Vincent van Gogh: slimme truc met wol - Breiclub.nl
Vincent van Gogh: slimme truc met wol

Vincent van Gogh: slimme truc met wol. Afgelopen week viel het tijdschrift “Vincent” bij mij in de bus. Hetgeen ik vreemd vond. Ik kon me niet herinneren dat ik dat had besteld. Of een andere reden waarom ik dit blad zou krijgen. Ik ging er eigenlijk van uit dat het blad verkeerd bezorgd was.

Het blad is wel aan mij geadresseerd. Het blijkt een prijs die ik heb gewonnen bij de Bank Giro Loterij: het magazine Vincent en 2 kaarten voor het van Gogh Museum. Hoe leuk is dat! Even snel bladeren. Tot mijn verbazing zie ik op pagina 14 de kop “Slimme truc met wol”. Ik ben gestopt met bladeren, dat wilde ik direct lezen.

Van Gogh geïnspireerd door 16 bolletjes wol

Het artikel beschrijft dat Van Gogh in zijn Parijse tijd bolletjes wol gebruikte om de wisselwerking tussen kleuren te bestuderen. Zonder er verf aan te spenderen.

Wolbolletjes Vincent van Gogh

16 kleurrijke bolletjes wol. Bewaard in een Chinees lakdoosje. Het doosje bevat bolletjes met draden van verschillende kleuren of juist van diverse tinten van een kleur. Van Gogh hield de bolletjes naast elkaar of wond draden van verschillende kleuren om elkaar, om te zien wat het effect zou zijn van verschillende kleurencombinaties.

Hoe Van Gogh op deze slimme truc met wol kwam, is niet bekend. Zelf bedacht? Gezien bij Brabantse wevers in Nuenen (Brabant), waar hij dagelijks over de vloer kwam? Of op het idee gekomen omdat hij in een tijdschrift gelezen heeft over de Duitse pedagoog Friedrich Fröbel? Fröbel liet jonge kinderen met kleurige bolletjes wol spelen, om zo hun creativiteit te stimuleren.

Kleuren uit het Chinese lakdoosje zijn terug te vinden in de schilderijen van Van Gogh. Kijk maar naar het geel-paarse bolletje en dan naar dit schilderij: Rode kool en uien.

Vincent van Gogh: slimme truc met wol

Garen geïnspireerd door Van Gogh

En nu is het omgekeerd. Er zijn breigarens geïnspireerd op de schilderijen van Van Gogh. Loret Karman heeft prachtige breigarens geproduceerd, die een afgeleide zijn van schilderijen van Van Gogh. En ook de kleuren uit het Chinese lakdoosje zijn vertaald naar prachtige Merino wol.

Ik laat je voorbeelden zien.

Vincent van Gogh: slimme truc met wol

Ook het garenmerk Opal heeft een serie sokkenwol gewijd aan de schilderijen van Vincent van Gogh. De kleuren uit het schilderij worden nu verwerkt in 1 bol. Een aantal voorbeelden:

OPAL Van Gogh Vaas met bloemen OPAL Van Gogh Gauguins stoel Vincent van Gogh: slimme truc met wol

History repeats itself

29 juli 1890 is de sterfdag van Vincent van Gogh. Dit jaar 125 jaar geleden. In het magazine Vincent wordt geschreven over het Chinese lakdoosje met daarin 16 bolletjes wol. Bolletjes wol die de basis zijn geweest voor het kleurgebruik in een aantal schilderijen. En nu zijn er bolletjes en strengen wol te koop die geïnspireerd zijn op diezelfde schilderijen van Van Gogh.

Wat mij betreft een bijzondere invulling van de term History repeats itself.

En misschien gaat het nog wel verder. En ontstaan met deze nieuwe garens de mooiste “nieuwe kunstwerken”.

En de gewonnen kaarten voor het museum? Ik ga nu met nog meer interesse en oog voor de kleurcombinaties het museum in.

Vincent van Gogh: slimme truc met wol

Corrie
Door

Corrie

op 27 May 2015

Wauwww, wat een verhaal zeg, ik heb hem direct gedeeld met mijn FB "vrienden" zodat die er ook van mee kunnen genieten

Reactie plaatsen