De techniek van Double Face breien - Breiclub.nl
De techniek van Double Face breien

Ken je de techniek van dubbel breien? Mooi om te zien, maar je moet wel even de slag te pakken krijgen. Een hele mooie steek die ik onlangs heb gebruikt voor een skimuts is een tricotsteek in double face. Ook wel dubbelbreien genoemd.

Double face breien houdt in dat je zowel de binnen- als de buitenkant tegelijkertijd breid en in spiegelbeeld. Dus wat aan de binnenkant hardroze is, is aan de buitenkant zachtroze. Ik laat je graag een voorbeeld zien!

 

Double-face breien begon met een tricotsteek

Naast dat je zowel de binnen- als de buitenkant tegelijkertijd breid, zien beide kanten er uit als tricot breiwerk. Zelfs voor mij, met mijn ruim 30 jaar breiervaring waarin ik van alles heb gebreid, was het double face breien iets nieuws.

Het is even lastig om te beginnen met deze tricotsteek, maar als je de steken eenmaal op de naald hebt staan, dan is het superleuk om te doen en je krijgt een bijzonder mooi resultaat.

 

double face breien

Hoe begin je?

Je moet beide delen voor en achter tegelijkertijd opzetten en om-en-om de steek aan de voorkant én vervolgens de steek aan de achterkant breien. Het patroon dat ik heb gebruikt, komt uit het boekje ”Mutsen breien”van Heike Roland e.a. en is verkrijgbaar via Forte Uitgevers, ISBN 978-9-5877-272-5.

double face breien

 

Het leuke is dat je zelf ook een kleurencombinatie (gebruik twee contrasterende kleuren) en patroon kunt bedenken om te gebruiken voor een muts, sjaal of hoofdband. Laat je eigen creativiteit het werk doen.

 

De techniek in het kort

In dit voorbeeld gebruik ik de kleuren zwart en wit. Zet de steken in beide kleuren, dus met dubbele draad, op. Brei dan volgens het patroon, waarbij de 2 draden (1 zwart en 1 wit) een stekenpaar vormen. Dus zet je 50 steken op met de twee kleuren, dan heb je 50 stekenparen.

Wil je een zwarte steek aan de voorkant van je werk zien, dan brei je eerst alleen de zwarte draad rechts en vervolgens de witte draad van hetzelfde stekenpaar averecht.

Wil je een witte steek zien, dan brei je eerst de witte draad rechts en dan de zwarte draad van het stekenpaar averecht. Zorg ervoor dat beide draden steeds aan dezelfde kant van het werk zijn als je een steek breit, zodat de draden aan de “binnenkant”van je werk komen te liggen.

 

Kant je werk losjes af

Brei zo elke naald volgens het patroon dat je hebt bedacht! Voor het afkanten brei je beide draden (dus het stekenpaar) samen en kant je vervolgens je werk losjes af. Succes!

Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen en tips op het gebied van double face ofwel dubbelbreien. Laat hieronder je reactie achter!

Angelique
Door

Angelique

op 26 May 2014

Wat een leuke techniek, had hier nog nooit van gehoord! Ik ga het zeker eens proberen!

Kitty
Door

Kitty

op 28 Feb 2016

Leuk die breisteek kan alleen het Ebook niet downloden

Gabriëlle
Door

Gabriëlle

op 15 Mar 2016

Hoi Kitty, wil je even een mail sturen naar info@breiclub.nl zodat zij kunnen nagaan wat er aan de hand is. Vermeld er even bij welk Ebook je bedoelt?

Leonoor
Door

Leonoor

op 17 May 2016

Ik wil graag een dekentje dubbel breien maar dan met zichtbare blokjes naast elkaar waarvan 1 recht en 1 averechts. Weet iemand hoe je dit voor elkaar krijgt?

Leonoor
Door

Leonoor

op 20 May 2016

Reeds gelukt. Ik ook nog andere combinaties. Leuk om te doen en vrij simpel.

Liesbeth
Door

Liesbeth

op 22 Jul 2016

Hallo Gabrielle, ik maak een vest in double knitting. Nu eindigt het patroon in strepen in twee kleuren bij de schouders. Ik wil de panden aan elkaar mazen, maar krijg het niet voor elkaar. Vijf steken ene kleur, drie van de andere kleur. Dan weer wisselen enz. Weet jij raad? Alvast bedankt.

Irma
Door

Irma

op 09 Mar 2020

pffff ik zag iets leuks, een geruite handdoek. Ik wil dus eerst een paar ribbelranden voor ik met de ruiten begin. Dat lukt echt niet.!!Ben al 4 dagen bezig om het uit te vinden.

Reactie plaatsen