Blog: Interview met Naantje Knit (met kortingscode!)
Blog: Interview met Naantje Knit (met kortingscode!)

Blog: Interview met Naantje Knit (met kortingscode!)

Al geruime tijd ben ik fan van het prachtige breiwerk van Naantje Knit, en dit weekend verschijnen er weer twee prachtige patronen van haar hand. Mooie gelegenheid om haar eens te interviewen en ik mag jullie ook een kortingscode aanbieden!

Naantje Knit heet eigenlijk Nana Seijlhouwer, toen ze steeds meer verslaafd aan breien begon te raken, werd ze door haar omgeving al snel omgedoopt tot Naantje Knit. Onder die naam publiceert ze haar patronen en geeft ze haar workshops. Patronen zijn vooral omslagdoeken en shawls, die gekenmerkt worden door bijzondere kleuren- en/of stekencombinaties. Haar workshops gaan over bijzondere breitechnieken, waarover later meer. Een van mijn favoriete ontwerpen van haar is de Rozenknopjes omslagdoek die ik afgelopen winter breide.

En al eerder breide ik haar ontwerp Hollandse bollenvelden, een kleinere col die ik al heel veel heb gedragen.

Onder de naam Naantje Knit is Nana ook te vinden op diverse social media. Ze vertelt: “Op FB (facebook) heb ik twee groepen die ontzettend gezellig zijn. Ik ben heel trots en blij dat ik kan zeggen dat hier nooit een onvertogen woord valt en iedereen aardig en behulpzaam naar elkaar is. De cursistengroep is een besloten groep alleen toegankelijk voor cursisten. Hierin plaats ik regelmatig extra informatie en uitleg. Het projecthoekje is voor iedereen open hierin komt van alles aan bod wat in meer of mindere mate met mijn patronen of workshop te maken heeft. Ook host ik hier regelmatig een KAL (knit a long) waarbij we met een groep tegelijk hetzelfde patroon breien.”

Ook op YouTube is Nana actief, bij het VIB. Nana legt uit: “Het VIB is ontstaan uit behoefte aan een breicafé voor gelijkgestemde zielen maar de meesten wonen zo ver weg dat dat geen haalbare kaart is.  Dus moest het virtueel. Omdat ik getrouwd ben met een heerlijke techneut uit de televisiewereld werd al snel het idee geboren om een studiootje in te richten en een soort vlog te beginnen. Nu ben ik niet zo van ongericht in een camera praten en dat tig x overdoen tot het perfect is want dat doe je tijdens een breicafé ook niet. Interactie moest er komen en dus moest het live. Het werd uiteindelijk het Virtueel Interactief Breicafé, het VIB op You Tube. Als mensen ingelogd zijn op youtube/google dan kunnen zij chatten en daar kan ik dan weer op reageren. Ik heb ook een close up mogelijkheid zodat ik dingen kan voordoen en laten zien. Als ik een KAL host dan laat ik iedere week alle ins en outs zien van het volgende deel.”

Het begin

Nana komt uit een creatief nest, waar veel getekend werd en zelf kleding genaaid. Ze vertelt: “Van mijn moeder heb ik geleerd om bij het tekenen heel goed te kijken naar vormen en kleuren. Een groene appel is niet rond en ook niet alleen maar groen. Ik heb op creatief gebied al van alles gedaan maar breien bleek mijn favoriete techniek om mijn creativiteit te uiten.” En hier ontstond ook de basis voor het ontwerpen van patronen. “Tijdens het ontwerpen speel ik met kleuren, vormen en structuren om uiteindelijk tot een geheel te komen.  Schrijven doe ik ook graag en delen met anderen ook, dus dan is de stap om patronen te schrijven nogal voor de hand liggend.”

Top Down en naadloos

Voor het breien van truien en vesten gebruikt ze een speciale techniek. Hoe is ze daartoe gekomen? Nana vertelt “Omdat ik zelf geen standaard pasvorm heb, kwam ik in de problemen bij het passend maken van truien. Ook het in elkaar zetten van aangepaste mouwen  was altijd ellende. Ik kwam uiteindelijk op Ravelry SusieM https://www.ravelry.com/people/SusieM  tegen die een korte handleiding heeft geschreven over de contiguous sleeve methode. Hierbij heb je wel de look van ingezette mouwen maar brei je van boven naar beneden alles aan elkaar vast. Je hoeft er niet voor te rekenen en alles gebeurd op basis van passen, passen en nog meer passen.  Je kunt alle onderdelen onafhankelijk van elkaar passend maken. Dus breedte van borst en rugpand kunnen verschillen en de mouwkoppen kunnen zo groot of klein gemaakt worden als nodig is. Je kunt zelfs volledig asymmetrisch werken als dat nodig is. Bijvoorbeeld voor iemand die een hoge en een lage schouder heeft of een hele ronde rug. Heel fijn is ook dat je deze methode kunt gebruiken om Fair Isle te breien en tegelijkertijd kunt passen.  Dit is traditioneel niet mogelijk zodat je pas na het doorknippen en in elkaar zetten van het werk pas ziet of het past. Met deze methode kun je direct passen en weet je dus zeker dat het goed zit.” En ook fijn is dat je na het breien geen naden meer hoeft dicht te maken. Deze methode legt Nana uit in haar workshop Top Down en Naadloos deel 1. Deel 2 borduurt daarop voort. “Daarin kijken we naar de ronde hals die met verkorte toeren wordt vormgegeven. Een belangrijk onderdeel is ook het toevoegen van patronen. Je krijgt schema’s waarmee je zelf kabels of kant kunt toevoegen.” Meer informatie over de workshops die op verschillende locaties gegeven worden, vind je via haar website en op uitnodiging komt ze ook naar groepen toe.

Op 25 mei komen er twee nieuwe patronen uit van Naantje Knit. Ze worden gelanceerd tijdens de  Nederlandse Breidagen Amsterdam. En zijn vanaf die datum verkrijgbaar via Ravelry. Nu was ik een van de bofkonten die deze patronen mocht testen. Beide patronen hebben een rand van blaadjes en rozenknopjes, maar zijn verder heel verschillend. Allebei hebben ze teruggaande toeren in averecht, en een uitgebreid beschreven patroon en een teltekening.

Kersenbloesem

De eerste was de Kersenbloesem. Nana vertelt hierover: “De Kersenbloesem kol loopt rond door verkorte toeren en wordt gesloten met knopen.  Vaak kiezen mensen precies die wol die in een patroon genoemd wordt. Bij dit patroon wil ik laten zien wat het effect is van heel verschillende garens. Bij dun en fijn garen wordt het een kolletje, dikkere of pluizige garens geven een ruimer effect en dan wordt het meer een capelet. Een capelet zit precies tussen een kol en een cape in. Omdat hij zijwaarts gebreid wordt is de maat eenvoudig aan te passen.  De hoogte hangt af van de dikte van het garen.”

Voor mij was het weer even geleden om te breien met dikkere naalden, was even wennen, maar toen ging het lekker. Ik heb deze gebreid op naalden van 6 mm, iets dikker dan voorgeschreven, en hij ging eigenlijk best wel snel, en leuk om te breien. (Meer foto’s van mijn versie zaterdag op mijn blog Handwerktuin.)

Kleurige Klimmers

Het andere patroon is een extra bijzonder project en heet Kleurige Klimmers. Nana vertelt hierover: ” De kleurige klimmers is een rechthoekige shawl die vanuit het midden naar de uiteinden gebreid wordt. Een tijdelijke opzet zorgt ervoor dat er niet achteraf aan elkaar gemaasd hoeft te worden. (Niet mijn favoriete bezigheid). De shawl kan zo lang gemaakt worden als gewenst door gewoon meer herhalingen van het patroon te breien. Dit project is een samenwerking met Geja Muffels van Draadkracht. Zij stimuleert mensen om voor hun projecten zelf de wol te verven zodat ieder project uniek en heel eigen wordt. Zij had het idee om eerst van ongeverfde wol te breien en pas achteraf te gaan verven en vroeg mij of ik daar iets voor wilde ontwerpen. Die uitdaging ben ik aangegaan en daar is Kleurige klimmers het resultaat van.  Ik heb mijn shawl bij haar beschilderd en ondanks dat ik het best spannend vond om daar aan te beginnen was het al snel zo ontzettend leuk om te doen. Echt een feestje.”

Omdat ik in Zweden woon, is dat verven nog een logistieke uitdaging, maar wat in het vat zit verzuurt niet, eerst maar lekker breien, want zoals je ziet ben ik er nog lang niet. Een paar foto’s van het verfproces:

Spannend hè?

Nou, voor wie nu helemaal enthousiast is, kreeg ik deze info van Nana: “Speciaal voor de lezers van dit Blog heb ik een leuke korting van 25% op een patroon naar keuze.  (code geldig tot en met zondag 9 juni, 1 per klant) Gebruik de code:  breiclub  (let op: geen hoofdletters)”

Reactie plaatsen