Stola in netsteek met een sprookjesachtige touch - Breiclub.nl
arrow_drop_up arrow_drop_down

Het toeval wilde dat ik begonnen was met een stola in netsteek voor een blog (deze stola heb ik vaker gemaakt), toen ik deze blog zag op breiclub.nl van Gabriëlle over de averechtse Turkse steek.

Men heeft mij ooit verteld dat dit de netsteek was. Maar nu weet ik dat er ook nog een andere benaming voor is ;-) . Maar het is misschien handig om voor de tips en tricks het blog van de averechtse Turkse steek even door te lezen. Anders ben ik bang om in herhaling te vallen.

Stola in netsteek

Nu is het zo dat deze steek zich heel goed leent om met dikkere pennen en dunner mohairgaren een heel mooi effect te krijgen. Je krijgt dan een open werk, waarbij het harige garen voor een haast sprookjesachtige touch zorgt.

Ondertussen heb ik met de netsteek ooit een poncho gebreid (van twee rechte lappen), diverse rechte sjaals (ook voor vriendinnen die helemaal verliefd waren op het patroon en garen), en ook stola’s. Deze laatste zijn ideaal voor mooie voorjaarsavonden om even om te slaan, want lekker warm zijn ze zeker, ondanks dat het een opengewerkte steek is.

Het leuke is, dat het ingewikkeld lijkt, maar dat het best wel eenvoudig is om hem te maken.
De stola is ongeveer 130 breed (exclusief de franje) en van middenboven naar de punt ongeveer 80 cm (exclusief franje). Hij is dus lekker ruim.

Stola in netsteek

Stola in netsteek

Bij deze wilde ik het patroon van mijn stola met jullie delen:

Nodig:

* ongeveer 100 gr mohair garen (bijvoorbeeld van Stahlsche Wolle Serenade) voor pen 4/5;
* breinaalden pen 8 voor opzet;
* breinaalden met knop pen 6;
* Schaar;
* Haaknaald 6;
* naald met stompe punt.

Werkwijze:

* Zet 140 steken op met een dikkere pen dan mee gebreid wordt (het werk breidt zich erg uit);

* Brei twee toeren in de netsteek: 1 st averecht, *omslag, twee steken averecht tezamen*, dit (**) herhalen tot eind en eindigen met 1st averecht;

* De derde toer: eerste twee steken averechts afkanten, *omslag, twee steken averecht tezamen*, dit (**) herhalen tot eind en eindigen met 1 st averecht;

* Vierde toer: eerste twee steken averechts afkanten en verder breien zoals boven (**) en eindigen met 1 st averecht;

* Twee toeren netsteek: 1 st averecht, **, 1 st averecht;

* Afkanten zoals bij derde en vierde toer staat en verder breien **, 1 st averecht;

* Zo doorbreien totdat er nog twee steken op de pen staat: deze tezamen breien en afhechten;

* Knip 3 draden van 50 cm voor ieder kwastje, vouw ze dubbel en haal ze met de ‚vouw’ met de haaknaald door ieder puntje van de afkantingen, en haal door de lus van de vouw de draden. Wanneer bij de sjaal nog een meer opengewerkt effect wilt hebben, kun je het beste nog dikkere breipennen gebruiken (dus bijvoorbeeld pen 8 voor het breien en pen 10 voor het opzetten van de steken).

Stola in netsteek

Succes!

Over de schrijver
Ik ben Marga Doornbosch en ben 48 jaar. Ik ben getrouwd en moeder van 5 kinderen. Haken, breien en naaien zijn grote hobby’s van mij. Toen ik op de basisschool zat, heb ik ik het breien en haken geleerd. Bij wijze van spreken is het handwerken mij met de paplepel ingegoten. Soms brei en haak ik van patroon af, maar ook vind ik het leuk om zelf (eenvoudige) dingetjes te verzinnen. Ik laat me dan inspireren door tijdschriften, Facebook en internet. Sommige van mijn werkjes laat ik zien op mijn eigen (niet commerciële) Facebookpagina Maggie’s. Ik hoop dat jullie mijn blogs met veel plezier lezen!
Babet
Door

Babet

op 28 February 2017

Is 100 gram wol niet veelstemmige weinig? Ik denk dat je dan geen hele stola van kan breien.

Reactie plaatsen