Breigeschiedenis - Breiclub.nl
Breigeschiedenis - Van trui naar kussen!

Breigeschiedenis – Van trui naar kussen! Het is heel goed mogelijk, dat je niet de enige bent in je naaste omgeving, die breit of haakt. Wellicht een moeder die graag de naalden laat klikken. Of misschien een oma die met enige regelmaat een trui voor je maakte toe je klein was. 

In deze blog wil ik graag een stukje van mijn persoonlijke breigeschiedenis met jullie delen.

Mijn oma was een goede breister

Dit heb ik helaas niet zelf mee mogen maken, omdat ze erg jong overleden is, een paar weken na mijn geboorte. Mijn moeder heeft al die tijd enkele door mijn oma, haar moeder, zelf gemaakte truien bewaard. Op een gegeven moment kwam mijn moeder naar mij toe met die stapel truien: of ik er nog wat inzag. De rest ging ze uiteindelijk toch maar wegdoen.

Een van de truien past me, is mijn stijl en draag ik nu. Dat is de trui die je hierboven afgebeeld ziet. Een van de andere truien was voor mij niet draagbaar, maar zo mooi gemaakt dat ik het niet over mijn hart kon verkrijgen om hem weg te doen: een prachtige trui in meerdere kleuren blauw gemaakt met “stranded knitting” techniek:

breigeschiedenis-2

En opeens had ik het: Ik zou hiermee iets maken, zodat ze daarmee toch nog een tastbare herinnering aan het breien van haar moeder zou hebben! Mijn moeder heeft immers niet voor niets die truien zo lang bewaard. Mijn gedachten gingen hierbij uit naar een kussenset, waarbij de voorkant van elk kussen zou bestaan uit een pand van deze trui.

Ter voorbereiding had ik al alle panelen van de trui los gemaakt en vervilt. Maar toe het eenmaal aankwam op het knippen en naaien zelf, kreeg ik koudwatervrees. Ik ben absoluut niet ervaren met naaien en was als de dood om dit onvervangbare stuk vilt te verknallen….

Van trui naar kussen!

Ik plaatste tenslotte hierover een berichtje in de “Nederlandse Karma Swap Groep” op Ravelry. Een hele lieve dame heeft uiteindelijk voor mij van deze trui kussenhoesjes gemaakt:

breigeschiedenis-3

En mijn moeder? Die had dit cadeau totaal niet verwacht en was ontzettend blij met dit stukje van ons beider breigeschiedenis!

Heb jij ook verhalen over handwerken binnen jouw familie, of ben je wellicht zelf breigeschiedenis aan het maken? Ik hoor de verhalen graag!

Reactie plaatsen