De gebreide poppen van Beth Ann Webber
De gebreide poppen van Beth Ann Webber

De poppen van Beth Ann Webber

Een tijdje terug kwam ik op het blog By Hook by Hand terecht van Beth Ann Webber. Een erg leuk blog met veel patronen voor poppen haken of breien. De pop van de afbeelding is bijvoorbeeld gemaakt naar het patroon: ‘Grace Notes Knit Doll’, mijn dochter noemt haar Gracie. Wat een mooi compleet patroon was dat, met alle ruimte om er je eigen karaktertje van te maken, door bijvoorbeeld verschillende kapsels. Een extra detail is dat het hoofd kan draaien door een speciale constructie. Ik vond haar erg leuk om te breien, het zijn eigenlijk maar een paar steken, dus gaat het verrassend snel. Wel koos ik voor het kapsel met het meeste werk, maar dat bleek best leuk om te doen en op deze manier had ik het nog niet eerder gedaan. Ik houdt altijd wel van projecten waar ik ook nog wat van leer onderweg.

Ook de patroontjes voor de kleertjes komen van datzelfde blog, en ook voor kleertjes zijn er veel verschillende varianten.  Ik koos voor het victoriaanse ondergoed, maar wil je een gewonere set dan is daar ook een patroon voor. Je kunt er ook een jongetje van maken, of zelfs een elf met vleugels. Die laatste vond ik ook erg mooi, wie weet doe ik dat ook nog eens.

Ook als je liever haakt dan breit zijn er genoeg patronen op haar blog. Ik zelf ben begonnen aan  haar patroon ‘Sweet Ami Ann’. Dit patroon heeft dezelfde constructie om het hoofd te laten draaien. Omdat alles naadloos wordt gehaakt, maak je eerst de armen, zodat je die later gelijk aan het lijf vast kunt haken. Ami krijgt grote manga-achtige ogen, heb ik dat gelijk ook eens uitgeprobeerd. Het paarse bolletje katoen is voor de benen, die gelijk in kleur gehaakt worden, zodat ze een maillot aan lijkt te hebben. Patronen voor kleertjes staan er ook genoeg op, daar maak ik nog wel een keuze uit als de Ami klaar is.

Op Beth Ann Webber’s blog staan veel patronen, veel foto’s van variaties op die patronen en ook maakt ze wel eens patronen van anderen, en laat ook die resultaten zien met links naar de patronen. Dus als je van poppen maken houdt, is dit een zeer inspirerend blog, zeker de moeite waard om te bekijken en je te laten uitdagen om een nieuw patroontje uit te proberen, een ander soort popje te maken dan je meestal doet. Het is zo leuk om een nieuw karaktertje te zien ontstaan onder je handen vandaan uit iets wat net nog alleen maar een stukje draad was.

Reactie plaatsen