal Engels
Afmetingen 10x280x213 mm
Gewicht 176,00 gram
ISBN10 0811714861
ISBN13 9780811714860
Reactie plaatsen