Bloemetjessteek: geeft je breisels een mooie textuur - Breiclub.nl
Het breien van de kleine bloemetjessteek

De laatste tijd voel ik me sterk aangetrokken tot steken die mijn breisels een mooie textuur geven. Een goed voorbeeld hiervan is de kleine bloemetjessteek. Deze steek is ongebruikelijk in de zin dat het minderingen combineert met slim geplaatste verlengde breisteken.

Deze bloemetjes kunnen natuurlijk zowel vlak heen en weer als in het rond gebreid worden

In deze blog zal ik je laten zien hoe de kleine bloemetjessteek vlak heen en weer gebreid wordt.

De kleine bloemetjessteek stap voor stap

1. De kleine bloem wordt gebreid op een achtergrond van tricotsteek, daarom heb ik een klein proeflapje in tricotsteek voorbereid. Bij de planning van je project moet er rekening mee gehouden worden, dat er 4 steken nodig zijn voor elk bloemetje. De steek ziet er het mooist uit, als er minstens 2 gewone steken tussen de bloemen in worden gebreid.

bloemetjessteek

2. Begin met breien tot de plaats waar je de eerste bloem wilt maken.

bloemetjessteek

3. Brei vervolgens de volgende 2 steken recht samen, je mindert hierbij dus 1 steek met een naar rechts leunende mindering.

bloemetjessteek

4. Maak vervolgens een naar links leunende mindering over de volgende 2 steken. Ik werk graag met een overhaling (1 steek afhalen, 1 steek breien, afgehaalde steek over de gebreide steek halen).

Het is echter natuurlijk ook mogelijk om een andere naar links leunende mindering te gebruiken zoals “2 steken afhalen alsof je ze recht breidt, de linkernaald weer in deze 2 steken en samenbreien”, deze laatste is het Engels bekend als “ssk”.

bloemetjessteek

5. Brei de steken tussen de bloemen (in mijn geval 2 steken), brei vervolgens weer 2 steken recht samen en daarna een overhaling, en brei tot het eind.

bloemetjessteek

6. Brei 1 naald in tricotsteek, in mijn voorbeeld is dat dus een naald averecht. Bij een werkstuk in het rond zou het een recht gebreide naald zijn.

bloemetjessteek

7. Brei weer recht tot je op de plaats bent waar je het bloemetje wilt maken, in mijn geval 4 steken na het begin van de naald.

bloemetjessteek

8. Maak nu een verlengde rechte breisteek door de rechter naald in de ruimte 2 naalden naar beneden tussen de volgende 2 steken (de 2 samengebreide steken en de overhaling) in te steken. Dus insteken onder de draad die loopt tussen de 2 steken.

Brei vervolgens 1 steek recht in die ruimte. Omdat deze steek is 2 naalden onder de huidige naald is, moet je een redelijk lange lus ophalen bij het maken van deze steek.

bloemetjessteek

9. Dit ziet er ongeveer als volgt uit:

bloemetjessteek

10. Brei vervolgens 2 steken recht. Dit zijn de steken direct boven de 2 samengebreide steken en de overhaling die je eerder gebreid hebt.

bloemetjessteek

11. Deze stap kan een beetje lastig zijn, maar is goed te doen als je het eenmaal onder de knie hebt. Zie je de plek in het breisel waar de verlengde steek van stap 9 vandaan komt? Steek je rechterhand naald in diezelfde ruimte en brei nog een verlengde steek.

bloemetjessteek

12. Brei opnieuw de steken tussen de bloemen in en herhaal vervolgens stappen 8-11 om meer bloemen maken. Brei vervolgens tot het einde van de naald.

bloemetjessteek

13. Eindig je eerste rij van bloemen door een paar naalden in tricotsteek te breien.

bloemetjessteek

En dit is hoe de kleine bloemetjessteek eruit ziet in een groter project (dit is een foto van mijn Stellaria Kol, die binnenkort uitkomt, deze is gemaakt in Moeke Yarns Elena ):

bloemetjessteek

In dit voorbeeld heb ik de tweede rij van bloemen verschoven ten opzichte van de eerste rij. Je kunt natuurlijk ook de bloemen direct boven de vorige bloemen plaatsen.

Heb jij deze kleine bloemetjessteek wel eens gebreid?

Nan
Door

Nan

op 26 Aug 2016

Ziet er leuk uit, maar hoe krijg je de rechter-naald opnieuw in het ' gaatje' er onder? Is het niet makkelijker door die steek op te halen met bijvoorbeeld een haaknaald?

Anne
Door

Anne

op 28 Aug 2016

Ziet er zeker leuk uit.Je kan ook in plaats van overhalen om een links streepje te krijgen, de steek samen breien, maar dan aan de achterkant insteken. Krijg je hetzelfde effect. Bij toeval via een brei boek achter gekomen

gieneke
Door

gieneke

op 18 Sep 2016

dan zijn de twee steken wel verdraaid gebreid. daarom halen de Engelstaligen met ssk eerst twee steken recht af, zetten die weer terug op de linkernaald en breien samen door in de achterste lus te steken. het is even een stapje meer maar werkt goed.

Reactie plaatsen