Linkshandig breien: kabels breien voor linkshandigen
Linkshandig breien: kabels breien voor linkshandigen

Linkshandig breien: vandaag bespreken we kabels breien voor linkshandigen! De ervaren breisters weten wel hoe je kabels breit, maar voor beginners kan het best lastig zijn.

Daarnaast weet ik, dat mensen die linkshandig zijn vaak moeite hebben met kabels, omdat ze bij hen gespiegeld in hun werk terugkomen, terwijl ze precies dezelfde handelingen uitvoeren.

En juist die mensen lopen tegen problemen op: tot vandaag! We bespreken kabels breien voor linkshandigen.

Kabels breien: een voorbeeld

Laten we twee regels uit een patroon bekijken:

Regel 1: * 1 av, 2 steken op de kabelnaald achter het werk, 2 recht, de 2 st van de kabelnaald recht breien, 2 recht, 1 averecht. Herhaal vanaf *

+

Regels 2: * 1 av, 2 recht, 2 steken op de kabelnaald voor het werk, 2 recht, de 2 steken van de kabelnaald recht breien, 1av. Herhaal vanaf *

We beginnen met de eerste regel

Voor rechtshandigen is dit in principe geen probleem. Zij breien van rechts naar links, precies zoals de tekst ze voorschrijft. De kabel komt in de eerste vier steken, gezien van rechts, en naast die vier steken staan uiterst links de twee steken recht. De kabel draait van links naar rechts.

Maar bij linkshandig breien, brei je van links naar rechts, niet andersom. Voeren zij de tekst uit, zoals die er staat, dan komt de kabel in de eerste vier steken van links, gevolgd door de twee rechte steken. De kabel draait van rechts naar links om de as.

Hoe zouden linkshandige breisters de eerst regel moeten breien?

Dat is eigenlijk niet zo moeilijk. Om de juiste kabel te krijgen moeten linkshandige breisters in dit geval eerst de tweede regel toepassen. Die staat voor hen precies op de juiste manier geschreven. Dus: * 1 av, 2 recht, 2 steken op de kabelnaald voor het werk, 2 recht, de 2 steken van de kabelnaald recht breien, 1av. Herhaal vanaf *

is precies de spiegel van de eerste regel voor deze kabel. Hij draait dan ook in dit geval op dezelfde manier, zoals die door de ontwerper is bedoeld.

Kabels breien: en de tweede kabelregel dan?

Ook dit zou voor rechtshandige brei(st)ers geen probleem moeten zijn. De twee rechte steken komen in dit geval rechts van de kabel, en de kabel draait in dit geval tegenovergesteld aan de eerste.

Linkshandige breisters moeten ook deze regel spiegelen. In dit geval moeten zij de eerste kabelregel gebruiken, om de vlecht te kunnen maken, zoals de ontwerper heeft bedoeld.

Te weten:

– * 1 av, 2 steken op de kabelnaald achter het werk, 2 recht, de 2 st van de kabelnaald recht breien, 2 recht, 1 averecht. Herhaal vanaf *

En wat zit er nu eigenlijk tussen die kabelregels?

De bovengenoemde kabelregels zijn toer 4 en 8, voor linkshandigen dus exact omgedraaid. Toer 1-3 en 5-7 zijn als volgt:

– *1 av, 6r, 1 av. Herhalen.

Ga er maar eens mee spelen, zou ik zeggen!

kabels breien

Is het erg, dat linkshandigen anders kabels breien dan rechtshandigen?

Volgens mij niet! Linkshandigen breien natuurlijk net zo goed als rechtshandigen. En als ze er geen problemen mee hebben, dat hun kabel exact gespiegeld is, aan die van rechtshandige collegae is het mij helemaal prima.

Maar ik heb wel gemerkt dat het tot frustraties kan leiden, als docenten niet aan linkshandige mensen voor kan doen wat er precies bedoeld wordt, of hoe linkshandigen een regel zouden moeten lezen, om het resultaat te krijgen wat de ontwerper voor ogen heeft. En dan is dit nog maar een eenvoudige kabel. Begrip van beide kanten is in dit geval het toverwoord.

Ik zal te zijner tijd ook een hele ingewikkelde kabel gaan bespreken, die zelfs voor gevorderden lastig is. Dan zul je zien, dat het ook voor linkshandigen heel belangrijk is, dat een tekst duidelijk is, zodat ze er mee uit de voeten kunnen.

Ben jij linkshandig? Tegen welke problemen loop jij nog meer tegen bij linkshandig breien? En welke kabels zou je graag uitgelegd willen zien? Geef een reactie onder het blog of via Facebook.

(De kabel is getrokken uit een van mijn eigen ontwerpen. Het patroon waarin deze kabel is verwerkt kun je vanaf 1 september vinden in het ledendeel van Breiclub.nl in een van de cursussen)

 

Reactie plaatsen