Breistekenalfabet: Dubbel breien - Breiclub.nl
Breistekenalfabet: dubbel breien

Deze week behandel ik in het stekenalfabet het dubbel breien. Formeel gezien is dit geen steek maar een techniek om ervoor te zorgen dat je aan de binnen- en buitenkant van je breiwerk tegelijkertijd werkt. Hiermee kun je bijvoorbeeld mutsen breien die je aan beide zijden kunt dragen.

Dubbel breien

Zoals gezegd is dubbel breien een manier om tegelijkertijd twee lagen te breien: aan de voor- en achterkant van het werk. Om dit voor elkaar te krijgen, wordt elke “steek” in het patroon gebreid in paren, één steek voor elke kant van de stof.
In deze uitleg ga ik uit van dubbel breien in het rond. Uiteraard is het ook mogelijk om heen en weer te breien, maar dat laat ik vandaag buiten beschouwing.

Opzetten

Een van de meest gebruikelijke manieren om op te zetten, is de gewone opzet: de lange staart opzet. Je zet op met de hoofdkleur en meerdert in de eerste naald uit elke steek om de steek-paren te maken. Dit is een zeer prima methode. Het werkte als volgt:
Zet met de hoofdkleur het benodigde aantal steken op op een rondbreinaald. Sluit de ronde, zorg dat de steken niet verdraaid worden.

Toer 1: brei uit elke steek twee steken (insteken in de voor- en achterkant van de steek) zodat het aantal steken verdubbelt. Deze meerdertoer geldt als de eerste toer van het recht dubbel breien in het patroon.

Nu begint het echte dubbel-breien. Je moet nu voor jezelf uitzoeken wat voor jou de beste manier is om de beide draden vast te houden. Je kunt hiervoor methodes gebruiken die ook voor inbreien worden gebruikt. Probeer het gewoon, er is niet één goede manier. De beste manier is de manier die bij jou past.

Een toer recht dubbel breien gaat als volgt. Het is belangrijk om één ding te onthouden: wat er ook gebeurt met de eerste steek in een paar, het tegenovergestelde gebeurt met de tweede steek. Wordt de eerste steek recht gebreid met de hoofdkleur, dan wordt de tweede steek averecht met de contrastkleur gebreid. Ongeacht welke draad aan de beurt is om te breien, beweeg ze altijd samen, zodat beide draden achter een rechte steek zijn, en aan de voorkant van een averechte steek zijn. Dit zorgt ervoor dat de garens tussen de tussen de lagen van de voor- en achterkant zijn. Hiermee worden beide lagen van het weefsel gescheiden gehouden.

Inbreien

Twee kleuren breien in dubbel breien is in sommige opzichten eenvoudiger dan inbreien of intarsia. Je hoeft geen draden om elkaar heen te draaien, je hebt geen last van gaatjes of te strak aantrekken van de draad die je meevoert. Dit komt omdat beide kleuren gebruikt worden bij elk ‘steken-paar’.

dubbel breien 1

dubbel breien 2
De breipatronen voor het inbreien laten alleen de steken voor de voorkant zien. Maar elke steek vertegenwoordigt een steek-paar.

dubbel-breien-5

In dit voorbeeld: in toer 1, de eerste “steek” is eigenlijk een recht steek met de hoofdkleur en één averecht steek met de contrastkleur. Dan is de tweede “steek” een rechte steek in contrastkleur en één averecht met de hoofdkleur.
Net als bij recht dubbel breien geldt: wat wordt gedaan met de eerste helft van het steken-paar, wordt het tegenovergestelde gedaan met de tweede.

Uiteindelijk zal het ertoe leiden, dat je een project hebt dat je aan beide kanten kunt dragen. De ene kant is het tegenovergestelde van de andere kant. Op de foto’s zie je het resultaat.

dubbel breien 3

dubbel breien 4

Femmy
Door

Femmy

op 17 May 2015

Ik heb deze manier een keer geprobeerd te breien (proef). Het is echt kicken wanneer het lukt!

caatje
Door

caatje

op 17 May 2015

yee top ben er ook mee bezig. Wirdt een poppen deken gr. caatje

Conny Paans
Door

Conny Paans

op 17 May 2015

nog nooit gedaan maar ga het binnenkort zeker uitproberen.

Sylvia
Door

Sylvia

op 17 May 2015

Ga het proberen met een 'aardbeienmutsje', want inbreien is niet zo mooi geworden. Hierdoor krijg ik aan de ene kant rood met witte stipjes en aan de binnenkant dus wit met rode stipjes. Aan het einde komt een groen dakje!

Naomi
Door

Naomi

op 12 Feb 2019

Ik ben een deken aan het dubbel breien en heb een vraag over het aanzetten van een nieuwe draad, of eigenlijk om precies te zijn; het wegwerken van de eindjes. Normaal stop je die in aan de achterkant, maar bij dubbel breien heb je geen achterkant. Is er een trucje om de draadjes (misschien al tijdens het breien) in te stoppen? Of moet je het gewoon achteraf zo netjes instoppen dat het onzichtbaar wordt?

Inge
Door

Inge

op 09 Dec 2019

Met even oefenen is het mij ook gelukt een stuk "dubbel" te breien. Maar is het de bedoeling dat er bij een stuk effen breiwerk als het ware twee lapjes ontstaan? Moet er nergens gekruist worden met draden zodat het werk beter aan elkaar blijft?

Annelies
Door

Annelies

op 17 Feb 2023

Superleuk, ben er lekker mee aan de slag gegaan. Wat ik nu mis is de beschrijving van het minderen bij dubbel breien. Kunnen jullie mij helpen aan een beschrijving of een link naar een filmpje toe te sturen?

Reactie plaatsen